Vereeniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland
Secretariaat Jan v. d. Heijdenstraat 35 - Amersfoort - Telefoon 6734

MEDEDELING No. V.


Amersfoort, 26 Juni 1942.


Vergoeding vermenigvuldigen van deze mededelingen.
Hoewel het niet noodzakelijk is, alle in de mededelingen voorkomende berichten aan de leden door te geven, is dat van een aantal soms wel gewenst. Het vermenigvuldigen ervan stelt echter extra financiële eisen aan de afds.-kas en nu is het H.B. desgewenst bereid om een deel van die kosten te dragen.
Afdn. welke hiervan gebruik willen maken kunnen daartoe (onder overlegging van een vermenigvuldigd exemplaar + de nota) een verzoek doen aan het Hoofdbestuur, dat nader over een en ander zal beslissen. In ieder geval zal niet meer dan 50% van de werkelijk gemaakte kosten worden terugbetaald.
Zoals reeds eerder werd vermeld is het om practische redenen niet mogelijk deze mededelingen aan al onze leden rechtstreeks te doen toekomen. Wij beperken ons dus tot de afdelingsbesturen.

Kunsthoning.
Aan het Departement van Sociale Zaken verzochten wij om het Honingbesluit dusdanig te willen veranderen, dat de naam kunsthoning zou komen te vervallen, resp. te veranderen in honingsurrogaat of in de een of andere fantasienaam. Wij legden daarbij over de advertentie welke herhaalde malen in de Nederlandse pers werd gepubliceerd en waarop dhr. Schwieters e.a. in het Maandschrift o.a. de aandacht vestigde. Het onderstaand schrijven ontvingen wij als antwoord.

Dep. van Sociale Zaken afd. Volksgezondheid.
Bericht op schrijven van 15 April 1942 betreffende kunsthoning.
's-Gravenhage, 4 Juni 1942.


In antwoord op nevenvermeld schrijven deel ik U mede, dat ik geen aanleiding vind aan het daarin vervat verzoek te voldoen. De naam "kunsthoning" geeft de aard van het product zeer goed weer. De consument ziet daaruit onmiddellijk en ondubbelzinnig, dat het product niet is honing, doch een kunstmatig vervaardigd product.
Advertenties als de door U overgelegde gaan ook naar mijn meening te ver. Ik heb mij terzake in verbinding gesteld met het Rijksbureau voor Voedselvoorziening in oorlogstijd, hetwelk de suikertoewijzingen regelt, met verzoek zoo mogelijk advertenties als de bedoelde tegen te gaan.
De waarnemend Secretaris-Generaal van het
Departement van Sociale Zaken,
get. VERWEIJ.


Aanbiedingen en aanvragen bijenvolken, imkersartikelen enz.
Voorzover de ruimte toelaat kunnen in deze mededelingen door leden en geregelde oud-adverteerders aanbiedingen worden gedaan tegen een vastgesteld tarief van f 1.— per vakje.
Men kan per mededeling hoogstens over 2 vakjes beschikken, terwijl bij te grote aanvrage de secretaris beslist, 't zij minder dan 2 vakjes per aanbieden beschikbaar te stellen, 't zij de aanbieding te laten wachten tot een volgende gelegenheid. Dat hierbij de grootst mogelijke billijkheid betracht zal worden, behoeft niet te worden gezegd. Iedere aanvrage dient vergezeld te gaan van het bedrag. Geen enkele advertentie zal worden opgenomen indien het bedrag niet tevens wordt bijgezonden. Advertenties dienen op naam te zijn gesteld.

Bijenmarkt te Veenendaal.
Deze markt wordt gewoonlijk gehouden op de 2e Dinsdag van Juli. Wij hopen in de gelegenheid te zijn tijdig te berichten of ook dit jaar de markt op de gewone tijd gehouden zal worden. Veenendaal is te bereiken per spoor op de lijn Amersfoort-Kesteren en ook de lijn Ede-Utrecht en dan uitstappen te de Klomp; in beide gevallen moet nog een afstand te voet worden afgelegd, resp. van 3 kwartier en een half uur. Er zal worden geïnformeerd of de busdienst van of naar Veenendaal nog loopt en dit in een volgende mededeling worden vermeld. (Zie verder onder Slotwoord).

Bijenvolken en bijenzwermen.
Men richt zich tot het secretariaat om bemiddeling aankoop bijenvolken en bijenzwermen. Dat is goed, doch tot op dit ogenblik is het voor het alg. secretariaat nog niet mogelijk de aanvragers te helpen. Men schijnt n.l. meer dan ooit aan zijn bijen gehecht te zijn. Komen aanbiedingen, dan worden deze terstond doorgegeven.

In gebreke zijnde afdelingen.
Er zijn nog een paar afdelingen waarvan we geen ledenlijst en ook geen quotum ontvingen. Tot nu toe hebben wij deze afdelingen geregeld onze mededelingen gezonden, doch na dit blad zal hun geen mededeling meer bereiken voordat ze zelf hun zaken in orde hebben gemaakt. Als zij zichzelf en hun leden niet willen duperen, dan wordt omgaande zending tegemoet gezien.

Kunstraatvoorziening tijdelijk stopgezet.
Het Rijksbureau voor Chemische Producten deelde ons mede, dat er tijdelijk geen kunstraat meer mag worden afgeleverd. Wij hebben ons tot dit bureau gewend om deze maatregel onmiddellijk weer in te trekken.

Aan onze Verspreide Leden.

Bij uitzondering worden deze mededelingen ook aan onze Verspreide Leden gezonden en wel om hun op de hoogte te stellen met de tabaksregeling. Willen zij op de hoogte blijven, dan zit er niet anders op, dan dat zij zich aansluiten bij een afdeling in hun onmiddellijke omgeving, of daar eens te gaan informeren. Adressen worden desgewenst gaarne verstrekt.

Van de Meelcentrale werd de volgende mededeling ontvangen:
Hierdoor deel ik U mede, dat een dezer dagen een nieuwe prijsbeschikking zal verschijnen betreffende den aan- en verkoop van inlandschen honing. In deze nieuwe beschikking zal geen raathoning voorkomen, waaruit volgt, dat de in- en verkoop, alsmede de aflevering van deze soort honing, is verboden.
De Imkers dienen dus den gewonnen honing als ruwe-, slinger- of pershoning in te leveren.
De Nederlandsche Meelcentrale,
H.M. ABRAHAM,
Directeur.


Verstrekking van Tabak aan Imkers.
Zoals wij reeds in onze vorige mededeling hebben vermeld kan elk imker voor behandeling van zijn bijen 1 kg. tabak bekomen en wel tegen banderolleprijs. Aangezien de telkens toe te wijzen hoeveelheid onvoldoende is om direct een geheel kg. tabak ineens te leveren, zal de levering plaats hebben in 4, hoogstens 5 partijen en wel beginnende met Juni.
Er zal enig verschil bestaan in de prijs per pakje, doch de prijs zal een bedrag van f 8.— per kg. niet te boven aan.
Er mag alleen tabak worden geleverd aan die imkers, welke ook suiker betrekken.
Zij, die geen suiker betrekken, moeten om voor tabak in aanmerking te komen 'n bewijs overleggen van de politie of van den burgemeester, dat zij regelmatig bijenhouden.

Regeling.
1e De tabak wordt uitsluitend geleverd aan de afdelingsbesturen ter verdere distributie aan hunne leden, welke bijen houden en voor tabak in aanmerking wensen te komen,
2e De tabak moet aan de leden legen banderolleprijs worden afgeleverd.
3e De levering heeft plaats in 4 à 5 keer, waarschijnlijk met tussenruimten van een maand.
4e Afdelingen welke voor tabak voor hunne leden in aanmerking wensen te komen moeten op postrekening 1171 Bijenhuis te Wageningen een bedrag storten van zoveel maal f 8.— als zij kg. tabak voor hunne leden nodig hebben. De betaling moet dus ineens en vooruit geschieden.
Op de girostrook Bij zet men het aantal imkers dat tabak wenst en het aantal kg., dat gezonden moet worden. Heeft men dus 50 imkers in zijn afdeling, die elk 1 kg. tabak wensen te ontvangen, dan zet men op de strook: Goed voor 50 kg. tabak voor 50 leden van de afd.
Aan geld moet dan worden overgemaakt 50 x f 8.— = f 400.—, dat is dus voor de totale hoeveelheid. Men ontvangt dan, telkens als er voorraad is, voor elke imker 2 ons à 1/4 kg. tabak, totdat men in het bezit van de totale hoeveelheid is gekomen.
Bij elke zending wordt een gespecificeerde nota gevoegd, volgens banderolleprijs. Na afloop van de distributie zal het eventueel teveel betaalde aan de afdelingen worden teruggezonden.
5e Moet de tabak aan een ander worden gezonden, dan aan den secretaris, dan gelieve men dit op de strook te vermelden en wel met juist adres.
6e Correspondentie over deze leveringen kan niet worden gevoerd; de voorwaarden zijn duidelijk genoeg omschreven; men gelieve bij de bestelling ook geen andere gelden te zenden, noch correspondentie over andere onderwerpen te voegen.
7e De zendingen zullen aangetekend geschieden; kosten worden niet in rekening gebracht. De zendingen gaan dus vrachtvrij aan de afdelingen. Deze mogen ook geen distributiekosten voor hun leden in rekening brengen.
8e Men richte zijn bestellingen naar Wageningen en niet naar Amersfoort. Doet men dit wel, dan ontstaat ernstige vertraging.

Tabak voor Verspreide Leden.
Verspreide Leden, welke tabak wensen te ontvangen, moeten eveneens op postrekening 1171 Bijenhuis Wageningen een bedrag overmaken groot f 8.—.
Hun wordt de tabak rechtstreeks toegezonden. Voorzover zij geen suiker bestelden in voor- en/of najaar, dienen zij een bewijs van het hoofd van de politie in hun woonplaats over te leggen, dat zij werkelijk in het bezit van een of meer bijenvolken zijn. Zonder dit bewijs kan geen tabak worden verstrekt.
Dit geldt dus alleen voor verspreide leden welke in het najaar 1941 of in het voorjaar 1942 geen suiker hebben besteld.
Overigens gelden de bepalingen welke voor afdelingen zijn gemaakt en voorzover van toepassing.

Slotwoord.
De tabak moet worden geaccepteerd zoals zij wordt toegezonden, d.w.z. er is geen keuze van kwaliteit. Vanzelfsprekend is de te verstrekken tabak van de goedkoopste prijsklasse (behoudens enkele kleine verschillen). De mogelijkheid is ook niet uitgesloten, dat een enkele keer Belgische shag wordt geleverd. Waar het seizoen vordert is men gebaat bij een zo spoedig mogelijke levering. Hoe vlotter de gelden binnenkomen, des te vlugger kan de tabak worden verzonden. Vermoedelijk kunnen de eerste zendingen reeds eind Juni begin Juli worden verwacht. Men wachte overigens rustig zijn beurt af en vragen wanneer men de tabak tegemoet kan zien, e.d. kunnen de toch al omvangrijke distributie slechts vertragen.
Deze mededeling verschijnt wat laat. Oorzaak wachten op bericht tabak, welk bericht lang uitbleef. Suiker voor wintervoedering is aangevraagd; zodra we de toewijzing hebben volgt mededeling. Vragen of we suiker krijgen, wanneer de suiker komt enz. worden uitsluitend in onze mededelingen beantwoord.

De Bijenmarkt te Veenendaal wordt op Dinsdag 14 Juli gehouden; er is een busdienst Veenendaal-De Klomp v.v.


Foto uit „Het Bijenboek" 3e druk van Joh. A. Joustra
De bijentros is tot rust gekomen


Met beste imkersgroet,
JOUSTRA, secr.




De oer-oude Veenendaalse Bijenmarkt