Aan de slag

Met het gereedkomen en de presentatie van het Masterplan Stolwijkersluis is een periode van intensieve samenwerking tussen een groot aantal partijen afgesloten. Tegelijkertijd is het Masterplan bedoeld als een nieuw begin van deze bijzondere plek in de zuidelijke stadsrand van Gouda. Anders gezegd: het is een op uitvoering gericht plan. Maar om de stap naar uitvoering daadwerkelijk te kunnen zetten moet er nog wel een aantal zaken verder worden uitgewerkt.

Samenwerking en het vervolgtraject
Voor de vervolgstap komt het er op aan dat partijen zich met elkaar bestuurlijk aan het Masterplan verbinden en dat er een trekker is die zorgt voor voortgang in het planproces. Dat betekent dat hoogheemraadschap, gemeente en provincie elk afzonderlijk en gezamenlijk een besluit moeten nemen over het Masterplan. Wanneer zij het Masterplan zien als een goede basis om samen verder aan de slag te gaan, dan is het zaak die gezamenlijke intentie vast te leggen in een intentieverklaring.

Deze intentieverklaring zou zich in eerste instantie kunnen richten op een nader onderzoek naar de uitvoerbaarheid van het Masterplan, zowel inhoudelijk als financieel. Vervolgens kan het Masterplan concreet en in detail worden uitgewerkt in een operationeel plan van aanpak. Voor de uitvoering van dit plan van aanpak kunnen partijen een samenwerkingsovereenkomst met elkaar aangaan. Om vaart in het proces te houden zou de looptijd van de intentieverklaring niet meer moeten zijn dan maximaal één jaar.

Het operationele plan van aanpak kan gezien worden als een uitvoeringsplan, waarin wordt aangegeven wat er gaat gebeuren, hoe dat gaat gebeuren, hoe de kosten worden verdeeld, etc. Het spreekt vanzelf dat het Masterplan in dit verband niet gezien moet worden als een blauwdruk die zegt: “zo moet het gebeuren”. Gelet op het voortraject, dat wil zeggen de samenwerking tussen partijen tijdens het opstellen van het Masterplan, zou het wel vreemd zijn als er nu ineens een heel andere weg ingeslagen zou worden. In die zin is het Masterplan niet vrijblijvend. Maar het is ook geen keurslijf. In plaats daarvan wijst het Masterplan de weg die gegaan kan worden.

Een belangrijk onderdeel van de intentieverklaring moet ook zijn het aanwijzen van een trekker voor het vervolgtraject. Deze rol is toegedacht aan de landinrichtingscommissie Krimpenerwaard en het secretariaat van de commissie, de Dienst Landelijk Gebied. Het projectgebied maakt deel uit van het landinrichtingsgebied (behalve de buitendijkse delen) en een flink deel van de financiering van het plan zal naar verwachting komen van de landinrichting. In dat geval zal de provincie opdrachtgever zijn. Nauwe samenwerking met het Project Hollandsche IJssel als uitvoeringsorganisatie in de buitendijks gelegen delen van het plangebied is natuurlijk geboden. Het vervolgtraject zou begeleid moeten worden door een stuurgroep. Daarin zouden de organisaties, die financieel en/of vanuit hun bestuurlijke verantwoordelijkheid bijdragen aan het vervolgtraject en de uitvoering van het Masterplan, zitting kunnen nemen.

Ten slotte is het van belang om behalve trekkers ook ‘duwers’ te betrekken in de projectorganisatie. Dit kan een klankbordgroep zijn, bestaande uit vertegenwoordigers van bewoners en maatschappelijke organisaties. Daarmee wordt recht gedaan aan de uiteenlopende belangen die in het gebied spelen, maar ook aan de actieve, stuwende rol van deze partijen gedurende het proces van opstelling van het Masterplan.

Intentieverklaring
De intentieverklaring zou zich kunnen richten op de volgende activiteiten die nodig zijn voor het opstellen van het operationele plan van aanpak:

  • Nadere uitwerking van de verschillende onderdelen van het Masterplan, dat wil zeggen op aanbesteding gerichte ontwerpen van de stadstuin en de passantenhaven, inclusief de binnen- en buitendijkse steigers en voorzieningen.
  • Nadere uitwerking van de financiële aspecten van de planonderdelen in deelbegrotingen en afspraken maken over de financiering. Het opzetten van een integrale exploitatierekening voor de binnen het plangebied gelegen gronden.
  • Het onderzoeken van de mogelijke samenwerkingsvormen tussen de betrokken partijen bij de uitvoering van het plan van aanpak en het bepalen van de meest gewenste rechtsvorm. Het opstellen en aangaan van een samenwerkingsovereenkomst.
  • Uitvoeren van het aanvullend bouwkundig onderzoek voor de sluis. Direct daarna of gelijktijdig kan opdracht worden gegeven aan een restauratiearchitect voor het opstellen van een restauratieplan. Dit alles moet zo snel mogelijk gebeuren om gebruik te kunnen maken van de rijkssubsidieregeling voor restauratie van rijksmonumenten. De subsidieaanvraag moet vergezeld van een restauratieplan voor 1 oktober 2006 ingediend worden bij de gemeente.
  • Planologische verankering van het Masterplan: in gang zetten van het proces tot wijziging van het bestemmingsplan. Dat is nodig voor uitvoering van het Masterplan. Ook voor de aanleg van de randweg moet een nieuw bestemmingsplan worden vastgesteld. Datzelfde geldt voor de bouw van het gemaal. Bovendien moeten diverse gedateerde bestemmingsplannen in het gebied integraal worden herzien. Voor de restauratie van de sluis is overigens geen nieuw bestemmingsplan nodig.
  • Start van de grondverwerving. Het landinrichtingsgebied is aankoopgebied voor het Bureau Beheer Landbouwgronden. Het raamplan voor de landinrichting voorziet al in grondaankopen voor het geprojecteerde landschapselement.
  • In gang zetten van de ontwerpcompetitie voor de ontwikkeling van de kleine zelling.
  • Uitwerking van het voorstel voor realisering van een zorglandgoed door de gemeente in samenwerking met een woningcoöperatie en een zorginstelling.
  • Overleg over de ontwikkeling en het beheer van de stadstuin. De toekomstige beheerder moet betrokken worden bij de keuzes voor de inrichting van de stadstuin. Gelet op het raamplan voor de landinrichting Krimpenerwaard zijn mogelijke beheerders de gemeente Gouda, het Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse Plassen en omgeving of het Recreatieschap Krimpenerwaard. Gelet op de bestuurlijke samenhang ligt beheer door het Recreatieschap Reeuwijkse Plassen het meest voor de hand. Uit het raamplan valt verder af te leiden dat het eigendom van verworven gronden voor de stadstuin overdragen zal worden aan de gemeente Gouda.
  • Nader overleg over de inrichting en het beheer van het gebied tussen de randweg en de Gouderakse Tiendweg. In het Masterplan is aangegeven dat de stadstuin desgewenst visueel en functioneel tot dit deel van het plangebied kan worden uitgebreid. Een andere mogelijkheid is ruimte bieden aan particulier initiatief op deze plek.

Het spreekt vanzelf dat nauwe afstemming met de provincie (Bureau Realisatie Infrastructuur) over de voorbereiding van de aanleg van de zuidwestelijke randweg noodzakelijk is. De randweg is tot nu toe te veel als een geïsoleerde activiteit beschouwd. Het Masterplan biedt concrete aanknopingspunten voor inpassing in het gebied en een meer integrale benadering.

Fasering
Het op te stellen operationeel plan van aanpak zal ook een tijdschema voor de uitvoering moeten bevatten. Dat geeft daarmee ook duidelijkheid over wanneer de financiën beschikbaar kunnen c.q. moeten zijn. Een voorlopige indicatie is de volgende.
De voorbereiding van de restauratie van de sluis, inclusief regelen van de financiering, kan naar verwachting begin 2008 worden afgerond;
De bestemmingsplanprocedure vergt naar schatting 2 jaar;
De grondverwerving in het plangebied vergt ruwweg eenzelfde periode.

Dit zijn cruciale randvoorwaarden voor uitvoering. Tegelijkertijd kunnen de andere planonderdelen worden uitgewerkt. Het zou betekenen dat in het voorjaar van 2008 met de uitvoering kan worden gestart. De doorlooptijd van de uitvoering bedraagt naar schatting ongeveer twee jaar, zodat oplevering in 2010 kan plaatsvinden. Dit spoort met de planning van de aanleg van de randweg en van de bouw van het gemaal (die spoedig zal starten wanneer duidelijkheid bestaat over de locatie). Er moeten nadere afspraken worden gemaakt met het Project Hollandsche IJssel / Rijkswaterstaat om het baggeren van De Wijk uit te voeren als onderdeel van de baggerwerkzaamheden in de Hollandsche IJssel die zijn gepland in 2009.

Ga omhoog

 

Ga terug