Vereeniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland
Secretariaat Jan v.d. Heijdenstraat 35 Amersfoort - Telefoon 6734

Mededeling No. IV.



Amersfoort, 1 Juni 1942.


Maandschrift. Na het Januarino. is nog geen later no. verschenen.

Tabak voor imkers. We kunnen tot ons genoegen mededelen, dat per Imker 1 kg. tabak extra voor bijenbehandeling in het vooruitzicht is gesteld. Correspondentie over een en ander zal niet worden beantwoord, noch door het secretariaat, noch door afd. Handel. Zodra de nodige gegevens zijn binnengekomen, zullen wij in onze eerstvolgende mededeling nadere bizonderheden bekend maken.

Rijvergunningen en Benzine voor reizende Imkers.
Spoedige opgave wordt verzocht van imkers. die met hun bijen reizen en daarvoor aanspraak willen maken op rijvergunning en benzine (naam en adres vermelden) . Opgegeven moet worden de soort van motorvoertuigen alsmede het benodigde kwantum benzine, terwijl in verband met de zeer critieke motorbrandstof-positie combinatie van reizende imkers (b.v. per afd.) geboden is. Opgeven voor welke reizen een en ander nodig is en met de beantwoording (b.v. binnen een week) spoed betrachten. Nadere berichten volgen dan per mededeling.

Verzoeken tot het doen houden van vergaderingen. Elke afd. welke een vergadering wenst te houden moet daarvoor vergunning bekomen van den Procureur-Generaal, Directeur van politie in zijn ressort. Daarbij moet het registratieno. van de afd. worden vermeld. welk nummer door het commissariaat aan elke afd. is toegezonden. Afdelingen welke zo'n nummer nog niet hebben bekomen en derhalve blijkbaar dus niet geregistreerd zijn, dienen dit mede te delen aan het Commissariaat voor niet-commerciële verenigingen en stichtingen, Waalsdorperweg 68. den Haag. Herhaaldelijk komen nog vragen binnen hoe te handelen met de bepaling, dat de jaarstukken aan het commissariaat moeten worden gezonden. Hoewel ons hierover geen andere instructies bereikten. dan de afdelingen zelf hebben ontvangen, menen wij, dat de afdn. kunnen volstaan met een verslag van de werkzaamheden en van het financiële beleid. Bij verandering van bestuursleden moeten deze ook worden doorgegeven.

Correspondentie. Het blijkt nog steeds nodig te zijn er op te wijzen, dat stukken voor het Hoofdbestuur of verenigingszaken betreffende, steeds moeten worden gezonden aan Jan v.d. Heijdenstraat 35, Amersfoort. Alleen stukken welke afd. Handel, suiker en assurantie aangaan, zende men naar het Bijenhuis te Wageningen. Indien men zich hier niet aan houdt, ontstaat vertraging in de afdoening, aangezien de correspondentie dan moet worden doorgezonden.

Bibliotheek der Vereniging. Deze is gevestigd te Wageningen, adres: Bibliotheek Landbouwhogeschool. Boeken zijn gratis ter leen te bekomen. portvrij. Voor franco terugzending binnen een bepaalde tijd moet worden zorggedragen.

Verzoeken om complete jaargangen van het Maandschrift.
Alleen van de jaargang 1941 kunnen nog enkele exemplaren worden afgegeven tegen vooruitbetaling van f 1,50 per jaargang, op postrekening 27772 Ver. v. Bijenteelt te Amersfoort. Aan dit adres en eveneens tegen vooruitbetaling zijn ook nog te verkrijgen afds.-reglementen à f 1.- per 10 stuks; verenigingsinsignes à 25 ct. per stuk 3 ct. porto; een beperke hoeveelheid honingrecepten à 10 ct. p. stuk of f 1.— per 100. Werktekeningen, van welke bijenwoning ook, zijn niet meer te leveren.

Wie heeft een honingslinger te koop? Enkele aanvragen kwamen bij ons binnen. Wie een gebruikte heeft af te geven, kan zich bij het secretariaat melden.

AAN DE AFDELINGEN!
Na de strenge winter met verlies van vele bijenvolken is het noodzakelijk, de bijen weer op peil te brengen. Veel van Uw nieuwe leden zullen daar nog moeite mede hebben en het is een goed imkersgebruik, dat men dezulken met raad en daad terzijde staat. Help ze er dus weer bovenop en laat ze geen gekke dingen doen, door ineens veel te sterk te gaan vermeerderen. Houdt eens meerdere practische lessen of bijeenkomsten in eigen kring en leer hen, die het nodig hebben, alle geheimen van het imkers-vak. Hoe beter vakman de imker wordt, des te meer kan hij voor ons land betekenen en op zijn beurt zal hij anderen weer kunnen helpen.
Hebt ge met Uw afdeling al eens een bezoek gebracht aan het zo schitterend bijenpark te Amsterdam? Zo niet, vraag dan eens een introductie aan den secretaris dhr. A. S. de Kreuk, Woestduinstraat 34' Amsterdam (W.). Wij zijn er van overtuigd. dat deze U gaarne verleend zal worden. Ge bezoekt dan eveneens het Bijenmuseum en misschien brengt ge wel iets voor dat museum mede. want het is nog lang niet compleet.

Onze Vereniging groeit nog steeds.
Hoewel er bij de jaarswisseling steeds leden afvallen om verschillende redenen, komen er schielijk ook weer bij.
We zijn dit jaar al aan de 500 nieuwe toe, waar die van de nieuwe afdelingen nog niet zijn bijgeteld. Er is dus steeds belangstelling genoeg en die belangstelling kan door de afdelingen het best gewekt worden.
Een bijeenkomst met niet-leden wekt de belangstelling, zoals wij nog onlangs in Hengelo (0.) konden ervaren. Het bijenleven blijft altijd interessant en iedere keer, dat wij er weer over horen spreken. klopt ons hart weer blijde.
Er zijn genoeg mensen onder Uwe leden. die belang- stellenden 't zij bij een bijenstand. 't zij in een zaal, nuttig en aangenaam kunnen bezig houden. Het is heus niet nodig, dat men met veel geleerdheid komt en ook niet met grote oogsten schermt. Als men eenvoudig voor de vuist weg vertelt, dan is de belangstelling al gaande en een deel reeds voor Uw interessante vak gewonnen. Na ons komen weer anderen; laat die anderen van ons kunnen getuigen, dat wij hen een goede erfenis hebben nagelaten. Onze bijtjes en de bijenteelt zullen er wel bij varen.
Verslagen enz., cursussen, practische lessen, lezingen enz.
De toezending van dergelijke stukken moet onmiddellijk geschieden nadat de les is gehouden, of de cursus beëindigd is. Voor fruitteeltcursussen geldt, dat de stukken eveneens vóór 15 Mei aan het secretariaat moeten worden gezonden, ook al moeten nog enkele lessen worden gegeven. Bij deze stukken moeten de kwitanties worden gevoegd van hetgeen is aangeschaft en ook van het honorarium en verplaatsingskosten van den leerkracht. Wij verzoeken met de zending de meest mogelijke spoed te betrachten.

Hoe moeten we handelen?
Er zijn heel wat imkers, die hun bijenstand willen uitbreiden, doch ook honing willen oogsten. De vraag wordt ons voorgelegd of we daarvoor geen middeltjes weten. Men zegt: als ik vermeerder, dan gaat de kans op honing voor een goed deel verloren, terwijl, indien ik mij uitsluitend op de honingoogst ga toeleggen, mijn bijenstand klein blijft en het nog de vraag is of er wel honing komt.
Wij zouden willen adviseren, dat zulke imkers een deel van hun bedrijf bestemmen voor de honingoogst en een ander deel voor vermeerdering. Voor wie geen najaarsoogst te wachten staat zou het zelfs mogelijk zijn, direct na de zomeroogst te gaan vermeerderen.
Korfimkers vermeerderen natuurlijk als gewoon. Zijn ze erg vroeg met hun zwermen, dan zou een extra zwerm kunnen worden geaccepteerd. Zijn ze niet vroeg, dan zal men overwegen of elke zwerm wel voldoende levenskracht bezit om de winter door te komen met kans het volgend jaar nog een goed productievolk te worden. Heeft men t.d.o. niet zelf een goed inzicht, dan zal men zich dienen te wenden tot een ervaren imker.
Na de hoofddracht zou men zijn kastvolk in tweeën kunnen splitsen; dat is dus na half Juli. Als regel hebben we dan een drachtloos tijdperk en men dient derhalve de beschikking te hebben over een voldoende voorraad suiker of honing, om de bijen met voedsel te kunnen onder: steunen.
Zorg er vooral voor, dat zo'n aflegger, vlieger of veger niet door het afvliegen van een zwerm met jonge moer (niet geheel denkbeeldig!) Uw hele plan in de war stuurt. Houdt het dus in het oog.
Van een stal met 10 van zulke kastvolken kan men dan zonder bezwaar tot 20 uitbreiden. Men heeft daarvoor dan nog de tweede helft van Juli, de gehele maand Augustus en ook September nog beschikbaar, voldoende tijd om elk volk nog op kracht te brengen.
Het spreekt wel vanzelf, dat men zulke volken bezwaarlijk naar de heide kan zenden, doch waar deze toch zeer riskant is, geeft dat geen moeilijkheden.
Wie de beschikking over voldoende voedsel niet heeft, zal zulke experimenten achterwege moeten laten. Hij zorge ervoor, dat zijn volken goed sterk blijven en niet door voedselgebrek tot een onvolwaardig volk worden teruggebracht.
Hoe verder gehandeld moet worden, hopen wij bij een volgende gelegenheid eens te vertellen.

Rookmiddelen.
Hoewel, zoals hiervoor reeds is gezegd, per imker 1 kg. rooktabak in uitzicht is gesteld, zal deze hoeveelheid voor menig imkersbedrijf onvoldoende zijn om er mee uit te komen. Hier is goede raad duur. Sommige imkers beschikken nog wel over rookapparaten, zoals de Dathepijp, een blaasbalg, of een automatische beroker. Welk materiaal moet hiervoor nu worden gebruikt?
Indien nog te verkrijgen, gegolfd papier. Ook kan men
losse turf gebruiken, vodden (geen wol) schenen van bonen, celotex, mos (spagnum), vermolmd hout en natuurlijk ook het bekende carbolpraeparaat, dat echter ook al niet meer te bekomen is, of moeilijk is te verkrijgen.
Voor wie niet in het bezit is van een rookapparaat, zou zich nog kunnen behelpen met een stijf opgerold stuk vodden, dit aansteken en de rook zó in het volk blazen. Dat daarbij extra op brandgevaar moet worden gelet, behoeft niet te worden gezegd. In het uiterste geval zou men nog kunnen proberen om de bijen met water te besproeien, doch dat heeft slechts een zeer tijdelijk resultaat.

Beste imkersgroet,
JOUSTRA, secretaris.


-0-

RUWE WAS.

Het Rijksbureau voor Chemische Producten deelt mede, dat de bij de afdeelingen ingezamelde ruwe was gezonden moet worden aan W. van 't Land, zeemerij, Barneveld. Gelieve hieraan spoedig te voldoen.
-0-




Korfvolk -- Het volk is een eenheid.
Foto Joustra uit de 3e druk van "Het Bijenhoek".

Verslag Afd. Handel over 1941.
Het jaar 1941 onderscheidde zich in meerdere opzichten van vorige jaren. In de eerste plaats door de grote vraag naar kasten, korven en diverse artikelen, maar ook door de vele belemmeringen in aankoop van diverse artikelen. Doch ook door de getroffen maatregelen inzake honing, was en kunstraat. Deze maatregelen zijn zeker niet met ingenomenheid begroet en hebben ook weer stagnatie in verkoop van honing veroorzaakt, maar ook in de aanmaak en verkoop van kunstraat. Doch ook deze maatregelen hebben hun lichtzijde; voor de was althans weten wij dat de Ned. productie ook vrijwel geheel weer aan de Ned, bijenhouder ten goede komt. Dit neemt echter niet weg dat ook in kunstraat enige beperking moest worden opgelegd, daar blijkbaar de Ned. wasproductie thans niet voldoende is, om aan alle aanvragen voor kunstraat geheel te voldoen. En dan rijst de vraag: hoe voorheen een niet onbelangrijk kwantum Inl. was aan de industrie werd geleverd en toch de bijenteelt volledig werd voorzien. Ligt dat alleen aan het slechte bijenjaar, of werd er misschien ook buitenlandse was tot kunstraat verwerkt, ofwel kunstraat ingevoerd?
De bepalingen inzake verplichte honinginname kwamen te laat af, zodat reeds een gedeelte van de zomerhoning zijn weg gevonden had, toen de voorschriften afkwamen. Bij een vroeger bekendmaken zou zeker meer honing zijn ingeleverd; immers het zomergewin was over 't algemeen niet slecht. Gelukkig is voor ditmaal afgezien van de koppeling honinginlevering en suikerverstrekking, anders zouden vele imkers daarvan de dupe zijn geworden en niet alleen de imkers, maar ook de bijenvolken, de Ned. bijenteelt en de Ned. vruchten- en zaadteelt.
Nu wij zoveel honing ontvingen van imkers waarvan wij niet eerder honing betrokken, moesten wij helaas consta- teren dat de bewerking en wel speciaal het zeven van honing, nogal eens wat te wensen overlaat; en dat nog wel voor zomerhoning, welke toch zo gemakkelijk te behan- delen is. Een betere bewerking zij die imkers aanbevolen terwille van het product, maar ook terwille van hun naam als imker.
De voorraden kasten en onderdelen, goederen. was en kunstraat zijn ditmaal buitengewoon laag. Invoer is vrijwel uitgesloten en zoals men weet komen vele artikelen uit het buitenland. Andere artikelen van Ned. fabrikaat vallen onder even zovele beperkende bepalingen, zoals hout, glas. metaal en textielvaren. Ook de emballage gaf dit jaar veel moeilijkheden, ook bij de honinginname.
Verder verwijzen wij naar de cijfers van Verlies- en Winstrekening en Balans. De schuld aan afd. Suiker is ditmaal buitengewoon groot, omdat de grote aankoop honing door afd. Suiker crediet is verleend. Tegenover deze schuld van f 18901,68 staan echter ook andere posten. als contanten f 14576,02½, zodat de schuld aan suiker maar weinig verschilt met vorige jaren, terwijl bovendien alleen aan honing nog een waarde van f 15270,86 aanwezig is. De toestand van afd. Handel bleef zich dus ook in 1941 gunstig ontwikkelen en ook 1942 zette niet ongunstig in.
Wij hopen dat aanvulling van materialen en voorraden beter zal gaan; voor verschillende artikelen echter is de verwachting zeer ongunstig en wel voor honingslingers, blikemballage e.a.
Mogen de resultaten voor honinggewin 1942 daarentegen gunstig afsteken ten bate van onze Ned. bijenteelt en den Ned. imker.
Afd. Handel.
J. v.d. BEND.


Verslag Afd. Suikerlevering over '41
In totaal werd afgeleverd Voorjaar 1941 266816 kg. en Najaar 1941 508654 kg. ofwel totaal 775470 kg. suiker.
Vooral de vergunning voor de najaarslevering kwam zeer laat af en wel ruim 2½ maand later dan in vroeger jaren, toen veelal de vergunning reeds begin Juli afkwam. Ook de aanvoer werd bemoeilijkt door bepalingen en vervoersmoeilijkheden, met gevolg, dat menig imker de suiker veel te laat ontving om nog met vol succes zijn volken te kunnen opvoeren, hetgeen vooral met de strenge winter 1941/'42 zijn nadelige invloed heeft doen gelden. Ook de voorjaarslevering 1942 kwam weer veel te laat, niettegenstaande reeds in Dec. vergunning was aangevraagd.
De suikerrekeningen sluiten, na de gebruikelijke afschrijvingen, met een saldo van f 1661.----. Echter is hierin begrepen een bedrag van f 1617.— aan inkomsten uit anderen hoofde, zodat dus de feitelijke winst op suiker bedroeg f 44.—. Let wel, bij een omzet van totaal 775470 kg. suiker een bate van f 44.—,
Bovendien werd de suikerprijs extra belast met f 2,40 per 100 kg., hetgeen aan de Vereniging werd medegedeeld toen de voorjaarslevering 1941 reeds lopende was, zodat met de prijsbepaling daarmede geen rekening kon worden gehouden. Aanvankelijk was het plan deze 2500 maal f 2.40 in de suikerprijs najaar 1941 te verrekenen. Het: H.B. besloot echter dit niet te doen, doch deze f 6000 uit het Suikerfonds te betalen. Deze betaling geschiedde in Jan. 1942 en wordt dus in dit boekjaar ten laste van het suikerfonds gebracht
Wij hopen dat voor volgende leveringen weer suiker zal worden beschikbaar gesteld, doch eveneens dat de vergunningen tijdig afkomen, opdat ook de afdelingen tijdig hun suiker kunnen betrekken. Niet alleen het bekomen van suiker, maar vooral het tijdig bekomen van suiker is nodig voor een goede inwintering, dus voor een goede bijenteelt.
Afd. Suikerlevering, J. v.d. BEND.

Verslag Afd. Verzekering over 1941.
Het verslag hierover kan al zeer kort zijn, daar zich geen bijzonderheden voordeden. Totaal is thans verzekerd voor f 162775.—, een bedrag dat nog aanmerkelijk hoger kon zijn met onze 14000 leden. Aan schade werd uitgekeerd een bedrag groot f 58.50.
Het H.B. besloot de waarden van verzekerden met 50% te verhogen, zonder premieverhoging voor verzekerden. Voor nieuwe verzekeringen welke worden afgesloten gelden deze bepalingen niet.
De basis van schade-uitkering wordt dus ook met 50 0/0 verhoogd. Kan dit voor U ook aanleiding zijn Uw volken enz. te verzekeren tegen brand. diefstal en vervoer?
Afd. Verzekering, J. v. d. BEND.