Hoofdmenu

Rassenlijst

Grote Plaat

Vorige tekst

Volgende tekst

FOPPEN-PEER.


Deze Peer wordt ook genaamd:

FASEN-PEER,  die VEXIER BIRNE,  POIRE la FORCE,  DUC de la FORCE

 

Kleur: De grondkleur van deze zeer schoone peer is citroen geel, met veelvuldige licht bruin en groenachtige stippen bezet. Op sommige plaatsen bemerkt men eenige grootere holle zwartachtige vlekken, waarvan de randen donkerder van kleur zijn. Aan de zonzijde is dezelve zeer mooi blozend karmozijn rood, met verscheidene donkerder vlekjes, welke zoo digt bij elkander staan, dat zij eene streepachtige vorm maken, tusschen welke de gele grondkleur eenigzins doorstraalt.

Kelk: De kelkblaadjes liggen vrij vlak open, in eene kleine groef, welke van eenige fijne plooijen omgeven is, bij dezelve is de kleur kaneelachtig, met verscheidene stipjes, die zich ongelijk verspreiden.

Steel: De steel is ongeveer 2 Ned. duimen en acht strepen lang; bij de vrucht iets dikker, en eenigzins gebogen; zijne standplaats is in eene zeer geringe holligheid, bij welke de kleur zich geel en blozend rood voordoet.

Vrucht: Het vleesch is geelachtig wit, niet zeer saprijk, en heeft eene suikerachtige rijnsche smaak.
De pluktijd van deze vrucht is in het begin van de maand October, en kan in November tot in Januarij als eene der beste winter-stoofpeeren gebruikt worden.