PRACTISCHE WENKEN


Roestige honingslinger.
Het komt herhaaldelijk voor, datde ketel van den honingslinger roestvlekken gaat vertoonen. We kunnen dit roesten voorkomen, door den ketel direct na gebruik goed schoon te maken en daarna in te vetten met vaseline. De ketels zullen in het geheel niet roesten, indien men den binnenkant van den tevoren goed schoongemaakten en gedroogden ketel met witte verf bestrijkt en eveneens den slingerkorf. De buitenkant van den ketel verve men in een gewenschte tint. De levensduur van den honingslinger wordt er belangrijk door verlengd. Zorg er ook steeds voor, dat de wrijvende deelen steeds in het vet worden gehouden.

Vecht tegen de wasmotten.
De wasmotten kunnen onzen geheelen ratenvoorraad onherstelbaar vernietigen. Ca er dus een strijd mede aan op leven en dood. Laat nooit wasraten slingeren! Knijp afval was tot een bal samen en bewaar deze ballen in een gesloten bus. Hebt ge er voldoende bij elkaar, smelt ze dan tot was. Bewaar Uw uitgebouwde raten ook motvrij. Beschikt ge niet over een motvrije ratenkast, hang de raampjes dan in een broedkamer, plaatst die op een ledige broedkamer, dek van boven goed af en laat op een schoteltje eronder wat zwavel branden. Pas op voor brand! Inplaats van zwavel kan men een, schoteltje zwavelkoolstof boven op de raten plaatsen; het onderzetten van een ledige broedbak is dan niet noodig. Ook andere motwerende middelen kunt ge met succes gebruiken, b.v. paradichloorbenzol. Herhaal de behandeling met zwavel enz. minstens iedere maand. Maar bovenal, zorg voor sterke volken en zindelijkheid op den bijenstand.

Knip uw moeren.
De bijenvolken vertegenwoordigen een groote waarde; het is daarom noodzakelijk, dat men zeer veel zorg besteedt aan zijn zwermrijpe volken. Vooral zorge men ervoor, dat geen enkele zwerm wegvliegt. Wie op zijn stand in den zwermtijd regelmatig aanwezig kan zijn, zal met het wegvliegen van den voorzwerm niet veel last hebben. Wie dat niet kan, moet andere middelen te baat nemen. Eén ervan is het knippen van de oude moeren. Men knipt het rechter of het linker paar vleugels ten deele af. Dit is echter voor velen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Men kan de moer in de linker hand nemen (bij het borststuk!) en met een schaar het gewenschte paar vleugels afknippen. Er bestaat eenig gevaar, dat de moer bij het weer toezetten wordt ingekneld en dus verloren gaat. Daarom heeft men verschillende instrumentjes bedacht, zooals kleine mikjes, voorzien van een elastieken draadje, waaronder men de moer op de raat klemt, enz. Anderen knippen de moer terwijl zij los op de raat loopt, maar dat eischt een vaardige hand en ervaring. Wanneer men het gewenschte paar vleugels met een pincet vasthoudt, terwijl de moer op de raat zit, kan men gemakkelijk met een scherp schaartje dit paar vleugels afknippen. Bij het verlaten van de woning van den voorzwerm, valt de moer ergens buiten de woning op den grond en de zwerm komt weer terug. Soms vindt een partijtje bijen de op den grond terechtgekomen moer en voegt zich daarbij. Men kan dan echter de moer verwijderen en de bijen vliegen weer naar de woning terug. Men denke er wel aan, dat men van een nog niet bevruchte moer nooit de vleugels knipt. Dat zou een kardinale fout zijn.

We willen hier ook nog wijzen op het gebruik van de Alleij's trap, welke de koningin bij het zwermen automatisch vangt. Ieder bijenboek geeft van zulk een instrument een beschrijving. Knippen is dan onnoodig.

De kleur van onze bijenwoningen.
Hoewel er thans niet veel meer te schilderen valt, kan het toch zijn nut hebben om hier iets over de kleur der bijenwoningen te zeggen. Het is een bekend verschijnsel, dat wit geschilderde bijenwoningen veel bijen verliezen door vervliegen op anders gekleurde woningen. Trouwens dit verschijnsel komt ook voor bij bijenkasten, welke met eenzelfde kleur verf zijn behandeld, zij het dan wellicht in geringere mate. Verf daarom Uw bijenkasten met verschillende kleuren. Verf b.v. geel, rood, blauw, groen, grijs. Wil men de kasten eenzelfde tint geven, dan zorge men er in ieder geval voor, dat de vliegplanken verschillend gekleurd worden.

Wat zullen wij van den zomer drinken?
Het is erg moeilijk thans een verfrisschenden drank te bekomen.
De imkers hebben bij hun medemenschen een streepje voor, omdat zij hun honing kunnen gebruiken om zoon drank samen te stellen.
Neem ½ liter water, 500 gram honing, 1 citroen en 20 gram citroenzuur. Het gele gedeelte van de schil laten trekken in het water, dat men langzaam aan den kook laat komen. Los er den honing en het citroenzuur in op. Voeg er het door een zeef gepasseerde citroensap bij. Alles samen een oogenblik laten doorkoken en dan in een flesch gieten. Van dit mengsel neemt men ¼ op ¾ water per glas.
Prefereert men liever een citroenkwast, dan knijpe men een citroen uit, doe het sap in een glas, aanmengen met heet water waarin men 2 eetlepels honing roert. Laten afkoelen.