Ingezonden.


Geachte Heer Redacteur,
U schrijft: onze Nederlandsche bijenwoningen zijn over het algemeen prima..... maar te duur. Ik ben het volkomen met U eens en doe er dit bij: en bij al dat duurs is er niet één, die me in alle deelen voldoet en daarom timmeren wij: ieder naar zijn inzicht en behoefte, maar één ding moet daarbij steeds op den voorgrond staan en dat is afgezien van alles anders: de kast moet het heele jaar voor ons bruikbaar zijn, dus moet een volk er in kunnen overwinteren, zich in voorjaar en voorzomer tot groote kracht kunnen ontwikkelen en elke dracht benutten. Wat al het andere betreft mag de imker zijn eigen inzichten volgen. Daarbij mag hij uit het vele goede het beste nemen en van de kwaden het minste, maar de hoofdzaak is: bruikbaar voor 't heele jaar.
Wanneer ik nu de Meijer-kast bezie, dan vind ik daar 8-raams Alberti voor broedkamer. Aanbevolen voor reizen naar het fruit. Ik ga ook elk jaar naar de bloeiende bongerds, maar als ik terugkeer ± 25 Mei heb ik gemiddeld 10-12 ramen broed (Alberti-raam, zelfde maat). Hoe gaat dat met die 8-raams ? En nu de heide! Hoe is het mogelijk in dat kastje een sterk volk (immers benoodigd voor de heide) te kweeken? Ik ga met ± 12 ramen broed en overmaat van volk en nog valt de opbrengst meestal niet mee.

Dan zou ik willen vragen: hoe ziet de bodemplank er na een winter als deze uit en hoe komt die schoon? Geeft reizen met die losse deelen geen moeilijkheid? Het is immers reiskast?

Met imkersgroet,

ZELHEM, Rozenhof,
H.L. BERKELDER.

Naschrift Red.
Voor beantwoording verwijzen wij naar het artikel "De Meijer-kast".
RED.