Wat gebeurde er in de afdeelingen?


Gooiland hield op 13 Maart de jaarvergadering. Het jaarverslag van den secr.-penningm. wordt goedgekeurd. Het lid van Dijck, die aan de beurt van aftreden is, wordt met algemeene stemmen herkozen. Naar de Alg. Vergadering gaan de heeren Raad en v. Aggele. Voor de door den Kring te houden cursussen geven eenige der leden zich als deelnemers op. Vervolgens komt het reizen naar de fruitstreken ter sprake. Het meerendeel der leden geeft de voorkeur aan de provincie Utrecht. De voorzitter demonstreert dan een enkele en dubbele kast. Tijdens de pauze bestellingen voor het Bijenhuis verzameld.

Leeuwarden en Omstr. Op 30 Maart l.l. was de vergadering goed bezocht, maar verschillende kweekers, die vroeger datum vergadering verzochten vorig jaar, mankeerden toch nog en waar waren de leden die vacantie hadden en de vrije Zaterdagmiddag? Dhr. S. Dames werd met alg. st. tot penningm. tevens suikerbeheerder benoemd. De rekeningen werden in orde bevonden. Om de op het product drukkende kosten zoo laag mogelijk te kunnen houden had het bestuur geinformeerd of cartonverpakking voor honing in den kleinhandel ook in aanmerking kon komen. De Leeuwarder Papierwarenfabriek had daartoe uitgenoodigd een monster van haar nieuwe product ingestuurd, n.l. de z.g "Myco" verpakking. Eén der Directeuren gaf nadere toelichting. Na bespreking zegde de Directeur toe, dat men in de maand April flacons zou kunnen leveren van ± 1 pond inhoud en na ontvangst ledenlijst ieder lid een monster zou toezenden. Overeengekomen. werd, dat minimum orders á 100 stuks uitgevoerd zouden worden. Imkers die een etiket hebben kunnen dit bij de bestelling opzenden. Dit wordt door de fabriek opgeplakt, waarna de parafinelaag aangebracht wordt. Het etiket zit dan vast en is voor besmeuren behoed. Met opplakken etiket zal deze cartonnen beker met schroefdeksel niet meer dan 3 ct. per stuk kosten. In het Mei- of Junimaandschrift hopen we daarover nadere mededeelingen nog te kunnen doen. Voor grooten tusschenhandel stuurde de Electro Blikfabriek te L, monsters in voor 2½, 5 en 25 k.g. honingbussen met scherp concurreerende prijzen. Voor deze verpakking
heeft de afd. voor hare leden dus weer iets bereikt. Ook hierover in het algemeen belang der imkers meer als boven.
Dhr. Y. Stienstra gaf een overzicht over den honinghandel in Zwitserland en daarna werd de handel voor onze imkers behandeld en besloten per circulaire alle afdeelingen in kennis te stellen met de conclusie's welke onze afd. daarover had gesteld veronderstellende, dat vrijwel in geheel ons land de toestanden gelijk zijn.
Dhr. R.P. Groenveld had ter verg. een enquête gehouden onder de aanwezigen om een inzicht over de sterfte der bijenvolken te verkrijgen. De uitslag was, dat van de 526 opgezette volken 71 gestorven waren of 13½ %. We meenen ons met dezen uitslag gelukkig te mogen prijzen.

Eelde-Paterswolde e.o. herdacht op 6 Maart haar 25-jarig bestaan. De afd. werd opgericht 8 Sept. 1914 met 22 leden; thans telt ze 60. De penningmeester B. Havinga jubileerde eveneens; hij is de eenige der oprichters, die nog lid is. Als blijk van waardeering werd hem door den voorz. een mooi schilderij aangeboden. In kas was een batig saldo van ± f 83.-, zoodat met een gerust hart op bescheiden voet feest kon worden gevierd. De voorzitter werd herkozen met algemeene stemmen. Voor reizen naar fruitstreken bestond geen voldoende belangstelling; bij het Dep. van Defensie zal verlof worden gevraagd tot het plaatsen van bijenvolken op de heide tusschen Donderen en Vries. Uit een gehouden enquête bleek, dat van de ruim 300 volken er ± 50 waren gestorven door den strengen winter. Er werd een extra feest-verloting gehouden en uit de kas werd ge-tracteerd op koffie met honingkoek en een goede sigaar.

Kring 8 hield op 30 Maart een bijeenkomst in Haarlem met als gast de Heer Joustra. Besproken werd, wat de Kring kon doen in het belang van de aangesloten afdeelingen. In de eerste plaats met het oog op de samenwerking met de Pom. Vereeniging het afdraaien voor gezamenlijke rekening en in gebieden, die daarvoor in aanmerking komen van de mooie film der Afd. Amsterdam. Actie van den Kring in zijn geheel werd daarvoor niet wenschelijk geacht.
Hetzelfde gold voor de pogingen om een provinciaal verbod te krijgen ten opzichte van het spuiten in den bloeitijd van het fruit. De Heeren Joustra en Bos kenden uit de practijk den last, die dergelijke verboden kunnen geven. Beter zijn de gemeentelijke, zooals o.a. een bestaat in den Beemster en daar tot groote tevredenheid werkt.
Wat het bevorderen van den aanleg eener goede bijenweide betreft, dit punt was al door het Kringbestuur uitgevoerd; doch het directe nut en het bereiken daarvan behoort ook alweer door de betrokken afdeelingen te worden nagestreefd. Wat het opsporen van een goede weide betreft, ook dit moet aan de afdeelingen worden overgelaten. Een kleine poging in dit opzicht door de Afd. Den Haag gedaan, had wel tot kennis van de ligging geleid, doch er was geen gebruik van gemaakt.
Ten slotte werd er gewezen op de te groote uitgestrektheid van Kring 8 en de wenschelijkheid van meer samenwerking tusschen in de nabijheid van elkaar liggende afdeelingen. Ondergeteekende werd opgedragen, zich te wenden tot de besturen van alle afdeelingen in Noord- en Zuid-Holland met het verzoek, hem te willen mededeelen haar standpunt ten opzichte van een splitsing in een Kring N.Holland en een dito Z.Holland, alvorens de medewerking van het H.B. daartoe in te roepen.

Arnhem en Omstreken. Vrijdag 5 April 1940, des avonds half acht, belegde de Afdeeling een Buitengewone Ledenvergadering met verschillende genoodigden in "de Bockhalle" aan de Menthenstraat te Arnhem. Na de behandeling der korte agenda was het woord aan den Heer G.S. Brinkert, Penningmeester der Afdeeling, die een met groote belangstelling aangehoorde voordracht hield over: "Mijn bedrijfswijze ten opzichte van de Zomerdracht". Het zou te veel plaatsruimte vorderen op deze leerzame uiteenzetting uitvoerig in te gaan. Wij constateeren echter dat de Heer Brinkert den aanwezigen, de zaal was geheel gevuld, nieuwe wegen in de bijenteelt heeft gewezen. Voor de Bijenstand-Inspectie 1940 hebben zich twaalf deelnemers aangemeld, waaronder veel beginners in het bijenvak. Er zullen zoo mogelijk weer vier inspecties worden gehouden en de Commissie heeft besloten op den Zaterdagmiddag volgende op den dag eener inspectie, op een der bijenstanden van de deelnemers, de ervaringen van de vorige inspectie met hen te bespreken. Dus viermaal een practische les. Het wedstrijd-idee zal hierdoor geheel worden uitgeschakeld.

Rhenen hield op 14 Maart 1940 haar ledenvergadering. Aanwezig zijn 15 leden. Daar deze avond nog een staartje was van winter No. 1, was denkelijk deze slechte opkomst hieraan toe te schrijven. De notulen worden onveranderd vastgesteld. Met onderling overleg wordt besloten de bijenvolken dit voorjaar, evenals vorig jaar ook was geschied, naar het lid den Heer Kruidenier te zenden te Rhenen op Plantage Willem III. Het aftredend lid van het Bestuur de Heer J.A. v.d. Berg wordt zonder hoofdelijke stemming herkozen en in de plaats van den Heer Hendriks, die in militairen dienst is, de Heer J. H. van Voorthuysen als secretaris. Hierna wordt overgegaan tot de verloting. De Heer Drost stelt voor de prijzen onder de aanwezige leden te doen houden en welke bij kennisgeving afwezig waren. De Heer Ridder stelt voor de leden die in militairen dienst zijn ook te doen meeloten. De vergadering kan zich met deze voorstellen vereenigen. De rekening en verantwoording over 1939 van de penningmeester werd door de Heeren de Haas en de Ridder gecontroleerd en bleken in orde te zijn. Te ongeveer 10 uur sloot de Voorzitter deze prettige avond.

Ugchelen heeft Zaterdagavond j.l. veel succes gehad met haar gezellige avond. De zaal was goed bezet. Met een kort welkom, bovenal aan het hoofdbestuurslid den heer Versteeg opende de voorzitter der afd. dit samenzijn. In 't kort wees spr. op het doel van dezen avond, n.l. om de in kers, die door dezen bijzonderen win-ter alle wintervolken hebben verloren of zoo goed als verloren, weer wat aan den gang te helpen Spr. roept daartoe aller medewerking in, en geeft dan het woord aan den heer H. Versteeg. De heer Versteeg richtte speciaal een woord tot de dames, daar deze, voor in den zwermtijd, hun mannen zooveel werk in den bijenstal kunnen ver-gemakkelijken als ze zich voor de bijen willen interesseeren. Wie kennis maakt met het bijenleven gaat van de bijen houden. Men begrijpt dan waarom den man deze liefhebberij zoo na aan het hart ligt, men wil hem graag ter hulpe zijn in den zwermtijd, en hem, zoo noodig, aansporen de ledenvergadering zijner vereeniging te bezoeken. Dit laatste toch heeft de vereeniging wel noodig, en als de vrouwen zich hiervoor willen interesseeren, zal dit allen ten goede komen. Spr. hoopte dat nog vele gezellige avondjes door de afdeeling Ugchelen zullen worden gehouden, en dat men hierbij altijd de zaak waarom het gaat, de bevordering der bijenteelt en al wat daarmee verband houdt, zal voor oogen houden. Wat den gezelligen kant van de avond aangaat, deze was bij het gezelschap Groenendaal, uit A'dam, in goede handen. De lachsalvo's waren niet van de lucht, en het publiek heeft het niet aan bijvalsbetuigingen doen ontbreken.

Rotterdam. Op den eersten April werd het laatste praatavondje gehouden. Zooals bekend gemaakt was zou het Bestuur in aansluiting op de lezingen over de koninginnenteelt een lantaarnplaatjesavond houden. Met het vertoonen van ongeveer 70 lantaarnplaatjes, welke op de koninginneteelt betrekking hadden en die door de Heer van Mourik werden toegelicht, werden deze lezingen afgesloten. Eenige daarbij behoorende hulpmiddelen als kastjes, kooitjes enz., waren ook aanwezig.

Verder hadden wij het genoegen in ons midden te zien den Heer Slieker die samen met onzen 2en voorzitter den Heer van Eek, een film had samengesteld waarop wij te zien kregen hoe de Heer van Eek zijn bijen op de koolzaadvelden en thuis behandelt, hoe er ontzegeld en geslingerd wordt, mooie gevulde raten liet zien, dat er ondanks het slechte voorjaar, als men maar goede volken heeft, er toch nog wel wat te halen valt. Verder hadden ze het geluk gehad bij het koolzaadveld het inbrengen van een zwerm te filmen. Bij gebrek aan iets anders werd deze voorloopig in een groote fietstasch overgebracht. Het was een lust te zien toen eenmaal de koningin binnen de nieuwe verblijfplaats goedgekeurd had, de bijen in marschtempo er in te zien loopen.
Vervolgens kregen wij nog op een vliegplant te zien, dat er een mier bij de bijen op bezoek was geweest. Deze film viel eveneens zeer bij ons in de smaak en daar ze verder al eenige malen als propaganda voor de schooljeugd gedraaid heeft, gelooven wij zeer zeker, dat ze aan onze bijenteelt ten goede komt. Nadat de voorzitter allen door hun tegenwoordigheid, doch in het bizonder den Heer Slieker en van Eek, dank had gebracht voor hun moeite, werd de bijeenkomst gesloten met den wensch, dat één en ander jaar een goede honingopbrengst gevolge moge hebben.

Steenwijk. In onze laatste ledenvergadering werd, hoewel met leedwezen, besloten geen bijenmarkt te houden dit seizoen. Reden hiervoor is groote sterfte, door den strengen langdurigen winter, wat te oordeelen naar de suikerbestelling wel 35 à 40% bedraagt.

Apeldoorn. Binnen zeer korten tijd gingen twee onzer oudste leden heen. Op 31 Maart overleed in den ouderdom van 75 jaar de Heer Johannes Petrus Baak. De Heer Baak was een imker van den ouden stempel, altijd even bescheiden, maar er was geen Imkersdag of de oude vriendelijke en lachende Baak was een van de deelnemers.
En dan op 15 April de Heer Hartger Kamphorst in den ouderdom van ruim 80 jaar. Een imker, die nog wel een stukje voor een zieke overhad en die ook veel voor onze afd. heeft gedaan, vooral in het distribueeringswerk der suiker.
Hun nagedachtenis zal bij ons in dankbare herinnering blijven.
Namens het bestuur der afd. Apeldoorn, BEEUWKES, secretaris,


AANKONDIGING
.

Eck & Wiel en omst. Excursie's per rijwiel onder leiding van den Heer Joh. A. Joustra.
1. Op Dinsdag, 7 Mei 1940 (Uitwinteringsles). Samenkomst 's namid-half twee in Café van Esterik te Ingen. Bezocht worden bijenstanden in Ingen, Ommeren en Lienden.
2. Op Dinsdag, 11 Juni 1940 (Zwermles). Samenkomst 's nam. half twee in Café "De Zwaan" te Eck en Wiel. Bezocht worden bijenstanden Eck en Wiel, Maurik en Rijswijk.
Bij ongunstig weer houdt de Heer Joustra causerieën in genoemde Cafés. Deelname en toegang vrij voor een ieder.
H.H. Imkers, die op genoemde dagen geen bezoek aan hun standen kunnen ontvangen of die alsdan hun volken niet bij huis hebben, worden. verzocht, daarvan minstens drie dagen vóór de excursie's mededeeling te doen aan ondergeteekende.
Namens het afd.-bestuur,
TRIJSSENAAR, secr.-pnmr

Wegens plaatsgebrek moesten enkele artikelen, waaronder "Het bovenvlieggat" blijven overstaan. (Red.)