vaarroute Gouda-Krimpenerwaard

Vaarroute
Doorvaarbare sluis
Mogelijke vaarroutes in de Krimpenerwaard: de Stolwijkersluis is de enige mogelijkheid om de Krimpenerwaard in te varen
Uitsnede dorpskern Stolwijkersluis met recreatieve routes
Fluisterbootjes
(elektrische bootjes)
Varen met een fluisterboot door de grachten van Gouda (Goudsche Courant, 26-03-2005)
De sluis wordt gerestaureerd, en maakt de toegang voor boten vanaf de Hollandsche IJssel naar de Krimpenerwaard weer mogelijk. De sluis is op dit moment de enige mogelijkheid om van buiten de waard de polder varend in te kunnen (zie kaart). Via de Stolwijkse Vaart kunnen kano’s en elektrische boten verder de Krimpenerwaard in over de interne boezem.

Aan de andere kant van de rivier wordt door de gemeente gewerkt aan de identiteit van Gouda als ‘waterstad’. Het Veerstalgebied moet weer een ‘venster aan de rivier’ worden in plaats van een ‘achterdeur van de stad’ (zie Stedenbouwkundige Visie). Onderdeel van de visie is het herstellen van de historische vaarverbinding van de Haven in de binnenstad met de rivier. Als de plannen doorgaan, wordt een nieuwe impuls gegeven aan de prachtige grachten en het historische sluizencomplex in de oude stad. Herstel van zowel de Stolwijkersluis als de Havensluis die toegang geeft tot de haven in de binnenstad, maakt een gevarieerd aanbod voor vaarrecreanten mogelijk met zowel de binnenstedelijke sfeer op de Goudse grachten en de landelijke sfeer op de waterlopen van de Krimpenerwaard.
In toeristisch opzicht heeft dit een grote meerwaarde, want uit onderzoek naar vaargedrag blijkt dat vaarrecreanten de voorkeur geven aan historische steden en dorpen en daarnaast natuur en landschap (vooral de recreanten met een motorboot). Door de mogelijkheden voor vaarrecreatie te vergroten, kan Gouda een economische impuls krijgen. Gemiddeld wordt ongeveer 75 euro per boot per dag uitgegeven, voornamelijk aan dagelijkse boodschappen, winkelen en horecabezoek. Uit onderzoek van Alterra (2002) blijkt dat er meer ingespeeld zou kunnen worden op de wensen van de oudere toervaarders. De groep ouderen wordt groter en is vooral van belang doordat zij langer vakantie nemen en relatief meer rustdagen inlassen, waardoor de bestedingen op de wal groter zijn. Oudere toervaarders varen vaak met een motorboot.

Aandachtspunten

  • De vaardiepte van de sluis is beperkt tot ca. 1.20 meter doordat de polder ten opzichte van de drempel is gezakt. Hierdoor zal ongeveer 60% van de pleziervaart door de sluis kunnen varen. De sluis en het achterliggende gebied is daarom vooral interessant voor de kleine recreatievaart. Overigens maakt het voor de doorvaart nog wel uit of er weer een vaste brug over de sluis komt of dat gekozen wordt voor een beweegbare brug.
  • Handmatige bediening van de sluis is mogelijk, maar ook bediening op afstand. Handmatige bediening betekent dat er een sluiswachter aangesteld moet worden. Als er daardoor lange wachttijden ontstaan is het voor recreanten aantrekkelijker om een sluis met automatische bediening door te varen. Er zal een bedieningsplan moeten worden opgesteld, dat voorgelegd moet worden aan Gedeputeerde Staten.
  • Op dit moment is de Hollandsche IJssel direct voor de Stolwijkersluis erg ondiep. Dit beperkt de bereikbaarheid van deze oever en de Stolwijkersluis. In de toekomst zal baggeren noodzakelijk zijn.
  • Motorvaartuigen mogen niet varen in de Krimpenerwaard.
    De Verordening Watergebieden en Pleziervaart Zuid-Holland bevat op dit moment geen ontheffingsmogelijkheid voor elektrische vaartuigen. In de landinrichting Krimpenerwaard is bepaald dat motorvaartuigen geweerd moeten worden in verband met overlast voor weidevogels. In een vervolgtraject zal met de provincie en andere betrokken partijen verder gepraat moeten worden over het soort boten waarvoor ontheffingsmogelijkheden zouden kunnen gelden in de Krimpenerwaard.
  • Goede informatievoorziening over de vaarroute en de voorzieningen.

Meer informatie over vaarrecreatie:

  • Onder Plangebied - Bestaande plannen vindt u meer informatie over de wijze waarop het Masterplan past in het basistoervaartnet (Beleidsvisie Recreatie Toervaart Nederland) en de plannen van de gemeente Gouda om de mogelijkheden voor vaarrecreanten te verbeteren.
Ga omhoog

 

Ga terug