Hydrotheek nieuwsbrief nr. 83 (juni 2014)
Inhoud
Welkom     Waterjuweeltjes     Nieuwe aanwinsten     De top 3     Colofon    
Welkom
Avond op Texel. Bron: P. van Vredendaal

Lange avonden, warme avonden, soms pittige buien. En dan is er... de Hydrotheek nieuwsbrief!

Hierbij ontvangt u Hydrotheek nieuwsbrief nummer 83. In de rubriek Waterjuweeltjes hebben we enkele interessante publicaties voor u op een rij gezet. Dit keer over waterveiligheid, groene brede dijken, effecten van de quaggamossel, grondwater en gezondheid, rivierkreeften, waterkwaliteit en vissen, extreme buien en klimaatscenario's, water in beeld, vispassages en stedelijk water. Ook treft u de andere vaste rubrieken aan: de top 3 en overzichten van recent toegevoegde publicaties.

Reacties en suggesties zijn welkom. Stuur deze nieuwsbrief door aan collega's die geïnteresseerd zijn in hydrologie, aquatische ecologie, waterhuishouding, waterkwaliteit, waterweren of afvalwaterzuivering in Nederland. Klik hier voor een gratis abonnement. De webversie van deze nieuwsbrief staat hier.
Wist u dat? De Hydrotheek is ook te volgen via Twitter!

Waterjuweeltjes

De rubriek Waterjuweeltjes bevat een aantal voor u uitgelichte recente publicaties.

Cover rapport Kleine kansen - grote gevolgen: slachtoffers en maatschappelijke ontwrichting als focus voor het waterveiligheidsbeleid Slachtoffers bij dijkdoorbraken en overstromingen te beperken

Er zijn concrete mogelijkheden om het aantal slachtoffers bij dijkdoorbraken en overstromingen in Nederland fors te beperken. Deze mogelijkheden worden in het waterveiligheidsbeleid nog nauwelijks benut. Het PBL laat in zijn studie ‘Kleine kansen - grote gevolgen’ zien dat de mogelijke aantallen slachtoffers met vele duizenden kunnen afnemen door dijken gericht te versterken en de evacuatiestrategie aan te passen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht PBL.

Foto cover deelrapporten Watersysteem- en bronanalyse knelpunten stedelijk water Nadere verkenning Groene Dollard Dijk

In het kader van een studie naar dijkverzwaringen in het Eems-Dollardgebied zijn de mogelijkheden van een Brede groene dijk langs de Dollard beoordeeld en zijn de aanlegkosten en veiligheidsniveau van een Brede groene dijk met een traditionele dijk vergeleken. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht Deltares.

Quaggamossel. Foto cover Factsheet quaggamossel Factsheet quaggamossel

Dreissena’s gaan mogelijk gebruikt worden om blauwalgen te bestrijden. Binnen de sportvisserij zijn er zorgen over de toename van de quaggamossel en de effecten die dit kan hebben op de vis, de waterkwaliteit en het gehele aquatische voedselweb. Aanleiding voor een literatuurstudie. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Foto cover Zwavel, zware metalen en grondwater in Deurne Zwavel, zware metalen en grondwater in Deurne

Concrete gezondheidsklachten in de waterspeeltuin in het Zandbos in Deurne waren aanleiding tot nader onderzoek naar het gebruik van grondwater, en de mogelijke risico's voor de volksgezondheid. Op grond van de ervaringen die een expertpanel in het gebied opdeden. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft. Foto Cover Onderzoek naar rivierkreeften in het beheergebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Onderzoek naar rivierkreeften Stichtse Rijnlanden

Er werd geconstateerd dat in de Kamerikse wetering minder waterplanten stonden. Het water was troebel en er zaten veel kreeften in. Wie kon toen vermoeden dat een nieuwe kreeftensoort voor Nederland werd ontdekt? Het bleek de start van vele onderzoeken, die in dit rapport gebundeld zijn. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

Uitsnede cover KNMI’14: klimaatscenario's voor Nederland Meer extreme buien door opwarming

Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Daarbij neemt de kans op hagel en onweer fors toe. Dat blijkt uit de nieuwe KNMI’14-klimaatscenario’s. Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht KNMI | website Klimaatscenario's.

Foto cover Water in beeld 2013 Water in beeld: voortgangsrapportage over het waterbeheer in Nederland 2013

In deze voortgangsrapportage is extra aandacht voor de tussentijdse evaluatie van het Bestuursakkoord Water en de verbeterde prestaties in de waterketen. Vele voorbeelden illustreren de betere samenwerking in de watersector, het meekoppelen in gebiedsprocessen en de enorme vlucht die verduurzaming van de afvalwaterketen heeft genomen. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | nieuwsbericht Helpdesk Water.

Uitsnede cover foto Het 'visperspectief' een onderwater kijk op vispassages: beknopte notitie uitgevoerde onderzoeken naar vispassages Het 'visperspectief' een onderwater kijk op vispassages

Een beknopte notitie van de uitgevoerde onderzoeken naar diverse vispassages in het beheergebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, met aandacht voor effectiviteit en maatregelen voor verbetering. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst | meer publicaties over knelpunten en oplossingen vismigratie | meer publicaties over vismigratie iha.

Foto cover deelrapporten Watersysteem- en bronanalyse knelpunten stedelijk water Watersysteem- en bronanalyse knelpunten stedelijk water

Waterschap Aa en Maas heeft zich voorgenomen om samen met de gemeenten voor een aantal waterpartijen in het stedelijk gebied maatregelen te treffen voor het verbeteren van de waterkwaliteit. De watersysteemanalyse moet meer inzicht verschaffen in het hydrologisch en ecologisch functioneren van de waterpartijen. Watersysteemanalyses zijn uitgevoerd van de volgende waterpartijen: Lovendaalsingel te Grave; Slievenvijver te Someren; 't Ven te Veghel; De Wiel te Geffen. Meer lezen? Klik op | lijst met deelrapporten.

Nieuwe aanwinsten

In deze rubriek treft u alle nieuwe aanwinsten van de afgelopen maand aan, ingedeeld op STOWA-onderzoeksthema!
Voor de in MEI toegevoegde publicaties:

De top 3

Hieronder staan de drie meest bekeken titels in MEI 2014.

Uitsnede cover proefschrift Morphological processes in lowland streams: implications for stream restoration 1. Morfodynamiek van Nederlandse laaglandbeken (proefschrift)

Waterschappen in Nederland zijn constant op zoek naar kostenefficiënte alternatieven voor beekherstel. Eén van deze methoden is het verwijderen van oeverbeschoeiing, vervolgens zouden autogene morfologische processen een kronkelende loop moeten vormen. In een grootschalig veldexperiment (Hooge Raam) zijn deze morfologische processen onderzocht, en beschreven in het proefschrift 'Morphological processes in lowland streams: implications for stream restoration'. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst proefschrift | STOWA rapport | H2O artikel | nieuwsbericht.

cover Waterinnovaties in Nederland: een beknopt overzicht 2. Waterinnovaties in Nederland: een beknopt overzicht (brochure)

In deze brochure voorbeelden van vernieuwende manieren van waterbeheer, kustbeheer, waterveiligheid, sanitatie. Nieuwe technologie en nieuwe inzichten, verkregen via een breed scala aan projecten. Een veertigtal voorbeelden op het gebied van: waterveiligheid, beschikbaarheid van zoet water, bijdragen aan betere waterkwaliteit en klimaatbestendige steden. Meer lezen? Klik op | details | volledige tekst.

3. Waar of niet waar? Over veronderstellingen rond regelbare drainage (artikel)

Regelmatig wordt de indruk gewekt dat regelbare drainage dé oplossing is voor alle wateropgaven. Dit verdient op zijn minst nuancering. Om tot goede keuzes voor maatregelen in het watersysteem te komen zijn alle betrokkenen bij het waterbeheer in Nederland gebaat bij inzicht in de reële mogelijkheden en beperkingen van regelbare drainage. Dit artikel tweede artikel in een reeks van drie voorziet een aantal veronderstellingen rond regelbare drainage van een oordeel. Meer lezen? Klik op | details | volledige text.

Colofon

Deze digitale nieuwsbrief verschijnt circa 10 keer per jaar. Reacties op de nieuwsbrief en Hydrotheek zijn van harte welkom! U kunt e-mailen naar: hydrotheek.library@wur.nl. Klik voor een webversie van deze en eerdere nieuwsbrieven hier.
De Hydrotheek is te volgen via Twitter en geeft een wekelijkse attendering uit.

Hydrotheek van STOWA: http://www.hydrotheek.nl
Contactpersoon: Paulien van Vredendaal
Bezoekadres: Bibliotheek Wageningen UR (Forumgebouw (gebouw 102)), Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Postadres: Postbus 9100, 6700 HA Wageningen
Telefoon: (0317) 484440
E-mail: hydrotheek.library@wur.nl

 

Klik hier om uit te schrijven
Postbus 2180
3800 CD Amersfoort
Tel: 033 4603200
E-mail: stowa@stowa.nl
##w3s_OptOut##