Sluis en gemaal
Klik hier voor de beschrijving van het planonderdeel Gemaal

Sluis en gemaal
Huidige situatie
Huidige situatie
Sluis en omgeving
Sluis
De sluis wordt zo hersteld dat het opnieuw mogelijk is om boten te schutten en dat recht wordt gedaan aan de belangrijke historische waarden van de sluis. In het project is een globale visuele inspectie naar de bouwkundige toestand van de sluis uitgevoerd en is bouwhistorisch onderzoek verricht. Daarnaast zijn de benodigde restauratiewerkzaamheden op hoofdlijnen in kaart gebracht. Op basis van deze onderzoeken kan nu gewerkt worden aan een restauratieplan dat naast het functioneel herstel aandacht zal schenken aan de architectuur van het historische bouwwerk. Nader bouwkundig onderzoek zal daarvoor nodig zijn.

Plek van de vroegere ontwateringssluis in de kern van het buurtschap
Gietijzeren ophaalbrug over de 's Gravenlandsche Vaart bij fort Uitermeer
(lag tot 1947 over de Stolwijkersluis)
Door de aanleg van de randweg wordt de verkeersbelasting op de dijk aanzienlijk verminderd. Dit geeft de mogelijkheid om de weg over de sluis te versmallen en een verkeersluw gebied in het centrum van de buurtschap te creëren. Mogelijk is de sluis zelfs te gebruiken als een knip in de doorgaande route voor zwaar verkeer. De bestaande betonnen brug is, gelet op de leeftijd en de zware belasting, aan vervanging toe. De brug kan worden vervangen door een vaste brug of een ophaalbrug. Een ophaalbrug biedt de mogelijkheid om meer boten door te laten, hoewel de vaardiepte van de sluis een obstakel blijft. Een bijkomend voordeel van een ophaalbrug is dat de sluis duidelijk gemarkeerd wordt. Je ziet dat er iets te doen en te zien valt in de buurtschap. Nu is de kans groot dat je de sluis passeert zonder dat je er erg in hebt. Bij de restauratie in 1888 werd een gietijzeren ophaalbrug over de sluis gelegd. Tegelijk werden vier dezelfde bruggen over de Stolwijkse Vaart gelegd. Hiervan zijn er nog maar drie aanwezig, waaronder de brug aan de Gouderakse Tiendweg. De oude brug van de sluis doet nu dienst bij Fort Uitermeer (Weesp). Herbouw van de gietijzeren brug over de Stolwijkersluis zou het historische ensemble van de oude gietijzeren bruggen over de Stolwijkse Vaart completeren. Een heel andere en misschien spannender benadering is de bouw van een moderne ophaalbrug. Zo’n moderne brug zou een flink contrast met de historische sluis opleveren. Bezoekers worden door dat verschil tussen oud en nieuw geconfronteerd met het gegeven dat ontwikkelingen niet stoppen in het verleden, maar continu doorlopen. Een dergelijk contrasterend modern ontwerp kan worden vervaardigd in samenhang met de ontwerpen voor het nieuw te bouwen gemaal en nieuwbouw op de Kleine Zelling.

Aandachtspunten

  • De Hollandsche IJssel is een getijdenrivier en dat betekent dat de Gouderaksedijk een primaire waterkering is. De sluis is op dit moment een zwak punt in die waterkering en moet zo hersteld worden, dat bescherming tegen overstroming gegarandeerd blijft.
  • Bij restauratie moeten de historische waarden van de sluis behouden blijven en waar mogelijk extra tot uiting worden gebracht. Voor de historische waarden van de sluis wordt verwezen naar het bouwhistorisch onderzoek dat is uitgevoerd door de TU Delft.

Dit artikel gaat nog verder. Klik rechts op het volgende groene blokje voor de omschrijving van het planonderdeel Gemaal.

Ga omhoog

 

Ga terug