TRIOMPHE DE JODOIGNE.

Afbeelding  23a,   23b,   23c.

Oorspronkelijke plaat.

Rassenlijst:    Peren    Kersen    Pruimen    Abrikozen    Perziken.

Terminologie.

 

 

riomphe de Jodoigne

(DECAISNE, Tome V, livr. 53; HOGG, the Fruit Manual; Beschrijving der vruchtsoorten, eerste reeks, No. 73).

Triumph von Jodoigne

(Handbuch, II, S. 347; BALTET , Auswahl, No. 91, S. 36; L. MÜLLER , Obstk., S. 121).

 

AFKOMST: door den burgemeester BOUIVIER in 1830 uit het zaad gewonnen en genoemd naar het stadje Jodoigne in de provincie Namen.

VORM: meestal als in de afbeelding; op eene zeer gunstige standplaats en in warme zomers wordt de vrucht bij toenemende grootte dikker of breeder naar den kelk; hier te lande schijnt de vrucht meer bultig of liever van vlakke verhevenheden voorzien te zijn; bij DECAISNE is zij glad en effen afgebeeld.

KELK: open of half open, met bruine, meestal hoornachtige kelkbladeren, in eene middelmatige, bijna vlakke holte, omgeven van verhevenheden, die zich gedeeltelijk over de vrucht uitbreiden.

STEEL: tamelijk lang, houtachtig, iets gebogen, graauwbruin, aan de vrucht als omringd door een vleeschuitwas en meestal scheef geplaatst.

KLEUR: op warme plaatsen meer bleekgeel dan onze afbeelding aanduidt, aan de zonzijde met bruinrood overtogen, vooral om kelk en steel vindt men bruine stippen en roestvlekken.

VLEESCH: wit, matig fijn, zeer saprijk, smeltend, van een aangenamen, zoet rinschen smaak; in Frankrijk heeft het sap volgens DECAISNE den geur van bittere amandelen of perzikpitten; de cellen zijn klein, bevatten kleine, zwartbruine, meestal looze pitten en zijn van korrels omringd.

TIJD VAN GEBRUIK: November en begin van December; - van den eersten rang voor het dessert, voortreffelijk.

De BOOM groeit vooral in zijne jeugd snel en ontwikkelt zich krachtig, ook op kwee; hij is hier te lande vooral als leiboom, in goeden grond en op eene beschutte standplaats ook als hoogstamde aan te bevelen; een bijzonder kenmerk bestaat daarin, dat de eenjarige takken veeltijds krom groeijen en sterk gelobde bladeren voortbrengen.