Wat gebeurde er in de afdeelingen?


ALMELO. Op Zaterdagmiddag 5 Juni j.l. maakten plm. 15 leden van de afd. een excursie naar den stand van den heer Mulder. Hier kon men kasten met prachtige volken aanschouwen, die reeds grootendeels een jonge moer hadden en in de honingkamers werkten. De heer Mulder is een prima imker, die vooral jonge imkers aanried, het zwermen zooveel mogelijk te beperken. Zijn stal was buitengewoon netjes. Over verschillende zaken werd in de huiskamer nagepraat. Velen klaagden over rooverij op hun stal en vonden dat het volgend jaar maar eens krachtdadig moest worden ingegrepen.
Dat vele imkers deze excursie apprecieerden bleek op Donderdag 19 Juni, toen de heer Kemperink een practische les gaf op den stand van den heer Moorlag; want men zag vreemde gezichten. Bij navraag bleken het geïntroduceerde niet-leden te zijn.
De Heer Kemperink wees de goede eigenschappen van de volken aan (gebreken waren er weinig). De korfimkers leerden ook hier de groote voordeelen van het kastbedrijf. Daar de heer Moorlag ook met Cypro-Italianen had gewerkt, werd hem zijn oordeel gevraagd. Dit luidde: eerste klas roovers. Met hen is het dus: Buurman pas op je volken.
Alles met alles twee pracht-lessen. Een volgende keer naar een ander! Wie?

GOOILAND. Op 17 Mei bracht onze afdeeling een bezoek aan den bijenstand van den Heer Matthes te Breukelen. De tocht ging per fiets via Vreeland en de mooie Vechtstreek. Een 20-tal leden was van de partij.
Behalve den bijenstand kregen we te zien den schitterenden tuin met zijn reuze-boomen, rots- en waterpartijen en de kassen met vele tropische planten.
Op 21 Juli genoten we van een practische les door den heer van Elmpt op den bijenstand van den heer Jhr. van Swinderen te Loosdrecht. Het onderwerp der les "Voorbereiding der bijenvolken voor de zomerdracht" en het mooie warme zomerweer brachten een 40-tal leden bijeen. Een paar zwermen gaven toevalligerwijze nog afwisseling en nieuwe leerstof. Het was een interessante, leerrijke middag.

HEILOO. Op 16 dezer kwam te Bakkum een kleine schare imkers in een intieme samenkomst bijeen. De heer Broekhuizen, welbekend imker aldaar, gaat n.l. wegens hoogen leeftijd Bakkum verlaten. Waar Broekhuizen onder de imkers in zijn omgeving een zeer bizondere plaats inneemt, namen zij het initiatief hem voór zijn, vertrek te huldigen.
Broekhuizen, die hun aller mentor is, neemt een zoodanige plaats in hun harten in, dat het moeilijk zal zijn hem uit hun midden te moeten missen. Geen wonder, want geen hunner klopte ooit tevergeefs bij hem aan. Voor gezelschappen, belangstellenden, lagere- en huishoudscholen demonstreerde hij geheel belangloos zijn bijenstand; hij organiseerde tentoonstellingen in zijne omgeving en droeg overal en aan ieder zijn ervaring en practische kennis uit. Eenvoud en gastvrijheid waren zijn kenmerkende eigenschappen.
Het afdeelingsbestuur ging gaarne met het genomen initiatief accoord en zoo kwamen dan in den vooravond van 16 dezer de imkercollega's uit Bakkum, Castricum en Uitgeest met het dagelijks bestuur der afdeeling ten huize van Broekhuizen bijeen. In een eenvoudige gevoelige toespraak memoreerde de heer Bedeke namens de collega's B's verdiensten en vriendschap. Nooit, sprak Bedeke o.a. kwamen wij te vroeg of te laat, wij dronken je koffiepot leeg en aten je appels op en je gaf ons nog van je wijsheid en goeden raad op den koop toe mede. Dat zullen wij niet vergeten. Daarom vragen wij U deze gesloten enveloppe als blijk van onze groote waardeering wel in ontvangst te willen nemen.
Namens de afdeeling spelde de voorzitter Broekhuizen een zilveren bij op de jas, waarbij hij eveneens B's verdiensten voor de afdeeling naar voren bracht.
Het mooiste moment was wel dat, waarop de heer ter Brugge namens 't Hoofdbestuur B. complimenteerde. Uitvoerig schetste de heer ter Brugge B's goede hoedanigheden voor de leden uit zijn omgeving, voor de afdeeling welke hij 17 jaar geleden mede hielp oprichten en waarvan hij vele jaren deel uitmaakte van het bestuur en tenslotte in het bizonder voor de bevordering der bijenteelt in het algemeen. Dit laatste wel in die mate, dat het Hoofdbestuur niet aarzelde zijn verdiensten te erkennen en hem de medaille der Vereeniging te verleenen. Zichtbaar ontroerd dankte Broekhuizen voor deze bewijzen van vriendschap en waardeering. Het officieële gedeelte was hiermede afgeloopen. Nog eenige oogenblikken van gezellig samenzijn volgden, waarbij zelfs de fotograaf ten toneele verscheen, die het gezelschap op de gevoelige plaat vastlegde. Het was een slot dat pakte.
Broekhuizen trekt naar een rusthuis. Moge hem daar met zijne vrouw een mooie kalme levensavond
deelachtig worden.

HEILOO.
Op 19 Juli j.l. hield onze afd. een practische les. Op den bijenstand van ons mede-lid C. Smit te Schoorl waren 38 imkers en imkeressen bijeen gekomen. Onder begunstiging van prachtig zomerweer genoten de aanwezigen van wat collega Smit ten beste gaf en demonstreerde. Bevordering der bijenteelt in verband met de voedselvoorziening was het onderwerp. Vooral de jongere imkers en imkeressen hebben hun hart kunnen ophalen en de heer Smit heel wat vragen gesteld.
Collega Smit deed zich weer kennen als een geroutineerd imker door de weetgierigen op heldere wijze de gewenschte inlichtingen te verstrekken. Tijdens de pauze deed mevrouw Smit zich als een waardig gastvrouw kennen.
Aan het slot van deze practische les dankte de voorzitter den heer Smit voor het gebodene, alsmede mevrouw voor haar gastvrijheid, hetgeen door de aanwezigen met een welgemeend applaus werd onderstreept.

1916 - A. VAN SOMEREN - 1941.
Den 16en Juni 1941 mocht de heer A. van Someren, Leeraar in Bijenteelt, wonende Dennenweg 3 te Velp (Gld.) den dag herdenken dat het 25 jaar geleden was, dat de Afdeeling Arnhem en Omstreken hem in hare gelederen opnam. De heer van Someren ontving in den beginne eenig practisch onderricht van een bevrienden imker, de heer Kok te Velp, doch wist zich al spoedig door middel van de bijenliteratuur en eigen waarneming tot een bekwaam imker te ontwikkelen. Het bewijs van zijn kunnen was het verkrijgen van het diploma en het moge hier uitdrukkelijk worden gememoreerd, de heer van Someren was en is reeds jaren de vraagbaak van vele imkers in zijn omgeving. Ook zijn lezingen die hij in de wintermaanden pleegt te houden, zijn getuigen van zijn groote kennis en ervaring op het gebied der bijenteelt.
In de organisatie trad de jubilaris gedurende een tiental jaren als pen. ningmeester op en men zag hem indertijd noode van de bestuurstafel vertrekken. Andere werkzaamheden gingen voor.
Het Bestuur der Afd. Arnhem en Omstreken wilde dezen dag niet onopgemerkt laten voorbijgaan, en de voorzitter, secretaris en penningmeester, maakten onder het aanbieden eener bloemenhulde, waarbij het bijenvak niet vergeten was, hunne op. wachting bij den jubilaris. Voorzitter Vonk wenschte hem geluk met dezen dag en betrok in zijn hartelijke speech ook Mevrouw van Someren, die al die jaren veel belang stelde in de imkerij van haar man. De jubilaris verklaarde de hem betoonde belangstelling ten zeerste op prijs te stellen en hoopte nog vele jaren lid der afd. te mogen zijn, waarna men een uurtje gezellig bijeen bleef.

Arnhem en Omstreken. BijenstandInspectie 1941.
De bijenstand-inspectie die het vorige jaar moest worden gestaakt, werd door dezelfde commissie weder ter hand genomen. Op Zaterdag 7 en Zaterdag 14 Juni 1941 werd de eerste inspectie gehouden. Door vervoer per tram, in stede van per auto, moest de commissie er 2 middagen over doen. Hoewel de verwachting niet groot was, door de ongunstige weersomstandigheden in het voorjaar, vielen de geinspecteerde volken nogal mee; een enkele uitgezonderd kon de toestand bevredigend worden genoemd. Sommige volken beloofden heel wat voor de zomerdracht. Enkelen waren naar de Betuwe geweest en het koude voorjaar had wel eenigen invloed op de ontwikkeling der volken gehad. Alles te samen genomen kon de commissie tevreden zijn en zij hoopt een volgende keer, na de zomerdracht, flink wat honing te zullen zien.