Wat gebeurde er in de afdelingen?


Groningen. Een wonderlijk verslag, verwonderlijk in de eerste plaats, omdat, veronderstel ik, de redacteur zijn schaar er niet bij zal gebruiken en wonderlijk in de 2e plaats, omdat het geschrevene ironisch is bedoeld, zoals de aandachtige lezer wel zal begrijpen. Het geldt de excursie van 12 Aug. door Drente. Van de 50 deelnemers, die prompt op tijd zonder enige uitzondering de verschuldigde kosten hadden overgemaakt, gingen zich ter elfder ure een tiental terugtrekken, zodat de tweede bestelde bus kon afgezegd worden. Dat was alleen voor het vervoer een besparing van f 20-, waarmee echter de penningmeester volstrekt niet was ingenomen. Hij ziet liever een lege kas, want geld moet rollen, vindt hij.
Tengevolge van het uiterst langzame gangetje kwamen we een half uur te vroeg aan bij Geeuwerbrug, waar we dus op den heer Cancrinus (leider) uit Dwingelo moesten wachten. Dat was vervelend. Het gezelschap vond, dat hij een half uur eerder op zijn post had kunnen zijn. Net als bij de trein, beter een kwartier of nog langer te vroeg, dan één minuut te laat. Enfin, we hebben het hem laten merken! Hij toonde ons een kastbedrijf en ging op een heel vervelende, omslachtige en dus weinig pakkende wijze een en ander uiteenzetten. Speciaal vertelde hij van de Drentse bij, die - hij kon er niet bij - dit jaar absoluut geen zwermerij in de zin had, terwijl zijn C.I.-moer, die hij kortgeleden van den Heer Meyer had betrokken, tot zijn grote verbazing, druk bezig was de verfoeide gewoonte van haar Holl. zusters over te nemen. Wat was hij begonnen! Toen dacht ik bij me zelf: Wat is het een geluk voor de 24 C.I. moeren, die de heer H. Meyer weer uit Amerika zou ontvangen, door de aldaar heersende, strenge koude van Juli allen waren omgekomen. Haar leven zou in ons land zeker niet over rozen zijn gegaan.
In Dwingelo was het gezelschap, waaronder nog al verscheidene dames, in een café en bloc bijeen. Maar de rechte toon was er niet, De boterham smaakte niet bijzonder. In de koffie zat te weinig koffie of te veel water. De heren voerden drukke gesprekken en als de dames wat lieten horen, ging het over waspersen, honingmerk, Krainer moeren en dergelijke. Eenmaal weer goed gezeten - ik kan niet al te volledig zijn, anders gaat de Red. toch nog knippen - werd na een zeer lange rit nog een stal opgenomen bij Schoonlo. Het was daar met de heide niets gedaan, niettemin hadden vrijwel alle korven al een tamelijk gewicht. Het was het resultaat van twee dagen. Niemand kon er bij.
En eindelijk bereikten we dan weer Groningen. Een diner wachtte ons, doch unaniem werd er verklaard, dat er absoluut geen appetiet was. Hoe kon het bestuur toch tot zo iets komen! Doch het standpunt van den penningmeester is bekend (zie boven). Maar afzeggen ging niet meer. Er werd gegeten, maar met lange tanden, het smaakte eenvoudig niet en als een ober het waagde te vragen een gerecht nog eens te mogen serveren, ging er een storm van verontwaardiging op. Gelukkig kregen we het einde, maar vraag niet hoe.
Huiswaarts kerende, dacht ik met den voorzitter de oorzaken van een en ander na te gaan, we hadden knusjes in de bus de zaak kunnen bespreken, maar dezelve betredende liet hij zich direct neer naast een jonge dame met de woorden: Een beter plaatsje vind ik, dunkt me, niet - en liet mij aan mijn lot over. Doch de jonge dame was minstens de 50 gepasseerd - zijn ogen worden er beslist niet beter op - en toen heb ik me in het gevalletje niet weinig verkneukeld. Dus toch nog een aardig slot! DE SECRETARIS.

Leeuwarden en Omstreken. Op 18 Oct. l.l. herdacht de afdeling het feit dat ze voor 40 jaar werd opgericht. Te ruim 10 uur opende de voorzitter de najaarsledenvergadering met een welkom aan de aanwezigen. Verschillende officiële personen waren uitgenodigd, waarvan enkelen bericht van verhindering stuurden. Namens het Hoofdbestuur was dhr. Joustra, alsmede dhr. Joh. Schaafsma, Groepshoofdbestuurder, aanwezig. Twee nog in leven zijnde oud-afdelingsbestuurders, nl. dhrn. J. v.d. Velde en L. Venema (welke laatste vanaf de oprichting 21 jaar secr.-penningmeester was) waren mede aanwezig. De heer Mr. Th. Ab. Th. van Welderen baron Rengers, Erelid der afdeling, moest om gezondheidsredenen bericht van verhindering zenden, doch stuurde een hartelijk schrijven en een fraaie mand bloemen aan de afdeling. Ook van den Alg. Voorzitter den heer Mr. L.R.J. ridder van Rappard kwam een hartelijke schriftelijke felicitatie in. Per telegram dankte de afdeling dhrn. Rengers en van Rappard voor hunne felicitatie.


Op de voorgrond van links naar rechts: Joh. Schaafsma (H.B.; J. v.d. Velde; L. Venema; E. Hofstra; Tj. Stienstra (secr.); S. Gerlofs (voorz.); S. Dames(pennmr.); R.J. Hoogland; Joh. A. Joustra (alg. secr.); Dr. H.W. de Boer(Ned. Honigcontrst.)


Na afloop der vergadering verenigden allen zich met hunne dames aan een gemeenschappelijke koffiemaaltijd en werden de levendige en geanimeerde gesprekken aangevuld door lunchmuziek.
Hierna gaf de voorzitter een overzicht van de werkzaamheden der afdeling over de afgelopen 40 jaren, welk overzicht aangevuld werd door den Alg. Secr. dhr. Joustra, waaruit bleek dat de Friese imkers voor 40 jaar reeds streefden naar een waarborgmerk op Nederlandse honing enz. Voor de goede organisatorische werkzaamheden der afdeling in de Nederlandse Vereniging, bood de Algem. Secr. namens het Hoofdbestuur de afdeling een herinneringsmedaille met inscriptie aan. Een hartelijk applaus en dankwoord van den Voorzitter voor deze erkentelijkheid van het Hoofdbestuur besloot dit gedeelte.
Hierna hield dhr. Dr. H.W. de Boer, Directeur van het Ned. Honingcontrôle-station, een inleiding. Voor de pauze sprak Dr. de Boer over: „Winning en behandeling van honing", na de pauze over: „Is verhitten van honing aanbevelenswaardig of afkeurenswaardig?" Beide belangrijke onderwerpen werden met stijgende belangstelling beluisterd, waarna een warm applaus en dankwoord aan den inleider volgde.
Ook de aanwezige pers waardeerde de onderwerpen terecht zeer hoog en zo verscheen een zeer volledig verslag ervan in vier provinciale bladen, naast een foto van het afdelingsbestuur. Zodoende is het doel van deze dag volkomen geslaagd, n.l. om het nuttige aan het aangename te verbinden en daarnaast bekendheid te geven aan het bestaan der Vereniging voor Bijenteelt (wat helaas vaak nog nodig blijkt) en kennis van het Nederlandse product honing.
De Secretaris, TJ. STIENSTRA.

Gooiland
hield op 13 October haar eerste winterbijeenkomst. Opkomst bevredigend; winterprogramma vastgesteld: in November film van afd. Amsterdam, in Januari de Heer Rügen uit Aalst en in Februari zal de Heer van Elmpt uit Soest uitgenodigd worden een lezing te houden, beiden om het reizen naar de fruitstreken te propageren. Voorzitter hield lezing: Bijen in de winter, daarna veel vragen.

Rotterdam hield op 18 October een algemene jaarlijkse vergadering. Als bestuursleden werden de voorzitter, secretaris-penningmeester en 2e secretaris, de Heren: W.H. van Mourik, K. Poel en A.L. Jansen herkozen.
De afdeling is in 1939 met 11 leden vermeerderd en eindigde met 76 leden. Besloten werd deze winter een film of lezing te houden, onze bibliotheek met enige boeken te vermeerderen en zo mogelijk propaganda te maken, terwijl wij de praatavondjes weer zullen beginnen en wel op Maandag 4 December in het zaaltje van Café "Hollandia".
Om ruim half elf was de bijeenkomst afgelopen, die flink bezocht was geworden.

Hulst. Algem. Verg. op Zondag 5 Nov. '39. Gering ledenbezoek, alhoewel dringende opkomst verzocht was op de agenda met het oog op restitutie op reisgeld van Imkersdag 22 Aug. l.l. door bijdrage uit afds.-kas. Uitreiking diploma's aan cursisten met de nodige gelukwensen. Uitreiking statuten en reglement en inning contributie's, welk laatste een meevallertje was van f 1.75 contributie verminderd met hun vergoeding in de reiskosten. Verder werd nog eens gesproken over het 30-jarig bestaan der afdeling in 1940, waarbij nog een vierde commissielid is bijgevoegd wegens in militaire dienst zijn van 3e commissielid. Door vele deelnemers aan Imkersdag werd erkend het aangename op die dag genoten, doch waren van mening, de reiskosten naar Hollandse zijde steeds te duur zijn in vergelijk naar België, wat ook oorzaak was, dat er niet nog meer Belgische deelnemers waren.

Aankondigingen.

De afdelingen zenden ons gewoonlijk slechts verslagen van vergaderingen, terwijl de aankondigingen dikwijls veel belangrijker zijn, vooral indien dit aankondigingen betreffen van lezingen, praatavondjes enz.
Aankondigingen zijn gratis, mits beknoptheid en zakelijkheid in acht genomen wordt en zij op een dusdanig tijdstip worden ingezonden, dat de lezer er wat aan heeft. Waar het orgaan de eerste der maand in het bezit der leden komt, houde men er rekening mede, dat voor een bepaalde maand, van aankondigingen voor vergaderingen van de 5e dier maand tot de 5e der volgende maand behoorlijk kennis kan worden genomen. De Red. behoudt zich het recht voor aankondigingen te besnoeien. RED.

Leeuwarden en Omstr. Praatavond op Maandag 11 December e.k. n.m. 8 uur in Hotel "De Adelaar", Langemarktstraat 18 te Leeuwarden. Voor leden en belangstellenden zal dhr. Y. Stienstra, bijenteelt-onderwijzer, de Minderhoudkast (in 't bijzonder voor fruitkwekers) demonstreren. Verder vragen enz. Geen andere kosten voor bezoekers dan één kop thee à 15 cent.
In Januari 2e praatavond. Wensen omtrent een eventuele korte inleiding of onderwerp vóór 8 Dec. opgeven aan den secretaris.