Hoe komt het met de kunstraat?


Joustra

In de moderne bijenteelt kunnen de imkers het zonder kunstraat niet stellen. Die is zoo nauw verbonden met deze teelt, dat het gemis aan kunstraat niet minder dan een ramp zou beteekenen. Maar voor de industrie is ook een groote hoeveelheid was noodig en die wordt nu niet meer geïmporteerd, zoodat de vraag welke ik hierboven neerschreef wel urgent is.

De heide heeft het totaal laten zitten en het gevolg daarvan is, dat ook de wasoogst ver beneden het middelmatige ligt en practisch geeft alleen het korfbedrijf was. Wat nu? Het staat te voorzien, dat de kunstraatvoorziening in het volgend seizoen groote moeielijkheden zal ondervinden en daarom meenen wij nog eens met nadruk te moeten adviseeren: wees zuinig met was. Laat niets slingeren, doch verzamel alle kleine beetjes en knijp die tot ballen, opdat de wasmot er geen vat op krijgt. Zorg ervoor, dat bij het smelten zooveel mogelijk was verkregen wordt en dat kan het best, indien men zijn was ter beschikking stelt van inrichtingen, welke op het gebied van waspersen naam verworven hebben. Wilt ge het zelf doen, week dan vooraf de ruwe raat in regenwater. Raat moet gesmolten en geperst worden, alleen smelten is niet voldoende, dan blijft er teveel in de raten zitten.
Voordat ge gaat persen moet ge U eerst op de hoogte stellen van de werkmethode, welke men in elk bijenboek kan vinden. Vraag bovendien
nog de hulp van iemand, die dit werk onder de knie heeft; er mag geen druppel was verloren gaan.
Maar ook bij het toedienen van kunstraat kunnen we bezuinigen. Maak Uw kunstraat iets korter dan gewoon en als ge kunt, lijm haar dan op het onderlatje en laat van boven een strookje vrij. Draad Uw raampjes met de noodige accuratesse, zoodat geen kunstraat bij het uitbouwen kan omzakken en tot een vormlooze massa omkrullen. Werkt ge met Simplexraampjes en wilt ge de raat niet op het onderlatje vastlijmen, schuif dan de raat niet in de spleet, doch lijm haar aan het bovenlatje vast. Dat bespaart een strook van ongeveer 1 c.m. breed per raampje.

Uw nazwermen kunt ge desnoods halve raten geven. Het beste echter nog groote driehoekige stukken, waarvan de bovenkant zoo breed is als het raampje, dus de punt van de driehoek naar beneden gericht en reikende tot ongeveer het onderlatje. Dat bespaart veel raat en de nazwermen zullen het raampje wel behoorlijk volbouwen.
Ge kunt Uw raten nu ook wat langer gebruiken, dan gewoon. Worden ze wat te donker naar Uw zin, spoel ze dan uit in lauw sodawater, laat ze daar een oogenblikje (niet te lang!) in weeken en spoel ze dan grondig met zuiver water na. Draai ze winddroog in de honingslinger en laat ze buiten in de niet te felle zon nadrogen. Uw raten knappen er aardig van op en de nimphehuidjes en andere ongewenschte ingrediënten raakt ge kwijt.

Bewaar Uw ratenmateriaal mot- en vochtvrij, laat Uw uitgebouwde raten niet door onjuiste behandeling bederven. Zwavel ze desnoods elke maand of berg ze op met paradichoor-benzol.
En dan.... laat Uw bijen bouwen. Bouwen geeft was en is bovendien voor de gezondheid van het bijenvolk van zeer groot belang.