Actueel bijenpraatje.



Joustra

We hebben eenige maanden achter den rug om niet te vergeten.
Honingdistributie - prijzen van honing en suikerdistributie, dat is het wat de gemoederen der imkers in beweging gebracht heeft en daarvan getuigen de tallooze brieven, de vele telefoontjes en de bezoeken aan het algemeen secretariaat van.
Wij zouden zoo graag precies willen zeggen hoe de vork aan de steel zit, doch de bepalingen - de definitieve bepalingen wel te verstaan - blijven steeds maar uit en het is spijtig, dat wij vele vragen met een schouderophalen moeten beantwoorden. De vragen en verwijten van sommigen, dat wij maar bij de pakken blijven neerzitten en niets doen, kunnen we voor kennisgeving aannemen. Ingewijden weten wel beter en zij, die vertrouwen in hun bestuur hebben begrijpen wel, dat er gedaan werd en gedaan wordt wat maar eenigszins gedaan kon en kan worden om het den imkers zoo prettig en gemakkelijk mogelijk te maken. Daar getuigen trouwens de meeste brieven van.
Op het oogenblik kunnen wij dus over distributie-aangelegenheden en over definitieve prijzen niets zeggen; wij weten het zelf niet en de desbetreffende instanties blijkbaar ook nog niet. Mochten zij vóór het afdrukken van dit blad nog binnen komen, dan zullen wij dit op een in het oog loopende wijze mededeelen.

Wat wij wél kunnen zeggen en wat al onze imkers aanbelangt dat is de Suikerlevering 1941. Ons is door de betrokken instantie medegedeeld, dat er dit najaar weer suiker voor de bijen beschikbaar is. De hoeveelheid welke per opzetter zal worden verstrekt is momenteel nog niet bekend en evenmin de tijd van aflevering omdat de definitieve toezegging nog uitbleef. Wij meenen echter, dat de suikerlevering van najaar 1941 niet veel zal afwijken van die van najaar 1940.
Wel zal de prijs hooger liggen omdat tal van kosten hooger zijn (mengmiddelen, vrachten) en wij bovendien nog te betalen krijgen 2% omzetbelasting plus nog een zgn. crisisheffing van f 2,40 per 100 kg.
Voor hen, die zich ongerust maken, dat er geen suiker komt, is dit dus een geruststelling. Wellicht komt de suiker wel iets later. De suiker zal dit keer worden gemengd met paprica en methyl-violet welke middelen door tijdige maatregelen van onzen directeur aanwezig zijn.

Er zijn ons verschillende vragen gesteld en opmerkingen gemaakt over de honingdistributie en de wijze daarvan. Als we al de briefschrijvers tezamen zullen beantwoorden, dan kunnen we dit doen met enkele woorden en wel, voor het overgroote deel onderschrijven wij hun opmerkingen. Dat alleen is niet voldoende, maar wij kunnen - indien nog noodig - de verzekering geven, dat het Hoofdbestuur paraat is en niets onbeproefd laat.
Er is veel onrust verwekt door een honinghandelaar, die in diverse bladen adverteert, dat hij door de Meelcentrale belast is met de inname van honing en men bij niet-levering geen suiker bekomt. Mogen wij eens een goede raad geven? Trekt U van al die beweringen van honinghandelaren niets aan. Geen enkele handelaar is belast met de inname van honing; hoogstens kan hij spreken van een erkenning als honinghandelaar waarom hij dan nog zelf verzocht heeft. Houdt U alleen aan wat Uw eigen vereeniging U mededeelt en trekt U van belanghebbende handelaren niets aan.
Evenmin is er sprake van, dat de suikerdistributie in handen komt of gelegd is van honinghandelaren, die blijkbaar nu uit de grond komen opduiken als paddestoelen en waarvan men voorheen zelfs het bestaan niet vermoedde.

Naar aanleiding van een schrijven van de Meelcentrale (A), welk schrijven hierna volgt heeft de Contactcommissie (Ver. v. Bijent. en Zuidelijke bonden) haar standpunt bepaald en het volgend schrijven (B) verzonden.

(A)

194....
Ondergeteekende,
erkend door de NED. MEELCENTRALE onder nummer . . . verklaart te hebben ontvangen van de mede-ondergeteekende,
den Imker (naam): . . .
(woonplaats) : . . .
(straat en huisno.) : . . .
. . . kg. Ruwe honing.
. . . kg. Raathoning.
. . . kg. Slingerhoning.
zijnde de honingopbrengst van . . . volken bijen
onder aftrek van . . . kg. voor eigen gebruik (maximaal 1 kg. per gezinslid).
De mede-ondergeteekende, de imker: . . .
verklaart er mede bekend te zijn, dat, indien zou blijken dat hij/zij NIET DE GEHEELE OPBRENGST heeft verantwoord, dat hij/zij uitgesloten zal worden van het betrekken van suiker. Hij/zij ontvangt de suiker door bemiddeling van de Bijenhoudersvereeniging: . . . .
waarvan hij/zij lid/geen lid is.
Handteekening van den imker: . . . .
Handteekening van den erkenden handelaar: . . .

De bijenhoudersvereenigingen mogen slechts suiker verstrekken na inlevering van het duplicaat van deze verklaring.

(B)
„Wij hebben de eer U mede te deelen, dat de ContactCommissie uit:
de Vereeniging tot bevordering van de Bijenteelt in Nederland;
den R.K. Bond van Bijenhouders van den Noordbrabantschen Christelijken Boerenbond; den Bond van Bijenhouders van den Limburgschen Land- en Tuinbouwbond;
op 18 Juli 1941 in vergadering bijeen was en daar ter sprake kwam den brief van de Nederlandsche Meelcentrale, dt. 14 Juli 1941. Lett.: FH/sp. gezonden aan voornoemde organisaties.
Naar aanleiding van de met betrekking tot dezen brief gevoerde besprekingen wordt de vrijheid genomen het volgende onder Uwe aandacht te brengen.
Uit den brief blijkt, dat de prijs voor den ruwen honing, bij inlevering van den imker, waarschijnlijk wordt vastgesteld op f 0.75 per kilogram, inclusief omzetbelasting, exclusief emballage af imkersbedrijf. Deze prijs wordt te laag geacht, omdat uit opgestelde exploitatiecijfers voor een groot- en kleinbedrijf van bijenhouders duidelijk is komen vaststaan, dat de kostprijs voor een kilogram ruwen honing zeker nog hooger ligt dan f 1.-. De organisaties voornoemd, vertegenwoordigend ruim 22000 Nederlandsche imkers, dringen er dan ook met klem op aan, dat de prijs voor den in te leveren ruwen honing niet lager wordt gesteld dan op f 1.- per kilogram. Hierdoor krijgen de imkers een bevredigenden prijs, waardoor ongetwijfeld een vlotte levering aan de erkende inrichtingen in de hand gewerkt zal worden. De prijzen voor de in te leveren raathoning en slingerhoning, dienen dan evenveel verhoogd te worden als die voor ruwen honing.
Verder wordt in overweging gegeven om bij de eerstvolgende najaarslevering niet als eisch te stellen overlegging van de verklaring, omdat het in de meeste gevallen zal voorkomen, dat de imker zijn honing eerst kan inleveren nadat hij de suiker ontvangen heeft. De sanctiemaatregel zou alleen toe te passen zijn bij de voorjaarslevering.
Ten slotte werd ernstig bezwaar gemaakt tegen de bepaling, dat de imker per gezinslid een kilogram honing voor eigen gebruik mag behouden. Met een beroep op het goede gebruik dat bij de inlevering van land-, veeteelt- en zuivelproducten, de producent een behoorlijk gedeelte voor eigen gebruik mag behouden, wordt beleefd verzocht te bepalen, dat per gezinslid twee kilogram voor eigen gebruik mag worden behouden. Dit zal de imkers in ieder geval beter bevredigen.
Deze wenschen zijn mondeling voorgelegd en toegelicht aan den heer Dane, ambtenaar van het Rijksbureau voor Voedselvoorziening in Oorlogstijd.
Namens de Commissie voornoemd,
De Secretaris,
w.g. P.J. VAN HAAREN".

Het wordt hoog tijd, dat wij weten waar wij aan toe zijn en dat is ook herhaaldelijk aan de betrokken instanties medegedeeld. Tot op dit oogenblik kon men ons echter niet de minste verzekering geven, dat alles binnenkort geregeld zou zijn. Het is dus onnoodig om ons vragen te stellen of ons op te bellen, Zoodra wij iets weten zullen wij dit bekend maken, terwijl de regeling ook in de periodieke pers zal komen. Men kan dus terstond nadat de regeling is gepubliceerd er kennis van nemen.

-0-


Er zal zeer veel koolzaad worden verbouwd ten behoeve van de vetvoorziening van ons land en er bestaat dus in het voorjaar 1942 een goede kans, dat er veel honing op dit zaad gewonnen wordt. T.z.t. hopen wij mededeelingen te kunnen doen waar zich de koolzaadvelden bevinden en wij roepen daartoe nu reeds de hulp in van onze afdeelingssecretarissen om ons dienaangaande te berichten. Gaarne opgave van juiste plaats en aantal h.a. koolzaad en zoomogelijk ook het adres van de koolzaadboeren.
Imkers, die van plan zijn naar het koolzaad willen reizen kunnen wij dan t.z.t. in verbinding brengen 't zij met de koolzaadboeren zelf, 't zij met de afdeelingssecretarissen, De imkers zorgen wel voor sterke volken? Hieraan kan nu nog de hand worden gelegd.

-0-


En nu nog tot slot een mededeeling welke ons bij het afdrukken van dit nummer bereikte, De suikerbeschikking is afgekomen en voor nadere bizonderheden verwijzen wij naar de verdere bizonderheden onder Vereenigingsnieuws.
Een goede raad is: Bestel zooveel ge moogt bekomen, bestel tijdig en voer de suiker ook zoo spoedig mogelijk op. Het is wat laat geworden, doch tot 15 October kan men bij geschikt weer nog voederen. Wacht daarmede geen dag langer dan noodzakelijk is.