Suikerleveringsperikelen in 1939.


De internationale toestand deed ook zijn invloed gelden op de suikerlevering en wel op verschillende manieren. Zo steeg in de tijd, dat wij gewoonlijk onze suiker bestellen, de prijs nogal belangrijk en daar kwam bij, dat onze gewone leverancier ons vroeg liever dit jaar van de levering verschoond te blijven. Hij voegde daarbij het advies, niet langer met aankoop te dralen.
Later liepen de prijzen nog wat terug, doch het Hoofdbestuur had de levering aan onze imkers veilig gesteld... althans zo werd gedacht.
De eerste partij, groot 125.000 k.g. werd op 21 Augustus ontvangen en ongestoord verwerkt en aan de eerste bestellers verzonden. Op 24 Augustus d.a.v. zou wederom 60.000 k.g. worden ontvangen, doch door de tijdsomstandigheden werd de afzending vertraagd en kwam eerst op 1 Sept. in Wageningen. Inmiddels werd een vervoerverbod voor suiker afgekondigd en even later een mengverbod, waarvoor diezelfde dag nog telefonisch en schriftelijk ontheffing gevraagd werd. Op Maandag 4 September werd wederom een partij suiker (groot 105.000 k.g.) ontvangen, welke met grote moeite gelost kon worden, doch toen het pakhuis vol was, werd dit door belastingambtenaren verzegeld.

Het spreekt vanzelf, dat het Hoofdbestuur niet stil zat en alle moeite deed om ontheffing van mengverbod te krijgen.
Reeds op 3 September begaven zich dhr. v.d. Bend en Joustra naar Den Haag om te trachten zo spoedig mogelijk de suiker vrij te krijgen.
Aanvankelijk zag het er droevig uit. Wij werden alleen per telefoon te woord gestaan en van het bekende kastje naar de eveneens bekende muur gestuurd. Dat duurde van des morgens 10 uur tot ongeveer half twee, toen eindelijk persoonlijk contact verkregen werd met den Regeringscommissaris voor de voedselvoorziening in oorlogstijd, die met opmerkelijke voorkomendheid onze argumenten aanhoorde en zijn volle medewerking verleende om de suiker voor denaturering vrij te geven. Toen wij dan ook, zoals later bleek ten overvloede, nog eens een bezoek brachten aan het Dep. van Financiën, mochten we daar vernemen, dat reeds telefonisch aan de betrokken autoriteiten bericht was gezonden, dat de reeds aanwezige partijen suiker konden worden gedenatureerd en afgeleverd.
Hoe vlot een en ander door de betrokken autoriteiten is behandeld, mag blijken uit het feit, dat reeds om half 5 de telegrafische vergunning in handen was van den ontvanger der invoerrechten en accijnzen te Wageningen. En als men dan weet, dat we plm. 4 uur nog op het Dep. waren, dan kan men begrijpen, dat zowel dhr. v.d. Bend als ondergetekende vol lof zijn over een dergelijke vlotte behandeling, welke wij hier gaarne memoreren.
Zo konden dan reeds op 4 September de werkzaamheden te Wageningen worden voortgezet en al is er enige vertraging geweest, gehoopt wordt, dat nu verder geen moeilijkheden zich meer zullen voordoen.

Maar dit waren niet de enige moeilijkheden. Reeds vóórdat de suiker was aangekocht deden zich moeilijkheden voor met de aanschaffing van de denatureringsmiddelen. Hongaarse Paprica was niet meer te krijgen en het liet zich aanzien, dat in het geheel geen mengmiddelen (uitgezonderd methylviolet) zouden kunnen worden aangekocht. Dhr. v.d. Bend is er in geslaagd om zich voor dit seizoen te dekken en dat zegt wat als men de enorme hoeveelheid weet, welke voor het denatureren van onze suiker nodig is.
Het lijkt ons echter toe, dat de peper iets scherper is, dan die wij de laatste keren gebruikten en daarom geven wij het advies de suiker met koud water te smelten, niet te verwarmen en vóór het voederen door een kaasdoek te zeven, terwijl men liefst niet in open voerbakjes voert, zodat de bijen alleen met hun tong de suikeroplossing behoeven aan te raken.

Ten slotte delen we nog mede, dat de suikermenginstallatie gereed is gekomen en de rest van de suiker dus machinaal zal worden gemengd.
Zo hebben we dit najaar met verschillende moeilijkheden te kampen gehad, welke moeilijkheden gelukkig zijn overwonnen. Tal van secretarissen van afdelingen stelden zich schriftelijk of telefonisch zowel met Wageningen als met Amersfoort in verbinding en er waren er zelfs, die blijkbaar veronderstelden, dat wij een uitzonderingspositie in deze wereld innamen. Door bovenstaande mededeling menen we alle vraagstellers te hebben beantwoord en de ongeduldigen doen zien, dat de vertraging in de afzending haar oorzaak vond in de huidige omstandigheden.

JOUSTRA.

N.B. Het bovenstaande was reeds afgedrukt, toen de toestand in de suikerbranche zich dusdanig verslechterde, dat de afd. suiker zich genoodzaakt zag aan de afdelingen welke nog geen suiker hadden ontvangen te berichten, dat van het bestelde kwantum voorlopig slechts 60% kon worden geleverd en dat later de ontbrekende 40% zou volgen.
Deze maatregel is genomen om te voorkomen, dat een deel van de afdelingen veel te laat de suiker zou ontvangen of misschien in het geheel niets.
Op het ogenblik, dat dit geschreven wordt, is de suikerbeurs gesloten en is het onmogelijk om suiker aan te kopen. Het is best mogelijk, dat bij het verschijnen van dit nummer de toestand zich weer in gunstiger zin heeft gewijzigd. Zoals op velerlei gebied, leven we hier bij de dag.
Voor hen, die vroegen waarom de ene afdeling de volle 100% ineens kreeg toegewezen en de andere afdelingen in twee keer, diene, dat de moeilijkheden zich begonnen voor te doen, nadat een deel van de afdelingen reeds bediend was.

Voor velen is het een onprettige geschiedenis en veroorzaakt het veel moeite en extra kosten. We hebben hier echter te doen met overmacht waaraan de afdeling suikerlevering onschuldig is en al het mogelijke doet om de moeilijkheden te boven te komen.
Correspondentie, bestellingen en stortingen betreffende de suikerlevering richte men uitsluitend tot Wageningen. Door deze naar Amersfoort te zenden ontstaat vertraging.