zoeklocatie zorglandgoed

Zorglandgoed
De ‘ontmoeting’ tussen stad en land krijgt ook gestalte in de aanleg van een zorglandgoed. Het zorglandgoed is een nieuw concept, dat door Dienst Landelijk Gebied is ontwikkeld om in te spelen op de vraag van de zorgsector naar innovatieve en klantgerichte zorgconcepten. Een zorglandgoed combineert zorg en groen, waarbij de zorg centraal staat. Zorg in die definitie kan meerdere betekenissen hebben: bijvoorbeeld de opvang van gehandicapten, ouderen, daklozen etc. De zorg wordt gecombineerd met andere functies, zoals natuurbeheer en recreatie. Een zorglandgoed verschilt van een zorgboerderij, omdat er geen agrarische activiteiten zijn. Gezien de komst van de randweg in het gebied, waardoor de mogelijkheden voor agrarisch gebruik in het noordelijk deel van de polder wel erg beperkt worden, past een zorglandgoed beter in het Masterplan dan een zorgboerderij. Een zorglandgoed kan een bijdrage leveren aan het beheer van de stadstuin die is voorzien in het plan.

Langs de dijk is een zoeklocatie aangegeven waar een zorglandgoed zou kunnen komen. Dat is nu een oude boerderij die door de bewoners gehuurd wordt van de gemeente. Het is een gemeentelijk monument met een prachtig karakteristiek ensemble van gebouwen, een hooiberg, fruitbomen en een royaal erf. Daar moet iets bijzonders van te maken zijn voor zowel zorgbehoevenden als bezoekers van de stadstuin of de buurtschap. Deze plek biedt rust, ruimte, en buitenleven. Tegelijkertijd blijft de band met de mensen en de gebeurtenissen in de stad bestaan omdat Gouda vlakbij is. Tijdens de meedenksessies zijn allerlei ideeën genoemd naast een functie van het zorglandgoed in het beheer van de stadstuin: het exploiteren van het voetveer, het landgoed als uitvalsbasis voor wandelingen in de stadstuin of de Krimpenerwaard, informatie over het gebied, eenvoudige horeca etc.

Door een alliantie met de zorgsector en een woningcorporatie zou de exploitatie van het zorglandgoed zonder extra subsidies gefinancierd kunnen worden. Een dergelijke alliantie zou voor het zorglandgoed in het Masterplan gevormd kunnen worden in het kader van het Pact van Savelberg. Dit pact omvat afspraken van zorgaanbieders, woningcorporaties, zorgvragers, gemeenten en de provincie Zuid-Holland over zorg voor ouderen en gehandicapten in de regio Midden-Holland. Het doel van het pact is te komen tot een zogenaamde levensloopbestendige regio op basis van prestatieafspraken op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Het initiatief voor verdere uitwerking van het zorglandgoed in het Masterplan zou opgepakt kunnen worden door de gemeente Gouda in samenwerking met een woningcorporatie en een zorginstelling.

Ga omhoog

Ga terug