ZOETE MORELLEN.

Afbeelding 32.

Oorspronkelijke plaat.

Rassenlijst:    Peren    Kersen    Pruimen    Abrikozen    Perziken.

Terminologie.

 

 

orellen,zoete.

Beschrijving der vruchtsoorten, tweede reeks, No. 18; KNOOP, afd. 2, fol. 13.

Brusselsche Bruine.

Beschrijving der vruchtsoorten, tweede reeks, No. 18; KNOOP, afd. 2, fol. 13.

 

 

De AFKOMST dezer zeer oude variëteit is niet meer op te sporen; wij betwijfelen of zij met de Brüsseler Braune (Handbuch, III, S. 529) overeenstemt, althans naar de aldaar gegevene beschrijving te oordeelen; ook de Catalogue of the Fruits voert bij zijne Ratafia (No. 66, pag. 63) het synoniem Brune de Bruxelles benevens eene menigte andere aan. De Zoete Morel is hier te lande zoo voldoende bekend, dat wij zeker zijn de echte soort te beschrijven.

VORM: bijna rond, altijds iets platter dan de Zure Morel, een weinig zamengedrukt, aan de buikzijde met eene vlakke lijn, die aan de rugzijde naauwelijks te bemerken is; de stempelpunt staat een weinig scheef op eene kleine vlakte.

GROOTTE: van de tweede, hoewel weinig kleiner dan de Zure Morel.

STEEL: vrij lang en dik, lichtgroen met een weinig bruin, geplaatst in eene fraaije holte, die naar de naden minder hoog is begrensd.

De KLEUR der fraaije, glanzige, bijna doorschijnende huid is donker bruinrood, bij volle rijpheid donkerder dan de afgebeelde vruchten.

VLEESCH: zacht-saprijk, zoetachtig rinsch, aangenaam, veel minder zuur dan de Zure Morellen; het sap kleurt donker.

STEEN: meestal kleiner dan die van de Zure Morel.

tijd van gebruik : Augustus; zij kan lang bewaard worden; - van den eersten of tweeden rang.

De BOOM vormt eene fraaije, dichte kroon, doch groeit in den regel minder snel dan de Zure Morel; hij onderscheidt zich vooral door eene meer geelachtig bruine tint van de huid der eenjarige takken, door zeer voelbare ruwe stippen, welke bij de Zure Morel bijna ontbreken, door een kleiner, glanziger, fijn gezaagd, meer geelgroen blad, waarvan wij eene zeer getrouwe afbeelding geven. De geheele vegetatie is zeer kennelijk, vooral door het meer geelachtig aanzien van den boom. Van de Ostheimer Weichselkers, onder welken naam sommige kweekers de Zoete Morel leveren (!), onderscheidt deze zich door sterkeren groei, grooter blad, stompere knoppen en gelere kleur; de vrucht van de Ostheimer Weichselkers is aangenamer van smaak.