NAAR DORDRECHT!!




Zooals reeds werd medegedeeld gaan we dit jaar naar Dordrecht, of kortweg naar Dordt.
Het zou ons niet verwonderen indien deze stad aan velen onbekend is en toch is zij een belangrijke gemeente. De stad telt meer dan 60.000 inwoners en ligt aan het kruispunt van 4 groote rivieren en betrekkelijk dicht bij de zee.
Waar zij aan de monden van den Rijn en de Maas ligt en de scheepvaart van Antwerpen en Rotterdam naar den Rijn, Dordrecht passeert, spreekt het wel vanzelf, dat hier een groot havenbedrijf is. Zoo heeft de zeehaven een oppervlakte van niet minder dan 21 h.a. en een diepte van 10 m.
Een groot stuwadoorsbedrijf is op den westelijken oever gevestigd en ingericht voor overslag van goederen. Goederen kunnen daardoor rechtstreeks uit de zeeschepen in de spoorwagens worden overgeladen.
4 groote laadbruggen bestrijken niet alleen het geheele opslagterrein, doch ook alle spoorlijnen en de binnenhaven. De bruggen hebben elk een laadvermogen van 10 ton. Het behoeft geen betoog, dat Dordrecht een druk handelsverkeer heeft.
Maar het havenbedrijf is niet alléén belangrijk. De stad zelf heeft veel oud stedenschoon, veel oude trapgevels in renaissance-stijl en oude hofjes.
De toegang tot de stad vanuit het station geeft U al een bizonder aantrekkelijke indruk door de vriendelijke villa's en landhuisjes.

Natuurlijk spreekt het vanzelf, dat er prachtige riviergezichten zijn, vooral bij de Groothoofdspoort en ook bij de Merwedekade. Hier hebben we een prachtig uitzicht op de uiterwaarden van de dorpen Zwijndrecht en Papendrecht.
Door de boottocht welke we gaan maken zullen we Dordrecht ook vanuit de rivieren kunnen aanschouwen en dan zal ons de stompe toren en het vele oude stedenschoon des te interessanter lijken; soms zouden we ons zelfs in Venetië kunnen wanen.
Dordt is een oude stad. Wist ge, dat Vader Cats hier 12 jaar pensionaris was en dat in 1572 de eerste Statenvergadering in Dordt werd gehouden en de grondslag werd gelegd voor ons zelfstandig volksbestaan?
Onze achttiende Nederlandsche Imkersdag brengt velen onzer nu eens in een onbekend, doch interessant deel van ons land. Zóó leeren wij ons land kennen en waar onze leiders plaatselijk uitstekend georiënteerd zijn, zien we het voor ons allerbelangrijkste.

Reeds enkele malen hebben we al op het water gezeten. Hoe kan het ook anders in ons aan water zoo rijke landje? Wij voeren door de Amsterdamsche grachten en op de Friesche meeren, we staken het IJsselmeer over en nu zal imkerend Nederland zich vermeien op de Dordtsche wateren. We zullen een wandeling maken door het belangrijkste deel van Dordrecht en we zullen in dit interessant deeltje van ons land elkaar weer eens in prettige eensgezindheid ontmoeten en vertellen van strenge winters, van groote oogsten, van bedrijfswijzen en van alles waarover imkers zoo gezellig en zoo lang!! kunnen spreken.

Uit de brochure van C. van Son, waaruit we veel van het bovenstaande ontleenden, lezen we, dat een Amerikaan in het vreemdelingenboek van een Dordtsch Hotel deze woorden schreef: Come to Dordrecht if you want to see Holland!
Wij roepen het hem na met deze woorden: Kom 24 Augustus naar Dordt; wij zorgen weer voor een prettige, leerzame dag en het Gemeentebestuur biedt ons een heerlijk tochtje op het water aan.
Per boot kunnen 600 passagiers vervoerd worden. Laten we het Gemeentebestuur van Dordrecht toonen, dat we de zeer royale uitnoodiging op hoogen prijs stellen door in drommen naar Dordt te trekken.

JOUSTRA.