Een belangrijke vraag.


Door de ontginning van onze heidevelden is het korfbedrijf onherroepelijk ten doode opgeschreven. Binnen afzienbaren tijd wordt in ons land de korf alleen gebruikt naast en ondergeschikt aan den lossen bouw in kasten. Hiermede zal dan een oerouden bedrijfsvorm in ons land zijn verdwenen en met dezen een aantal oude, eerwaardige gebruiken, die uit een cultuur-historisch oogpunt waard zijn opgeteekend te worden, voor de alles nivelleerende tijdstroom de laatste resten ervan reddeloos en voorgoed heeft weggevaagd. Er is al veel verdwenen, maar hier en daar is in ons land toch nog het een en ander te vinden, dat uit folkloristisch oogpunt niet van belang is ontbloot. Het komt mij voor, dat het nog niet te laat is, te redden, wat er te redden valt.
Misschien wil de Redactie van ons Maandschrift hiertoe medewerken door het plaatsen van de volgende vragen:

1e. Hoe wordt in Uw streek de bijenhouder genoemd ?
2e. Welke naam gebruikt men voor bijen? (Immen, impen, bieën?)
3e. Hoe heet bij het volk de "koningin" en hoe noemt de imker deze?
4e. Welken vorm heeft de korf en welke zijn
in Uw streek de afmetingen van hoogte en wijdte?
5e. Van welk materiaal zijn de korven ge maakt?
6e. Gebruikt men bijzondere middelen, om een zwerm zich te laten zetten? (Kloppen op een zeil, klingelen met een belletje, enz.)
7e. Wordt daarbij ook gesproken en wat? (Bezweringsformule?)
8e. Welke formaliteiten past of paste men vroeger in Uw streek toe ten opzichte van het bijenvolk bij bijzondere gelegenheden ? (Bij huwelijk, dood, Kerstmis, Nieuwjaar, bij het geven van een nieuwe koningin, enz.)
9e. Welke rechtsgebruiken gelden in Uw streek bij het verloren gaan van een zwerm?
10e. Welke andere merkwaardigheden acht U vermeldenswaard?

Met de beantwoording van een of meer dezer vragen - desnoods per briefkaart met het vraagnummer en de plaats van herkomst zoudt U ondergeteekende ten zeerste verplichten. Mogelijk zouden deze vragen ook op praatavonden van de afdeelingen onzer Vereeniging een punt van bespreking kunnen uitmaken.

Met imkersgroet,
M. ZWAAGDIJK, 1e Braamstraat 7, Den Haag.