MENU RASSENLIJST

VORIGE

VOLGENDE

Groninger Kroon.

Tijd van plukken: half October.    Tijd van rijpen: December - Januari.

Oorsprong en verspreiding. Is wellicht een appel van Hollandschen oorsprong *), misschien een zaailing van de Princesse Noble, althans de vorm heeft er veel van. In het noorden van ons land komt dit soort vrij algemeen voor en wordt het veel aangeplant; het groeit daar dan ook uitstekend.

Vorm en grootte. Is een mooien, regelmatigen, wij zouden bijna zeggen walsvormigen appel; van onderen en van boven vrij sterk en breed afgeknot, tamelijk hoog en vrij smal. Wordt gewoonlijk niet meer dan middelmatig groot, eer klein dan groot.

Kelk en kelkholte. De kelk is tamelijk groot en breed, de kelkblaadjes zijn vrij goed ontwikkeld en gesloten. De kelkholte is breed, doch niet bijzonder diep, vrij regelmatig, soms met eenige ruggen toeloopend.

Schil mooi glad en gaaf, hoogst zelden met roest- of schurftplekjes. Van sommige vruchten, die goed in de zon hangen, is de kleur bijna geheel rood of roodbruin, andere hebben aan de schaduwzijde een groengele plek; bijna zonder uitzondering domineert het rood. De rijpe vrucht is prachtig gekleurd.

Vleesch prachtig mooi gaaf en wit, zeer fijn van korrel, zacht en knappend, sappig, zachtzuur en aangenaam van smaak met weinig aroma.

Klokhuis tamelijk groot, goed regelmatig ontwikkeld, met goedgevormde hokken en flink met kernen bezet.

Eigenschappen der vrucht. Is een goede tweede klasse tafel­en een uitstekende keukenappel, die zich goed bewaart en van begin December tot Februari kan gebruikt worden. Voor de markt is hij uitstekend, vooral de kleur maakt dezen appel zeer aantrekkelijk.

Eigenschappen van den boom. Deze groeit goed, maakt vrij stevig, maar geen zwaar éénjarig gewas en een mooie, ronde kroon. Is geschikt voor hoog- en halfstam, ook wel voor struik, is zeer vruchtbaar en draagt jaarlijks. De boom groeit vrijwat sterker dan de Princesse noble en wil op alle onderstammen.

Minder goede eigenschappen van den boom. Op lage, natte gronden heeft deze nog wel eens last van kanker. 't Lijkt ons een bij uitstek geschikt soort voor zandgrond.

*) Door Brouwer te Noordbroek gevonden en naar zijn vrouw, Jantje Kroon, genoemd  (C.M.B.)
      Terug naar tekst