Ahorn.



Ahorns of eschdoorngewassen (aceracaeën) - niet te verwarren met esch (fraxinus) die tot een geheel andere familie behoort - zijn struiken of boomen, die over het algemeen nog veel te weinig in aanmerking komen voor bijenboom en toch verdienen zij beter.

Immers zij zijn niet kieskeurig wat grondsoort betreft en meermalen zag ik ahorns goed honingen op schralen, armen grond. Dit is nu een eigenschap welke van de meeste onzer bijenboomen niet gezegd kan worden; we denken maar eens aan onze linden.Ook zijn het goede stuifmeelleveranciers. Er zijn zeer vele eschdoornsoorten, doch wij volstaan met slechts eenige voornaamste te noemen, welke in onze imkerspraktijk van pas komen.
Zeer goede soorten vinden wij onder de plataan acers (acer platanoïdes) die met hun handnervige soms nog gekleurde bladeren een sieraad vormen in onze tuinen en parken. Zij lijken wel iets op de gewone plataan (platanus occidentalis), doch deze laatste behoort weer tot een andere familie.

Ac. dasycarpum = Zilverahorn.
Ac. pseudoplatanus = Bergahorn.
Ac. platanoides = Spitsahorn, Noorsche ahorn.
Ac. plat. Aurea Margin-geel gerand blad.
Ac. plat. Reitchenbachii.
Ac. plat. Schwedleri - rood uitloopend, later groen.
Ac. plat. Atropurpureum donkerbruin blad.
Ac. plat. Leopoldii (gele bladeren).

De vedereschdoorns (Ac. Negundo) zijn alhoewel in zeer mooie soorten in onze tuinen, van minder belang voor de bijen.

De bloemen der Acers bevinden zich meestal in schermvormige trossen of bundels. Sommige zijn weinig in 't oogloopend (groengeel), doch hebben een heerlijken geur die de bijen lokt. Men vindt er ook windbloeiers onder (Ac. rubrum), Na den bloei vormen zich de eigenaardige vleugelvruchten. Deze vleugels dienen om bij rijpwordingen loslating de zaden als 't ware door een natuurheliocoptere of schroefzweefmachine op afstand te verplaatsen en te verspreiden.

De Acers zijn nuttige boomen ook vanwege hun hout.
Acer Saccharum, de echte Suikereschdoorn (Ahorn is een Duitsch woord) wordt in Canada sedert 1850 op zeer groote schaal gekweekt ter suikerwinning (soms 12 millioen kilo suiker van een station). Een boom schijnt 100 jaar achter elkaar afgetapt te kunnen worden. De echte Ac. Saccharum komt bij ons weinig voor en geeft hier nooit vruchten.
Ac. Saccharinum wordt ook wel voor suiker in Amerika gekweekt, maar toch veel minder. Het sap der Suikerahorns kan in hun vaderland zoo zoet zijn, dat boomen, die wel eens door den storm afbreken, omringd zijn van duizenden bijen, die op dit zoete sap azen. Men kan dit een toevallige voedselbron noemen, welke niets met nektar heeft te maken.

Ahornsaccharine weer niet te verwarren met saccharinetabletten: dit verzoetingsmiddel is een produkt uit steenkool, is ± 600 maal zoo zoet als gewone suiker, doch bevat geen voedsel en is dus voor onze bijen waardeloos. Mag ook door lijders aan suikerziekte gebruikt worden.

Eschdoorns laten zich vermenigvuldigen door zaaien, doch de meeste worden op 't type veredeld. 't Zijn meestal forsche groeiers, die vooral in hun jeugd flink moeten worden teruggesnoeid. Hebben ze eenmaal hun vorm, dan bepaalt zich de snoei meer tot 't uitdunnen van takken.

Ahorns hebben nog wel eens last van ziekten en schadelijke dieren. De woelrat tast gaarne de wortels, de Meikevers en bladluizen de bladeren aan. Deze laatste zuigen de sappen uit de bladeren en veroorzaken honingdauw, die door de bijen vergaard wordt, doch vergeleken bij bloemhoning minderwaardig is. De boomen lijden er veel onder. Doch welk wezen heeft niet zijn belagers ?
Wij bezitten toch ook onze bestrijdingsmiddelen die 't kwaad kunnen weren of neutraliseeren.

Kijk eens aandachtig bij 't ontwaken der lente in 't rond en observeer eens wat van die ge noemde Ahorns, dan zult gij zelf moeten bekennen. dat het een beste bijenboom is. Als laanboom moesten ze meer worden aangeplant, vooral waar men soms zoekt naar gewassen voor schralen bodem en stel ze op prijs zooals destijds een imker uit Sittard: "Kom eens met me mee en zeg me toch eens wat dat voor een puiken bijenboom is, die ik hier niet gaarne zou willen missen. Het was een Ahorn, de var. Schwedleri.

HOENSBROEK.
C. DE JONG.