Vereeniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland
Secretariaat, Jan v.d. Heijdenstraat 35 - Amersfoort - Telefoon 6734
Registratie-no. 323317
Verantwoordelijk voor den inhoud: Joh. A. Joustra.
Amersfoort, Augustus 1943.

Mededeelingen Augustus 1943.



MEDEDEELINGEN.


Cursussen en lezingen winterhalfjaar 1943 -1944.
Behoudens goedkeuring van het Departement van Landbouw, zal er weer subsidie worden verleend voor op te richten cursussen en lezingen in bijenteelt.
De aanvragen moeten zoo spoedig mogelijk bij ons binnen komen, doch uiterlijk in de laatste week van Augustus. Aanvraagformulieren voor lezingen en begrootingsformulieren voor cursussen zullen wij de aanvragende Afdeelingen doen toekomen.
Een Afdeeling kan geen cursus èn een lezing aanvragen, wel één van beiden. Ook kan er niet meer dan één lezing of één cursus per Afdeeling worden toegestaan, tenzij natuurlijk geheel voor eigen rekening.

Voorwaarden.


Normale cursussen.
12 theoretische lessen, elk van 2 uur, en 4 practische lessen, eveneens van 2 uur. Schoolgeld per deelnemer ƒ 2.50. De 2e uit hetzelfde gezin ƒ 1.25, enz.

Fruittelerscursussen.
Deze cursussen zijn ingericht voor fruittelers welke bijen willen houden, eventueel aangevuld door personen welke werkzaam zijn in het land- en tuinbouwbedrijf, en ten slotte door anderen. De lessen worden bij voorkeur gegeven door tuinbouwvakonderwijzers, in het bezit van het Diploma Bijenteelt. Mochten deze niet beschikbaar zijn, dan door de andere bijenteeltonderwijzers.
4 theoretische lessen, elk van 2 uur, en 12 practische lessen, eveneens van 2 uur. De theoretische lessen in Februari en/of Maart, de practische lessen gedurende het bijenseizoen. Lesgeld als bij normale cursussen.

Verkorte cursussen.
Deze bestaan uit 6 theoretische lessen, of desgewenscht uit 4 theoretische en 2 practische lessen (in overleg met den Rijksbijenteeltconsulent), elk van 2 uur. Lesgeld per deelnemer ƒ 1.25 ; de 2e uit hetzelfde gezin betaalt 50 % enz.
Normale cursussen maximaal ƒ 10. - , Fruittelerscursussen maximaal ƒ 25. -— en Verkorte cursussen maximaal ƒ 2. — per cursus.

Honorarium.
De eerste 24 lesuren ƒ 2.75 per lesuur ; voor de volgende 24 lesuren ƒ 2.25 per lesuur en voor alle verdere lesuren ƒ2.— per lesuur.
Kosten zaalhuur, correspondentie, enz.
Deze kosten zijn voor rekening van de aanvragende Afdeeling, welke natuurlijk verhaald kunnen worden op de deelnemers of bestreden kunnen worden uit bijdragen van derden (gemeente, provincie, land- of tuinbouworganisaties, enz.).

Verwarmd, verlicht en verduisterd lokaal.
De Afdeelingen verbinden zich te zorgen voor een verwarmd, verlicht en verduisterd leslokaal.

Inning en afdracht lesgelden.
De inning en afdracht lesgelden moet bij de eerste les plaatshebben. De gelden worden gegireerd op postrekening 27772 van het Secretariaat van de Vereeniging tot Bevordering der Bijenteelt Amersfoort, welk secretariaat mededeelt wanneer de lessen een aanvang kunnen nemen. T.z.t. zullen de honoraria enz. door dat secretariaat worden uitgekeerd.

Winterlezingen.
Het bijwonen van gesubsidieerde lezingen is kosteloos. Het honorarium bedraagt ƒ 5. — t.z.t. uit te keeren door meergenoemd secretariaat.

Verplaatsingskosten.
Men kiest de dichtstbijwonende leerkracht. Voor verplaatsingskosten wordt per les of per lezing maximaal ƒ 1.50 vergoed. Kost de reis duurder, dan dient de aanvragende Afdeeling de rest zelf bij te passen.

Leermiddelen.
Voor leermiddelen wordt subsidie verleend als volgt:
Leerkrachten in Bijenteelt Weet men het adres niet van de dichtstbij wonende t, dan vrage men even aan het Secretariaat.

Reorganisatie der Vereeniging


De reorganisatie loopt op haar eind. Het heeft veel voeten in de aarde gehad om iedereen duidelijk te maken hoe eigenlijk de vork aan den steel zit, doch er is een beter begrip gekomen en slechts een betrekkelijk gering aantal Afdeelingen van voormalige organisaties en enkele van eigen organisaties zijn nog niet ondergebracht. Het aantal Afdeelingen en nieuwe leden is echter, na de vorige opgave, zeer belangrijk vergroot en we hopen in een volgend mededeelingenblad de juiste stand van zaken te vermelden.

Quotum.
Sommige secretarissen van Afdeelingen schijnen, nog niet precies op de hoogte te zijn met de afdracht van het quotum. Wij volstaan met hier nogmaals mede te deelen, dat ongeacht het tijdstip van toetreden tot onze Vereeniging, ƒ 1.25 per lid verschuldigd is, te storten op postrekening 27772 van het Secretariaat van de Ver. van Bijenteelt te Amersfoort.

Ons doel.
Ons doel is een Vereeniging van bijenhouders te krijgen, welke er zijn mag. Ons doel is tevens de belangen van alle Nederlandsche imkers zooveel als in ons vermogen is te behartigen. Dat ons dit in deze oorlogsjaren minder gemakkelijk valt dan daarvóór, behoeft waarlijk geen betoog, doch we mogen toch niet ontevreden zijn met de behaalde resultaten.

Er is nu veel kans op spoedig verschijnen van het maandblad, wellicht in kleiner formaat.
We kunnen ook onze Imkersdagen nog niet organiseeren. Immers, de reismogelijkheden en de voedselvoorziening zijn van dien aard, dat het samenbrengen van zooveel imkers tot de onmogelijkheden behoort of althans zeer moeilijk is. We wachten maar op betere tijden.
Zeer belangrijke besprekingen zijn gevoerd voor oprichting van een Instituut voor Bijenteelt. Al zal de uitvoering zeer waarschijnlijk tot na afloop van den oorlog moeten wachten. De voorbereidende werkzaamheden vorderen tijd en zullen waarschijnlijk spoedig beginnen.

We zullen een Instituut krijgen waar de imkers trotsch op kunnen zijn en waar ongetwijfeld veel belangstelling voor zal bestaan.
Zoo zal dan eindelijk een van onze grootste wenschen in vervulling kunnen gaan.

Onze vereeniging.
We hebben zoo nu en dan al eens iets verteld van onze Vereeniging. Onze oude leden zijn met het doen en laten ervan goed op de hoogte, doch er zijn duizenden nieuwe leden toegetreden en zij weten nog niet recht wat zij aan onze Vereeniging hebben, staan er soms nog wat vreemd en ook achterdochtig tegenover.
Laten wij beginnen met te zeggen, dat een ieder van welke Geloofsbelijdenis hij ook is of welke levens- en wereldbeschouwing hij er ook op nahoudt, met een gerust geweten lid van onze organisatie kan zijn.

Wij hebben in ons vorig nummer al gezegd, dat wij niet aan politiek doen, en dat wij iedereen in zijn Geloofsovertuiging respecteeren. Dat spreekt eigenlijk wel vanzelf. Immers, wij zijn uitsluitend een vereeniging van vrienden van de bijen en in onze vereeniging gaat het nergens anders over. Alles draait om dat kleine insect, dat wij allen liefhebben en waarmede wij kinderlijk blij zijn ze te mogen verzorgen.

Wij allen zijn dus belanghebbenden bij een goede bijenteelt en alszoodanig vakgenooten of men al groot- of kleinimker is, of men zich al beroeps-imker of amateur noemt.
Wij behoeven dit voor onze oude leden niet te schrijven, doch wij kregen den indruk, dat sommige nieuwe leden deze openhartige verklaring nog wel noodig hadden.

Om echter een goede organisatie te krijgen, was het noodig, dat sommige Afdeelingen met andere samensmolten. De bleek n.l., dat er in verschillende streken Afdeelingen waren, welke elkaar nagenoeg op tafel keken, ja zelfs woonden enkele secretarissen van verschillende Afdeelingen in dezelfde straat. Een ieder die en klein beetje organisatorisch besef heeft, kon begrijpen, dal zulk een malle toestand niet bestendigd kon blijven, al was het voor de betrokkenen begrijpelijk, dat zij liever op zichzelf bleven. Er waren Afdeelingen ' van 4, 6, van 7 en van meer leden.

Welk een levensvatbaarheid die hadden en welke kracht daarvan uitging, kan ieder wel op zijn vingers natellen. Uit eigen ervaring weten wij maar al te best hoe zulke miniatuurafdeelinkjes zijn ontstaan.
Maar ook al zou het ledental van elk voldoende levensvatbaarheid waarborgen, dan is het dicht opeenzitten van verschillende Afdeelingen organisatorisch onjuist en al is het samenvoegen bij enkele Afdeelingen niet met gejuich begroet, men zal ons er later zeer dankbaar voor zijn, dat wij meteen deze verkeerde toestand uit onze Vereeniging hebben verbannen.

Nu de reorganisatie ten einde loopt, zullen wij allen onze schouders dienen te zetten onder het mooie werk van de bijenteelt. Voorloopig zal dit allereerst bestaan door zich aan elkaar te gewennen, de zaken in de Afdeelingen goed te doen marcheeren en een opgewekt vereenigingsleven te doen heersenen. Waar ons dit mogelijk is, willen wij daaraan zoo veel mogelijk medehelpen. Denk vooral aan de scholing van de imkers. Er zijn zoo veel bijenhouders en nog zoo weinig imkers. Laat het onderwijs voorop staan, de gelegenheid is er ruimschoots, laat U die niet ontsnappen.

Laten wij er voor zorgen, dat we een kranigen Nederlandschen Imkersstand krijgen en werk daartoe met al Uw krachten mee.

Moeilijkheden.
Wij zullen ook enkele moeilijkheden moeten releveeren. Een van recenten datum is wel het verbod van verblijf van mannelijke personen boven de 16 jaar in de provincies Friesland, Groningen, Drente, Overijssel en Gelderland, en wel voornamelijk met het oog op het bezoeken van de heidevelden. Wij hebben ons direct tot de bevoegde instanties gewend om voor de imkers dispensatie te krijgen, doch weten op dit oogenblik nog niet, of deze verkregen zal worden, maar we verwachten dit wel.

Een tweede moeilijkheid is, dat de kastimkers geen voldoende kunstraat kunnen krijgen. De regeling lijkt ons geheel verkeerd en we zullen trachten in die richting nogmaals stappen te doen. Een toewijzing van een paar vellen kunstraat per kastvolk en één of twee vellen meer voor nieuw op te zetten kast volken, lijkt ons wel het minste wat we mogen vergen.

Er deden en doen zich ook nog andere moeilijkheden voor. Tabak, welke de imkers niet kunnen ontberen, konden we niet extra krijgen. We moeten ons dus behelpen met surrogaten. Wij probeerden lijnzaaddoppen en het bleek, dat ook die te gebruiken zijn.
Verder is er gebrek aan kasten, korven en gereedschappen. Ook in deze richting zal gewerkt moeten worden, doch alles gaat zeer moeilijk.

Imkers naar Belgische heide.
Er kwamen verschillende vragen binnen, hoe te handelen bij het bezoek van bijenvolken aan de Belgische heidevelden. Dank zij de welwillendheid van één onzer Limburgsche relaties kunnen wij het volgende mededeelen:
1. Vergunning vragen aan Inspectie Invoerrechten en Accijnzen waaronder de bijenhouders ressorteeren.

2. De personen die de grens moeten passeeren moeten een vergunning aanvragen bij de Marechaussee. De vergunning moet voorts worden goedgekeurd door de Sicherheitspolizei; men kan dan op één dag heen en terug.

3. Het eenvoudigst is, een vrachtrijder te nemen, die ook Belgisch gebied mag berijden, anders moeten de bijen aan de grens worden overgeladen op een Belgische wagen. Om deze te bespreken is het noodig, dat men even deze aangelegenheid met de ambtenaren overlegt.

4. Bij het passeeren van de grens moet een waarborgsom worden gestort, welke men bij het terughalen der bijen weer terugontvangt. Deze waarborgsom was vroeger niet groot. Hoeveel zij thans is, kunnen wij niet zeggen.
Worden de bijen met paard en wagen gebracht, dan moet men zijn veearts om een gezondheidsverklaring voor het paard vragen. Mogelijk dat deze bepalingen nog van dienst kunnen zijn. Wij konden ze niet eerder bemachtigen.

Kansen voor de heide.
De heide staat er buitengewoon goed voor, en aan een oude voorwaarde, dat de wagens door de modder moeten rijden om een goede oogst te bekomen, wordt nu wel voldaan. Mogen we echt heideweertje krijgen, dan is misschien ook hier weer: „eind goed, al goed".
Imkersgroet,
JOUSTRA, wnd. secretaris.

Van den Vereenigingsleider.

Wij behoeven wel niemand te vertellen, dat de suikervoorraad in ons land beperkt is. Dat hieruit moeilijkheden zouden voortvloeien voor de bijenteelt, hebben zeker alle imkers wel gevreesd. Ieder kan er echter verzekerd van zijn, dat al het mogelijke wordt gedaan, om een bevredigende oplossing te verkrijgen in het belang van onze bijen, welke immers door haar arbeid op koolzaadvelden en in boomgaarden, medewerken aan onze voedselvoorziening. Laat niemand echter ongeduldig worden en klachten zenden of naar Amersfoort of naar Wageningen, als de suiker niet vlug komt en men nog geen nadere mededeelingen er over ontving. Nog eens: er wordt gedaan, wat mogelijk is. Den secretarissen wordt verzocht, dit zoo spoedig mogelijk aan hun leden door te geven. Op onnoodig geschrijf kan niet worden geantwoord. Beslissingen zullen zoo spoedig mogelijk bekend gemaakt worden. Neemt tot zoolang den bijen niet alle honing af.
DE VEREENIGINGSLEIDER.


Suiker voor najaarsvoedering.
Er wordt weer suiker verstrekt voor najaarsvoederdering van de bijen. Met het oog op de suiker positie in ons land kan in eerste leverring waarschijnlijk slechts 4 ½ kg per wintervolk worden geleverd. Deze hoeveelheid zal echter worden aangevuld door een Levering zéér vroeg in het voorjaar wellicht januari of februari zoodat bijenvolken, welke te weinig voedsel hebben, zeer vroeg kunnen worden geholpen met borstplaat.
Nadere mededeelingen worden aan alle secretarissen ten spoedigste gezonden. Uitdrukkelijk wordt gewaarschuwd suiker te leveren anders dan aan eigen leden.
De lijsten van de extra levering moeten ingezonden zijn vóórdat nieuwe suiker kan worden verstrekt. Indien van deze laatste levering nog in voorraad is, moet die hoeveelheid op het thans te bestellen quantum in mindering worden gebracht.
Wij verzoeken onze secretarissen zeer snel de bestellingen op te nemen er aan het Bijenhuis door te geven.

De levering kan dan zooveel mogelijk worden bespoedigd

Deze mededeelingen waren reeds gedrukt, toen geruchten tot ons doordrongen, dat suiker slechts tegen inlevering van honing kon worden verstrekt. Wij ontvingen dan ook van het Bedrijfschap voor Pluimvee en Eieren bericht, dat op last van de Hauptabteilung Ernährung und Landwirtschaft slechts suiker kon worden verstrekt indien voor elke kg suiker de betreffende imker l kg honing inlevert. Zooals de Vereenigingsleider elders in dit blad opmerkt, wordt echter al het mogelijke gedaan om deze last te verzachten.
De Directeur van Afd. Suiker te Wageningen verzoekt nog dringend de nog niet teruggezonden suikerzakken spoedig naar Wageningen te zenden.