Vereeniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland
Secretariaat Jan v.d. Heijdenstraat 35 - Amersfoort - Telefoon 6734


MEDEDELING No. VI.


Amersfoort, 1 Augustus 1942.


Tabakvoorziening.
Bij het ontvangen van de tabak blijkt het, dat er duurdere soorten door de fabriek zijn gezonden, dan wij verwachtten. Zoveel mogelijk zal echter aan elke afdeling voor eenzelfde bedrag worden gezonden.
Het is echter niet te voorkomen, dat de ene afd. per kg. wat meer moet betalen dan de andere. In geen geval wordt meer betaald, dan de tabak werkelijk kost en dat is na te gaan op de banderolle.
Aan de afdelingen zal vermoedelijk bij het einde van de distributie een zeker percentage worden uitgekeerd voor onkosten enz.
Nader werd bepaald, dat slechts tabak kan worden geleverd aan imkers, die aangesloten zijn bij een van de bestaande organisaties.
Dhr. v.d. Bend verzoekt de politieverklaringen welke nodig zijn om aan imkers, welke geen suiker betrekken tabak te kunnen leveren, niet aan hem op te zenden, doch in het afds.-archief te bewaren.

Het Secretariaat gesloten van 25 Juli t/m 9 Augustus.

Wegens vacantie is het secretariaat gesloten van 25 Juli t/m 9 Augustus. Brieven welke in deze tijd het secretariaat bereiken kunnen dus niet direct beantwoord worden, doch blijven liggen tot na 9 Augustus. Het heeft om dezelfde reden ook geen zin het secretariaat in die tijd op te bellen. Na 9 Augustus hopen wij onze arbeid weer met nieuwe moed te hervatten.

Het Maandschrift verschijnt nog niet.
Herhaaldelijk komen vragen binnen om de na Januari verschenen maandschriften nog toe te zenden. Zeer tot onze spijt moeten wij echter mededelen, dat wij nog geen vergunning hebben verkregen om het Groentje te laten verschijnen. Pogingen om op andere wijze onze leden van maandelijkse lectuur te voorzien hebben eveneens gefaald.
Wij zijn het met de briefschrijvers volkomen eens, dat een orgaan als het onze moeilijk gemist kan worden en eveneens, dat men, nu het orgaan niet meer verschijnt, men eens goed beseft welk een leegte dit heeft achtergelaten. We houden echter maar goede moed. Deze toestand kán onmogelijk zo blijven voortduren. Men zal voorlopig zijn leden zoveel mogelijk met raad en daad zelf dienen hij te staan. Vooral geldt dit t.a.v. de beginners.

Kennisname mededelingen.
Uit correspondentie is gebleken, dat sommige secretarissen deze mededelingen beschouwen als privé bezit en zelfs hun mede-bestuursleden er geen kennis van laten nemen. Hoewel het niet steeds mogelijk is om deze mededelingen direct ter kennis van de leden te brengen mag toch verwacht worden, dat zij onmiddellijk aan alle bestuursleden bekend worden gemaakt. Wij verzoeken onze secretarissen hieraan wel de hand te willen houden.

Naar aanleiding van verschillende vragen.
Verschillende belangstellenden vragen zo nu en dan hoe het met onze vereniging is gesteld. Wij kunnen hierop antwoorden, dat wij reeds eerder hebben medegedeeld, dat wij van iedere verandering direct aan onze afdelingen kennis zullen geven en wel door middel van onze mededelingen. Zolang dus niets dienaangaande wordt medegedeeld blijft de toestand nog onveranderd.
Men hechte dus aan geruchten geen geloof. De enige verandering welke is ingetreden is, dat het maandschrift niet meer verschijnen mag wegens papierschaarste. Omtrent een te houden Alg. Verg. is ons niets anders bekend. dan dat ons verzocht is daarvan nog geen werk te maken. Overigens functioneert de vereniging normaal als gewoon.
Tevens delen wij nogmaals mede, dat het quotum voor 1942 bepaald blijft op f 1.— per lid, ongeacht het tijdstip waarop men als lid toetreedt. Indien een lid van de ene naar de andere afdeling wordt overgeschreven, behoeft natuurlijk niet opnieuw quotum te worden betaald. Wel moet van die overschrijving kennis worden gegeven aan den alg. secr., die voor doorzending aan de betrokken afdeling zorg draagt. Het is een ingeburgerd gebruik, dat men zo'n overgeschreven lid nog niet eens opnieuw contributie laat betalen.
Overdracht van een lidmaatschap is echter ongeoorloofd. Volgens de voorschriften (statuten) gaat het lidmaatschap verloren door: overlijden. opzegging vóór 1 Dec. van het lopende verenigingsjaar en royement door de A.V. of afdeling (correspondent) waartoe men behoort, en met inachtneming van de desbetreffende bepalingen.

Het tekort aan bijenvolken.

Er is in ons land een chronisch tekort aan bijenvolken; dat is zo algemeen bekend, dat wij dit hier niet nog eens weer behoeven te herhalen. Het tekort is echter beduidend groter geworden, door de grote sterfte aan volken tijdens of na de afgelopen strenge winter.
Om een misverstand uit de weg te ruimen kunnen we wel als vaststaand mededelen, dat de koude niet de primaire oorzaak van deze sterfte is. Er behoort heel wat toe om een volk van koude te doen omkomen; door koude alléén sterft dus geen volk.
De sterfte van de afgelopen winter wordt algemeen toegeschreven aan het te laat en te onvolledig toedienen van wintervoedsel en het opzetten van te kleine volken. Er zullen stellig ook andere oorzaken zijn, althans kunnen zijn, doch de eerstgenoemde zijn wel doorslaggevend geweest in de buitengewoon strenge winter 1941-1942. De plaatsruimte laat ons niet toe hier nader op in te gaan; men aanvaarde dit als feit.
Slappe winters kweken slappe imkers en de winters van 1940 en ook van 1941 doen de imkers op hun qui vive zijn. Wij zullen daarom enkele punten opnoemen om de sterfte gedurende de winter tot het grootst mogelijk minimum te beperken.
1e Imkers, welke de heide bezoeken halen hun bijen uiterlijk 15 September daarvan terug.
2e Men oogst van de teruggehaalde volken uiterlijk enkele dagen na terugkeer van de heide.
3e Onmiddellijk na de oogst worden de volken voor de winterzit in gereedheid gebracht. Kleine volken worden met bijen versterkt of bij andere gevoegd (beste moer behouden). Direct nadat alles in gereedheid gebracht is wordt begonnen met het drijf-voederen, dus kleine porties elke dag of om de andere dag toegediend.
4e Na het drijfvoederen enige weken te hebben toegepast worden grotere porties toegediend nu in een sterkere concentratie b.v. 2 delen suiker op 1 deel water, of nog iets sterker. Men geve het voedsel zomogelijk in lauwwarme toestand.
Elk wintervolk moet kunnen beschikken over een voedselvoorraad van minstens 10 kg. Het verdient bovendien aanbeveling boven op de raampjes van de kasten een borstplaat te leggen welke men even in lauw water heeft ondergedompeld. Stuifmeel is ook noodzakelijk, doch dat halen zij wel bij het invoeren.
5e Goede wintervolken moeten bestaan uit een jonge levenskrachtige moer, zeer veel jonge bijen en een behoorlijk ratenwerk. Een volk kan aan bijen niet sterk genoeg zijn.
6e De woningen moeten tochtvrij en vochtvrij zijn. Geen hermetische afdekking, dus met zeiltjes e.d. Wel moeten ze warm worden ingepakt. De bedekking moet poreus (luchtdoorlatend) zijn. Stukken vloerkleed, jute zakken. stromatten e.d. zijn bi-zonder geschikt.
7e Van onze zijde wordt herhaaldelijk aangedrongen op een spoedige suikerverstrekking. Helaas heeft dat de laatste jaren geen behoorlijk resultaat gehad. Laten echter de afdelingen - zodra bekend is, dat suiker besteld kan worden — geen minuut langer verloren gaan, doch onverwijld hunne bestellingen aan het Bijenhuis richten. Door te wachten tot het laatste nippertje wordt de suikerdistributie overbelast en komt de suiker te laat aan om voor een goede inwintering te kunnen zorgen.
Tal van afdelingen wachten eerst het heideresultaat af, alvorens zij suiker gaan bestellen. Zulke afdelingen handelen niet in het belang van de bijenvolken in hunne afdeling en dus niet in het belang hunner leden.
Geen enkel bijenvolk mag de komende winter door eigen schuld verloren gaan.

Geen vragen meer stellen aan dhr. Lankkamp.
Verschillende leden richten nog steeds hun vragen aan den redacteur van de vragenrubriek van het Groentje. Waar het Groentje niet meer verschijnt, is de werkzaamheid van dhr. Lankkamp als vragenredacteur ook voorlopig geëindigd. Men richte zijn vragen in het vervolg uitsluitend aan den alg. secr.
Hopen wij, dat binnen niet al te lange tijd wij weer geregeld ons maandschrift aan de leden regelmatig kunnen toezenden en daardoor weer de nodige en noodzakelijke voorlichting kan worden gegeven.

Naakte volken.

De resultaten van de zomeroogst zijn nog niet bekend; zij zullen wel verschillend zijn naar streek en drachtgebied. In het algemeen kunnen we zeggen; dat de volken zich schitterend hebben ontwikkeld en er dus voor de heidedracht goed voorstaan.
Ook de heide belooft — waar zij niet afgemaaid is — veel en als we nu een goed heideweertje krijgen, dan is de kans op een heideoogst niet slecht.
Tal van bijenvolken zullen echter na de heidedracht worden afgeslacht en daarmede gaan millioenen bijen verloren. Wie die bijen niet voor eigen bedrijf benut, zal goed doen ze als zgn. naakte volken ter beschikking te stellen van hen, die ze wèl willen benutten of misschien hun stand willen uitbreiden.
Wij verklaren ons bereid om geheel kosteloos in een van onze volgende mededelingen de adressen te vermelden van imkers, die naakte volken hebben aan te bieden. Gegadigden kunnen daarop dan reflecteren en wij redden millioenen bijen het leven en werken bovendien mede aan een uitbreiding van het aantal bijenvolken in ons vaderland.
Als enige eis stellen wij, dat slechts naakte volken worden aangeboden welke een redelijke kans hebben om door de winter te komen. Zij moeten dus flink sterk zijn (minstens 1 1/2 kg.) en om nodeloze correspondentie met gegadigden te vermijden, verzoeken wij tevens de prijs en eventueel voorwaarden te vermelden b.v.: Aangeboden .. stuks naakte volken à f --.— per volk van minstens 1 1/2 kg. inclusief verzendkistjes al of niet op rekening gesteld, of: verzendkistjes moeten worden toegezonden. Levering ongefrankeerd onder rembours of welke bepalingen men denkt te moeten maken.
Wij verzoeken verkopers van naakte volken ons deze aanbiedingen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 1 September 1942 ons te doen toekomen.
Van later ingekomen aanbiedingen wordt geen nota genomen, daar zij voor het behoorlijk inwinteren toch te laat komen.
H.H. afds.-secretarissen in heidegebieden wordt verzocht aan hen waarvan zij weten of vermoeden, dat bijenvolken worden afgeslacht, deze mededeling aan de betrokken leden door te geven en wel spoedig.
Vermenigvuldigen van mededelingen.
Het is gebleken, dat sommige afdelingen de mededelingen in hun geheel copiëren voor de leden hunner afdelingen. Dit nu is overbodig. Verschillende mededelingen betreffen slechts de besturen der afdelingen; de leden zelf hebben er niets aan. Men beperke zich dus zoveel mogelijk en geve slechts die mededelingen aan hunne leden door welke voor hen van belang zijn.

Met imkersgroet,
de secretaris, JOUSTRA.








De bodem ligt 17 c.m. boven de grond, de twee plank 80 c.m. boven de eerste. De hoogte aan de voc zijde bedraagt in 't geheel 1.75 m. Een plank van c.m. breed aan het dak aangebracht, beveiligt voor slagregens. De afstand van stijl tot stijl bedraagt m. Tussen de stijlen is ter versterking een korte met dwarsrip aangebracht.
Dikte der stijlen bedraagt 10 X 10 c.m.
Het dak is van riet en ± 12 c.m. dik.