StadsTUIN met doolhof en landart
Stadstuin
project Kunstbroedplaats in de weerribben (Overijssel)

De stadstuin bestaat uit de traditionele langgerekte weilanden en brede waterlopen met op afstand van de bebouwing een spannende plek, waar het riet hoger groeit, het water breder is en de paden je door een doolhof voeren. De stad krijgt hier een tuin die zal blijven herinneren aan het agrarische gebruik dat het gebied eeuwenlang kenmerkte. Je kan er een uurtje wandelen of langer blijven om rond te kijken of te picknicken. De stadstuin kan ook het startpunt zijn van een langere tocht: een kanotocht binnen de tuin of over de Stolwijkse Vaart, een wandeling naar de Gouderakse Tiendweg en verder de Krimpenerwaard in of met een oversteek met het voetveer via de Veerstal de binnenstad van Gouda in.

Het hart van de stadstuin is een doolhof van waterlopen en riet en stroken land. Het is een richtpunt voor wandelingen en kanotochten, en een ontdek- en avontuurplek voor de kinderen uit de buurt. Het is ook een plek die uitnodigt tot landart, een vorm van kunst waarbij van het landschap zelf kunst gemaakt wordt. Bijvoorbeeld zoals de kunstroute in het project Kunstbroedplaats in de Weerribben, waarbij objecten van natuurlijke, streekeigen materialen gecreëerd zijn met intrigerende vormen en betekenissen. De stadsgalerie zou er een buitenexpositie kunnen houden.

Tussen de afvalwaterzuivering, de randweg en het volkstuincomplex wordt opgaande beplanting aangelegd. Het moet een bos zijn dat van oorsprong hoort bij de Krimpenerwaard: nat en wild, met veel elzen en wilgen. Zo zijn bijvoorbeeld ook de voormalige boezemlanden (zoals de Veerstalblokboezem) juwelen geworden met wat open water en veel opgaande beplanting. De afvalwaterzuivering krijgt een rand van opgaande beplanting (een langgekoesterde wens van de bewoners), die doorloopt langs het volkstuincomplex. Vanuit de stadstuin ontstaat zo een doorgaande rand van opgaand groen die de blik meeneemt naar de Gouderakse Tiendweg, waar ook bomen (knotwilgen) staan die de ruimte geleden. Als vanzelf wordt zo het beleefbare deel van de stadstuin over de randweg getrokken. De rietkragen in de stadstuin hebben hetzelfde doel.

weiland, sloot en rietkraag
moerasbos met wandelpad en ontsluiting beheer
waterdoolhof met landart

Aandachtspunt:

  • De precieze inrichting van de stadstuin (met entrees, padenstructuur, routes, rietkragen en de doolhof) is een ontwerpopgave op een gedetailleerder uitwerkingsniveau. In het vervolgtraject zal die ontwerpopgave een verdere invulling moeten krijgen.
Ga omhoog

 

Ga terug