Vereenigingsnieuws.


Notulen van de Algemeene vergadering op 21 Mei 1941, in Hotel Noordbrabant te Utrecht.
(Vervolg)
Daar er geen opmerkingen over de notulen der vorige Jaarvergadering (1939) werden gemaakt werden deze goedgekeurd.
Gekomen bij punt 3 van de ingekomen stukken deelt de Voorzitter mede, dat er door de betreffende autoriteiten toestemming is verleend tot het houden dezer vergadering. Er zijn verder brieven ingekomen van den Heer Roebroek, Directeur-Generaal van den Landbouw en van den Heer v.d. Plassche, waarbij deze heeren mededeelen, dat zij door drukke ambtsbezigheden verhinderd zijn de Vergadering bij te wonen. De Voorzitter heet dan de Rijksbijenteeltconsulent Dr. Minderhoud en zijn assistent Ir. Mommers hartelijk welkom.
Tot slot een antwoord op een dezerzijdsch schrijven om samenwerking tot verbetering der bijenweide. In Januari 1941 werd aan dit lichaam een lijst van houtgewassen opgegeven, maar de houtsoorten, die goede honinggevers zijn, zijn voor andere doeleinden vaak minder geschikt gebleken. Voorzitter verwacht, dat bij de Rondvraag nog wel op dit onderwerp zal worden teruggekomen.
Punt 4 van de Agenda: Verkiezing Voorzitter. Voorzitter deelt mede, dat hij reeds in 1940 had moeten aftreden, hetgeen niet gebeurd was laar de Jaarvergadering 1940 niet gehouden is. Op verzoek van den Voorzitter zijn de Heeren Jansz en ........bereid het stembureau te vormen. De uitslag die later door deze heeren werd bekend gemaakt, was, dat de aftredende Functionaris 401 stemmen, de Heer Versteeg 19, de Heer ter Brugge 12 stemmen verkregen hadden, 2 stemmen waren van onwaarde en 15 stemmen blanco. De Heer van Rappard is dus met groote meerderheid van stemmen herkozen, hetgeen met applaus door de Vergadering wordt begroet. De Voorzitter dankt voor het in hem gestelde vertrouwen.
Punt 5 Voorstel H.B.: Het beschikbaar stellen van een bedrag van f 250.- uit het reservefonds als 1ste termijn voor het stichten van een Tentoonstellingsfonds (uiteindelijk groot f 1500.-) voor een demonstratiestand. Voorzitter deelt mede, reeds lang het gemis van een demonstratiestand gevoeld te hebben. Op de Internationale Tentoonstelling te Zürich in 1939 en op Anstalt für Bienenzucht te Erlangen had hij prachtig materiaal gezien en hij hoopte, voor ons land iets dergelijks te bereiken; de demonstratiestand zou ter beschikking der afdeelingen komen voor tentoonstellingen e.d. Het H.B. had den Heer Beekhuis van Till aangezocht om als adviseur voor deze instelling op te treden, maar deze heeft wegens drukke werkzaamheden hiervoor bedankt. Het H.B. zoekt thans een anderen deskundige. Voorzitter vraagt of een der aanwezigen nog het woord wenscht, hetgeen niet het geval is, zoodat het voorstel aangenomen is.
Punt 5. Voorstel afd. Zeist: Verstrekken van een lijst van afdeelingssecretarissen aan de afdelingen. Het H.B. staat afwijzend hier tegenover. Voorzitter geeft afd. Zeist gelegenheid haar voorstel toe te lichten. De afgevaardigde van deze afdeeling deelt mede, dat het doel van het voorstel is contact tusschen de afdeelingen te versterken. Het examen voor leeraar bijenteelt is thans niet practisch, iedereen moet daaraan kunnen deelnemen. Voorzitter vraagt ter zake te blijven. Zeist zegt dat wij een ideaal moeten najagen om dit voorstel aan te nemen. Voorzitter antwoordt, dat vroeger de lijst werd verstrekt, maar dat hiervan misbruik werd gemaakt, zoodat men hiermede niet is doorgegaan, voor bepaalde doelen is de lijst echter altijd beschikbaar. Het algemeen verstrekken heeft aanleiding gegeven tot het verlies van leden, er waren vreemde kapers op de kust. Dit zal anders worden, indien de suikerdistributie in onze handen is, dan hebben wij geen concurrentie meer te vreezen van suikerbondjes. Eck en Wiel steunt het voorstel. Vlaardingen zegt dat het voorstel al oud is en van algemeen belang. Indien van de staat misbruik is gemaakt, bewijst dit dat er rotte plekden. Afdeeling steunt het voorstel en komt terug op het besprokene val de A.V. 1939: het uitgeven van een zakagenda door de Vereeniging. Dit zou een winstobject kunnen worden en van propagandistische waard worden door verkoop aan particulieren. De thans door onzen drukker uitgegeven agenda is veel te duur. Den Haag sluit zich bij het voorstel aan en gaat accoord met Vlaardingen. De bezwaren zijn historisch wij moeten een voorbeeld nemen aar onze bijen: Eendrachtige bijen - eendrachtige bijenhouders. Bussum is het met het voorstel eens en wijst op het gemak bij verhuizing, kan de lijst niet in het Groentje komen? Leeuwarden is tegen het voorstel daar de lijst toch verkrijgbaar is, is bang voor vliegenvangen. Rotterdam steunt het voorstel, de lijst moet steeds verstrekt worden, is het H.B. bang voor gezamenlijke actie tegen zijn beleid? Voorzitter interrumpeert dat dit zeker niet de reden is. Baarn is tegen het voorstel, daar men buiten de lijst kan, door de brieven per post aan de Secretarissen te verzenden, deze komen dan toch terecht.
Voorzitter beantwoordt de sprekers, hij is geen principieel tegenstander. De bezwaren zouden historisch zijn indien er één vereeniging was. Hij komt met een tusschenvoorstel: de lijst op te nemen in een agenda voor 1942. Aan Vlaardingen antwoordt hij, dat wij slechte ervaringen hebben met rotte plekken. Het zakboekje wordt thans tegen normale prijs beschikbaar gesteld. Verder moet er rekening mede gehouden worden, dat de uitgifte aanleiding zou kunnen zijn tot quotum-verhooging. Hij vraagt of Zeist met dit tusschenvoorstel accoord gaat; deze afdeeling kan zich hiermede vereenigen, hetgeen ook de A.V. doet. Rotterdam vraagt nog toezegging dat de lijsten ongeacht welk doel zullen worden verstrekt, hetgeen de Voorzitter onwenschelijk blijft achten. Vries-Zuidlaren vraagt om een en ander in het Groentje te publiceeren, waarmede vergadering accoord gaat.
Punt 7. Rapport van de commissie belast met het nazien der boeken 1939/'40 en benoeming van een commissie 1941.
Voorzitter vraagt of de commissie 1939 aanwezig is. Het lid J.C.Ch. Spruijt uit Brummen, zegt aan het rapport niets toe te voegen te hebben. Het financieel beheer komt alle lof toe (appl.). De afdeelingen N. Z.-Beveland en Breda worden belast met het nazien der boeken 1941.
Punt 8. Balans, Winst- en Verliesrekening en Verslag 1939 en 1941 over de verschillende afdeelingen worden zonder bespreking goedgekeurd.
Punt 9. Vaststelling plaats A. V. 1942. Het voorstel van H.B. om weer in Utrecht te vergaderen wordt zonder verdere bespreking aangenomen.
Voorzitter deelt mede, dat door papierschaarschte, verhooging der prijzen de begrootingen een slag in de lucht zijn. Het salaris van den Secr.Penningmeester is met f 250.- verhoogd, dit houdt verband met een oude belofte aan dezen functionaris, diens wachtgeld als leeraar aan een Rijks-opvoedingsgesticht loopt 1 Aug. 1941 af, waardoor hij f 600.- inkomsten zou derven.
Subsidie voor Tentoonstellingen en Bijenmarkten is verhoogd. H.B. komt met met een voorstel tot quotum-verhooging; doordat in 1940 geen A.V. en geen Imkersdag werd gehouden werd f 1500.-- in kas gehouden. Dit jaar zal ook geen Imkersdag gehouden worden.
Voor de begrooting 1941 meldt zich geen spreker, goedgekeurd.
Begrooting 1942.
Baarn vindt drukkosten maandschrift te hoog en vraagt of aan andere drukkers ook prijsopgaaf is gevraagd. Voorzitter antwoordt, dat wij niet gebonden zijn aan een bepaalden drukker, maar onze drukker is een vertrouwd adres, waarvan wij veel medewerking ondervinden. Verder is hij door den oorlogstoestand buitengewoon geteisterd, zoodat wij moreele verplichtingen jegens hem bedoen. Zijn kosten zijn niet hooger dan die van andere drukkers, hij dankt v.d. Peijl (applaus). Men moet niet vergeten, dat in de f 8500.- alles inbegrepen is (cliché's, verzendkosten, medewerkers). Het M.S. komt op 65 ct. per lid, hetgeen niet te duur is.
Baarn heeft aan een en ander aandacht geschonken. De post wordt steeds hooger, wij moeten los van drukkers staan. Vlaardingen vraagt of drukker lid is van een typografenbond. Voorzitter antwoordt, dat hem dat niet bekend is. Drukker werkt thans minstens 20 jaar voor ons. Zijn bedrijfsgenooten hebben geen bezwaren tegen hem. V.d. Peijl zegt dat hij aangesloten is. Niet bij de landelijke federatie, maar vrij georganiseerd. Voorzitter vraagt, of Vlaardingen is tevreden gesteld, waarop bevestigend wordt geantwoord.
Eindhoven vindt post onvoorzien te klein. Voorzitter antwoordt, dat f 65.- niet veel is, maar dat deze post zoo laag is om de begrooting sluitend te maken. Er komen thans weer veel nieuwe leden, waardoor er voor de post onvoorzien nog meer geld komt. Het reserve-fonds werd in 1940 met f 3000.- versterkt. Dit kunnen wij zoonoodig aanspreken.
Bussum vraagt inlichtingen over de bibliotheek. Voorzitter deelt mede, dat in Mei 1941 onze bibliothecaris van Rhijn is overleden, hij was een eerbiedwaardig ornament op onze A.V., wien wij veel te danken hebben. (Instemming). De bibliothecaris van de Landbouw-Hoogeschool Dr. Kooiman heeft het werk voortgezet, zonder salaris daarvoor te willen aannemen. De gelden hiervan kunnen voor aankoop van boeken besteed worden. Voorzitter heet Dr. Kooiman hartelijk welkom en brengt hem den dank van allen over (applaus). Een commissie is belast met de aankoop van boeken. Bussum vraagt nog enkele inlichtingen over de uitleening der boeken.
Begrooting wordt aangenomen.
Voorzitter uit zijn hooge waardeering voor het vlotte verloop der vergadering en stelt voor om 3 kwartier te pauzeeren, alvorens met de rondvraag te beginnen.
Punt 11. Rondvraag. Rotterdam brengt dank voor de vergoeding der oorlogsschade (applaus). Voorzitter zegt dat er in het fonds ongeveer f 450.-- is binnengekomen, de schade was ongeveer f 1000.-, zoodat ± 49% is vergoed. Hij verwacht nog dat het fonds vergroot zal worden.
Elst wil meer contact met Pomologische Vereeniging. Er is 35.000 H.A. boomgaard, de fruittelers kunnen wel 5 ct. per H.A. betalen, hetgeen volgens spreker dwingend zou moeten worden opgelegd.
Voorzitter zegt dat het contact met de Pomologische Vereeniging, inzake het plaatsen van bijenvolken tegen f 2.- per volk, aanvankelijk geen succes was, maar het gaat crescendo. Fruittelers worden node zelf bijenhouders.
Amsterdam brengt het Bijenmuseum naar voren, dit moet worden het museum. Voorzitter wekt de vergadering op het museum te bezoeken,
Renkum schenkt f 10.- voor de oorlogs-slachtoffers.
Leeuwarden brengt de bezwaren bij het reizen naar het koolzaad tijens de sper-uren (24 tot 4 uur) naar voren. De Heer Schwieters deelt mede, dat men dit persoonlijk met den Inspecteur Rijksveldwacht moet regelen.
Leeuwarden heeft bezwaren tegen de retour-vracht bij de toewijzing van benzine, wij werken toch mede aan de productieslag. Voorzitter zegt dat wij hierop weinig invloed hebben kunnen uitoefenen.
Leeuwarden vraagt om verzekering bij brand tengevolge van oorlogsdaden. Voorzitter zegt dat de afdeeling Verzekering geen vergoeding voor oorlogsmolest biedt, het zou misschien aanbeveling verdienen een dergelijke clausule op te nemen. Hierop ontwikkelt zich een algemeene bespreking, waarvan het gevolg is, dat het denkbeeld oorlogsmolest in de verzekering op te nemen verder uitgewerkt zal worden en hiervan in 't M.S. verslag zal komen. Voor degenen die bij de afdeeling Verzekering zijn aangesloten en de Vereeniging de risico kunnen gaan dragen, in welk geval zoonoodig een deel der reserve gebruikt zou kunnen worden voor het opvangen der schade.
Westland vraagt om de suiker naar verkiezing in zakken van 50 kg. te leveren. V.d. Bend zegt dat dit volgens de suikerlevering reeds mogelijk is.
De Heer Lammerink geeft nog eenige aanwijzingen inzake de verstrekking van benzine. Mebelder zegt ook succes daarmede gehad te hebben, maar verzoekt medewerking van het H.B. Voorzitter zegt dit toe.
Voorstonden heeft in het jaar 1940 geen moeilijkheden met benzine gehad, heeft echter klachten over de suiker, deze is erg gedenatureerd en heeft veel bezinksel. Voorzitter vraagt of meerdere leden klachten hebben. V. d. Bend schrijft dit toe aan de soort peper, ook indien de peper vochtig aankomt. Maatregelen tot voorkoming zijn getroffen.
Velzen vraagt naar aanleiding van het nemen voor rekening van het Reservefonds van de Oorlogsmolest of de reeds geleden schade ook niet hieruit betaald kan worden. Voorzitter wil de vrijwillige bijdragen eerst afwachten, indien deze niet voldoende zijn, zou hij met machtiging van de A.V. de schade over 1940 uit het reservefonds willen nemen. Amsterdam steunt Velsen en zegt f 25.- toe voor het fonds.
Velsen vraagt dan om in het M.S. een einddatum te vermelden, tot welken datum giften kunnen worden gegeven en daarna het reservefonds aan te spreken. Voorzitter neemt dit over. Rotterdam vraagt geen verdere vergoeding is dankbaar voor het reeds ontvangen bedrag. Dordrecht deelt mede dat door de Enquête-commissie geen vergoeding wordt verstrekt, daar de bijenteelt als een liefhebberij wordt beschouwd.
Tiel vraagt de Bijenmarkten tijdig in het Groentje te publiceeren. Joustra zegt dat dit bij tijdige aanbieding steeds gebeurt. Voorzitter raadt aan te adverteeren.
Vlaardingen is blij dat er zooveel tijd is voor de Rondvraag en zal met een waschlijst komen. Er wordt in onze Vereeniging te veel aan particulier initiatief overgelaten. Van de afd. Handel komt geen prijscourant in het M.S. voor. De Meza adverteert; met een schriftelijke cursus; wij hebben te weinig ambtenaren. Het honorarium van Joustra is met algemeene stemmen goedgekeurd, hij betreurt dat men niet verder is gegaan, het salaris is z.i. te gering. De tijdsomstandigheden hebben de levensomstandigheden met 35% verhoogd, men moet hierin tegemoet komen.
Voorzitter antwoordt dat Joustra thans 17 jaar in functie is, dank zij zijn wachtgeld heeft de Vereeniging altijd een goedkoope kracht aan hem gehad; hij vindt de salaris-regeling niet hoog en er zal overwogen moeten worden die te herzien. Het quotum is ook te laag, maar H.B. is nog niet met een voorstel tot verhooging gekomen, het wil eerst de reorganisatie afwachten. Amersfoort vindt het quotum veel te laag, wij moeten eens kijken bij andere vereenigingen, 5 gulden zou beter zijn (applaus).
Voorzitter deelt mede dat de Bedrijfsraad ongeveer 23000 X 25 ct. van de aangesloten vereenigingen vraagt. Wij willen meer voor de bijenteelt doen, maar dan moeten de leden ook willen betalen voor de meerdere voordeelen welke de nieuwe organisatievorm hen bieden zal.
Oldambt zou de kleine afdeelingen in kringen willen oplossen, ja uitbreiden tot provinciale kringen en vraagt hoe H.B. tegenover groote kringen staat. Voorzitter antwoordt, dat een dergelijke vraag ook door Leeuwarden is gedaan; provinciale verbonden hebben bezwaren door de grillige prov. grenzen. Hij wil de reorganisatie van het algemeen Landbouworganisatieleven afwachten en dan daarop ook de organisaties der bijenteelt instellen.
Berkelstreek brengt de bijenweide ter sprake, er zijn waterschappen die zich tegen beplanting van dijken verzetten, wegens nadeelige gevolgen hiervan. Oldambt vindt dat H.B. zich tot de gemeenten moet wenden. Voorzitter zegt dat dit herhaaldelijk gebeurt, er zijn reeds talrijke brieven verzonden.
Westland komt met het verbod tot het houden van bijen met het oog op de augurkenteelt. Rotterdam zegt dat zonder bijen er toch zaadkomkommers komen. Hoogezand zegt dat daar ook komkommers geteeld worden en de bijenhouders kregen van de kwekers hiervan f 1.- per volk, als zij tijdens de bloei der komkommers 3 maanden weggingen met hun bijen, maar dat is maar een jaar gebeurd, toen wilden de kwekers niet meer betalen. Haamstede heeft met bijen toch wel goede komkommers.
Zeist brengt het examen bijenteelt ter sprake en wenscht dat er geen acten als voorwaarde tot toelating zal worden gevraagd. Voorzitter zegt toe dat het H.B. deze aangelegenheid in behandeling zal nemen.
Verder wil Zeist normalisatie der raampjes.
Vlaardingen heeft nog geen antwoord op zijn vragen inzake prijscouranten en schriftelijke cursus gehad. Voorzitter wil dat de afdeeling Handel geen monopolie zal hebben, maar vrij moet concurreeren; verder is een ieder vrij om een cursus te geven. Vlaardingen zou dit in handen van de Vereeniging willen houden.
Baarn vraagt naar de Proefbijenstand. Het wachten is nu op den bedrijfsraad. Voorzitter deelt verder mede dat het Honingcontrôlestation dit jaar zal liquideeren, hij betreurt dit, hoewel wij feitelijk gedurende den oorlogstoestand zoo'n lichaam niet noodig hebben. Dr. de Boer heeft steeds de belangen van het station uitnemend behartigd en wij hopen ook in de toekomst weer een beroep op hem te kunnen doen.
Wij hebben dit voorjaar nog suiker gekregen en Voorzitter verwacht in het najaar wel weer toewijzing, maar hij wijst er op dat voor wat, hoort wat en dat wij dus een leveringsplicht van honing niet onredelijk zou zijn, verder vaste prijzen voor honing en was.
Hij sluit tenslotte ten 16.10 met een woord van dank aan de aanwezige dames (applaus) de vlot verloopen vergadering en spreekt de hoop uit dat wij nog dikwijls in ons geliefd vaderland als Nederlandsche imkers bij elkander mogen komen.