Actueel bijenpraatje.


Honing komt in distributie, dat is het gesprek van den dag van nagenoeg alle imkers en zij zijn verbaasd over dit feit. Zoowel per brief als per telefoon bereiken ons vele vragen, vragen welke wij zelf ook niet kunnen beantwoorden, omdat ons de noodige gegevens ontbreken en het blijkbaar heel wat tijd vordert om de uitvoeringsbepalingen op te stellen.
Ook wat de prijzen betreffen zijn wij op het oogenblik, dat wij dit schrijven nog niet behoorlijk geïnformeerd en zelfs kon men ons op het kantoor van den commissaris van de prijzen nog niets definitiefs mededeelen.

Het spijt ons dus de zoozeer gewenschte mededeelingen nog niet te kunnen doen. Mochten ze echter vóór het afdrukken van dit blad nog binnenkomen, dan zullen wij ze op de titelpagina vermelden, doch wij kunnen niet weer het orgaan zoolang ophouden. Overigens kan men een en ander t.z.t. ook in de dagbladen lezen.
Er zijn wel veel geruchten, doch men zal goed doen die geruchten te laten voor wat ze zijn. Berusten ze op waarheid, dan zal men dit t.z.t. wel ervaren, berusten ze op fantasie, welnu, men zal het best doen de officieele bepalingen af te wachten.
Verkoop van honing is verboden en men zal alleen mogen leveren aan erkende zeemerijen en handelaren in honing. Niet slechts mogen, doch ook moeten leveren.
En het is juist het gebrek aan gegevens, dat ons hier zoo erg handicapt, want talloos zijn de vragen welke juist over die distributie ons werden en nog steeds worden gedaan. Wat moeten we doen en hoe is de prijs? En steeds moeten we de vragen met 'n schouderophalen beantwoorden.
Wij zullen enkele van de vragen hier eens memoreeren, zonder echter bij elke vraag een afdoend antwoord te kunnen geven.

1e. Ik heb in de loop der jaren een aardige particuliere clientèle verkregen; mag ik nu gewoon leveren? Antwoord: Vraag een vergunning als handelaar aan bij de Meelcentrale, Riouwstraat, den Haag.
2e. Ik heb bijen uitsluitend voor mijn boomgaarden; ben ik verplicht honing te leveren? Ik liet den bijen steeds hun oogst houden. Zij was steeds van weinig beteekenis. Ben ik nu verplicht om ter wille van het betrekkelijk kleine beetje honing, dat zich in de korven bevindt, de geheele inhoud te vernielen, zoodat ik volgend voorjaar óf zonder óf slechts met zeer zwakke volken zit? Antwoord. Hoewel wij hieromtrent in het duister tasten, komt het ons voor, dat men zgn. wintervolken in tact kan laten. Alleen van de korven welke men "afslacht" zal het product moeten worden geleverd.
3e. Ik heb nog nooit honing verkocht en ben dit ook nimmer van plan. De honing welke ik wel eens oogst is bestemd voor eigen gezin en dan natuurlijk het gebruikelijke potje aan buren, vrienden en familieleden. Is dat nu uitgesloten? Antwoord: Een klein gedeelte (men spreekt van 1 kg. per gezinslid) mag worden behouden; de rest moet worden ingeleverd tegen vast te stellen prijzen.
4e. Ik lever steeds mijn honing aan dhr. X. Moet ik nu aan een aan te wijzen handelaar leveren? Antwoord., U kunt leveren aan elke erkende handelaar in honing of aan een erkende zeemerij.
5e. Ik ben dit jaar met bijenhouden begonnen en zooals U ook wel weet, is het eerste jaar moeielijk, zoodat ik geen honing heb gewonnen. Word ik nu tot leveren verplicht? Antwoord: Als men geen honing gewonnen heeft, kan men vanzelfsprekend ook niet leveren.
6e. Doordat ik dit jaar niet op honing gewerkt heb, doch op uitbreiding van mijn stal, heb ik dus geen honing gewonnen; krijg ik nu ook geen suiker voor mijn bijen? Antwoord: Deze vraag kan nog niet beantwoord worden; logisch lijkt het me, dat U voor suiker in aanmerking komt.
7e. Ik slinger en pers steeds mijn gewonnen honing zelf; mag ik dit nu niet meer doen? Antwoord: Er wordt slechts gesproken over levering van honing; het komt me voor, dat U Uw eigen honing op de gebruikelijke wijze moogt bereiden. U is echter van verplichte levering niet uitgesloten.
8e. Ik ben liefhebberij-imker; zal ik nu toch honing moeten leveren? Antwoord: Alle imkers worden beschouwd als voortbrengers van productie, U zult moeten leveren.
9e. Ik werk nimmer op productie, welke hier toch minimaal is, doch ik kweek bijenvolken voor den handel. Moet ik nu toch honing leveren? Antwoord: Als U honing heeft gewonnen, zult U moeten leveren.
10e. Ik heb een paar bijenvolken uitsluitend als studiemateriaal. Moet ik nu ook honing leveren? Antwoord: (zie onder 9e).

Bij de antwoorden merken wij op, dat deze geen aanspraak maken op officieele feiten; zij lijken ons echter logisch. Uitdrukkelijk verwijzen wij naar de nog te publiceeren bepalingen in de pers.
Wij zullen allen zooveel mogelijk dienen mede, te werken aan een vlotte distributie en ons stipt te houden aan de des te betreffende bepalingen enz. Elke distributie-maatregel is onpleizierig, doch de distributie van honing en was blijkt in het belang van ons volk noodzakelijk te zijn. Werk daarom zoo vlot mogelijk mede, opdat de keizer krijgt wat des keizers is.

Imkers welke als honinghandelaar erkend willen worden dienen zich met een verzoek te wenden tot de Meelcentrale, Riouwstraat, den Haag.