Plannen van de gemeente Gouda

Ontwikkelingszones Stedenbouwkundige Visie Gouda (Beeldkwaliteitsplan 2005)
Vaarroutes door Gouda (Beeldkwaliteitsplan 2005)
De komende jaren voert de gemeente Gouda een aantal omvangrijke projecten uit, waaronder woningbouw in de Zuidplaspolder en de herontwikkeling van de Spoorzone. In de Zuidplaspolder (Westergouwe) moeten de eerste woningen vanaf 2010 gebouwd gaan worden. In totaal gaat het om ca. 15.000-30.000 woningen. Daarnaast wordt een grote oppervlakte glastuinbouw, bedrijventerrein en groen gerealiseerd in de Zuidplaspolder. De aandacht van de gemeente richt zich ook op de binnenstad en het "IJsselfront" waar de binnenstad grenst aan de Hollandsche IJssel. Voor inwoners en toeristen wordt dit binnenstedelijke gebied aantrekkelijker gemaakt. Daarbij wordt veel belang gehecht aan het water in en rond de stad.

De gemeente Gouda heeft in de Stadsvisie 2010, de Stedenbouwkundige visie voor de binnenstad en haar randen (afronding begin 2006) en de Ruimtelijke structuurvisie 2005-2030 een kader geschetst voor de ruimtelijke ontwikkelingen in en rond de stad. Belangrijk voor het Masterplan Stolwijkersluis zijn de volgende punten die in de genoemde plannen terugkomen:

  • Volgens de ruimtelijke structuurvisie wordt een belangrijk deel van de Goudse identiteit gevormd door het omringende landschap. De stad zou dan ook moeten investeren in de relatie met het omliggende landschap, waaronder de polder Veerstalblok.
  • De unieke ligging van de binnenstad aan het open landschap van de Krimpenerwaard moet behouden blijven. Daarom zou er geen verdere verstedelijking mogen plaatsvinden in de polder Veerstalblok. Voorgesteld wordt om aan die kant van de stad te investeren in recreatieve routes en een duurzame groene inrichting van het gebied tussen de toekomstige randweg en de rivier. Uiteindelijk is het wenselijk om het zicht op de Krimpenerwaard vanuit de binnenstad te herstellen. Daarbij wordt wel aangetekend dat die wens heel kostbaar is en dat uitvoering afhankelijk is van kansen die zich voordoen.
  • De stad Gouda dankt haar ontstaan en welvaart aan het water in en om de stad. Zowel het water als de rijke hoeveelheid cultuurhistorische elementen in de stad zijn sterke punten in de stad, die de gemeente wil benutten om zich te kunnen profileren als 'historische waterstad'. Daarvoor zal wel wat werk verzet moeten worden. Nadat wegtransport belangrijker werd dan vervoer over water, keerde de stad zich af van de Hollandsche IJssel en ontwikkelde zich verder langs de weginfrastructuur. De Haven in de binnenstad is afgesloten en grachten zijn gedempt. Daardoor is het water niet meer zo zichtbaar en heeft het niet meer de aantrekkingskracht van vroeger. Een van de ambities van de stedenbouwkundige visie is dan ook het terugbrengen van de stad naar de rivier en het creëren van meer open water. Het IJsselfront (Veerstalgebied) moet weer een 'venster aan de rivier' worden in plaats van de 'achterdeur van de stad'. Het opnieuw doorvaarbaar maken van de Goudse binnenstad via de oude Haven en de Havensluis draagt bij aan dat doel.
  • Het doorvaarbaar maken van de binnenstad is ook één van de speerpunten van het programma Cultureel en Havenkwartier. Dit programma is in 2003 gestart om de Stadsvisie 2010 verder uit te werken op het punt 'Kwartier maken'. Centrale aandacht daarbij gaat uit naar het versterken van de economische en maatschappelijke (regio)functie van het stadscentrum door gebruik te maken van het cultuurhistorisch erfgoed. Daarbij wordt veel aandacht gegeven aan het verbeteren van de mogelijkheden voor recreatievaart in de stad, zodat een belangrijke impuls wordt geleverd aan de lokale middenstand. Bovendien zorgt dit voor een levendiger binnenstad, waardoor die voor zowel bewoners als toeristen aantrekkelijker wordt.
  • De groengebieden in en om Gouda zijn schaars. Dit blijkt ook uit een onderzoek van Elsevier in 2004 naar de woonkwaliteit van Nederlandse gemeenten. Gouda scoort op het onderdeel groen in de woonomgeving zeer slecht. De oplossing moet volgens de ruimtelijke structuurvisie worden bezocht in een betere benutting van de bestaande kwaliteiten van de groene omgeving om de stad. Daarbij wordt veel waarde gehecht aan de recreatieve waarde van de aanwezige waterlopen.

Voor het plangebied geldt op dit moment nog een lappendeken van diverse sterk verouderde bestemmingsplannen. Dit is nog een erfenis van de gemeentelijke herindeling van 1964 toen Stolwijkersluis bij Gouda werd gevoegd. Aan deze situatie moet dringend een einde worden gemaakt. Verder is er voor de zellingen een bestemmingsplan Zuidelijk IJsselfront in ontwikkeling. Ook voor de zuidwestelijke randweg zal een nieuw bestemmingsplan worden gemaakt. Bij uitvoering van het Masterplan Stolwijkersluis zullen de diverse bestemmingsplannen integraal moeten worden herzien.

Meer informatie:

Ga omhoog

 

Ga terug