Ontwikkeling Kleine Zelling
Kleine Zelling: nieuwbouw, publieke ruimte en buitendijkse steigers
Huidige situatie
Huidige situatie
Virtuele weergave
Kleine Zelling
Voorbeeld samenhangend ontwerp nieuwbouw Kleine Zelling, gemaal en brug

De ”kleine zelling” direct ten noordoosten van de sluis is op dit moment een punt dat volledig voorbijgaat aan bezoekers. Het terrein is afgesloten met een hek en wordt door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gebruikt voor opslag. Als de sluis in oude glorie wordt hersteld en samen met de haven en het gemaal een nieuwe aantrekkelijke kern van de buurtschap gaat vormen, zou ook de kleine zelling aangepakt moeten worden. Voorwaarde voor de ontwikkeling van de kleine zelling is dat de nieuwe functie bijdraagt aan een versterking van de dorpsstructuur en dat (een deel van) de zelling publiek toegankelijk is, zodat iedereen kan profiteren van het zicht op de sluis en de historische binnenstad. Ook het onbebouwd laten van de zelling is een optie, maar nieuwbouw biedt het voordeel dat de opbrengst geïnvesteerd kan worden in andere planonderdelen, zoals de restauratie van de sluis. Door nieuwbouw en groenontwikkeling in een stijl die past bij het karakter van het dorp, de sluis en de rivier, wordt het bebouwingslint van Stolwijkersluis gecompleteerd en ontstaat er samen met de sluis en het nog te bouwen gemaal een nieuw dorpscentrum. Ook hier staat ‘de ontmoeting’ centraal: tussen de bewoners van de buurtschap en de stad en tussen ‘oud’ en ‘nieuw’.

De milieuregels maken het lastig om woningen te bouwen op de kleine zelling. De 55dB geluidszonering om de asfaltcentrale valt precies op de kleine zelling. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen woningen kunnen komen, maar er ligt wel een grote uitdaging voor de bouw om de geluidsoverlast te reduceren. Een ander probleem is het onaantrekkelijke uitzicht op de asfaltcentrale. Wellicht is deze plek beter geschikt om kleine bedrijvigheid te realiseren. De bewoners hebben in dit verband genoemd dat daarbij gedacht zou kunnen worden aan de traditionele ambachten. Daarnaast zou een riviergebonden activiteit goed passen in de visie van de gemeente en het Project Hollandsche IJssel op de ontwikkeling van de rivieroever aan deze kant. Wij willen het vraagstuk graag overlaten aan de creativiteit van ontwikkelaars in de vorm van een ontwerpwedstrijd. Degene die het beste ontwerp heeft gemaakt in de ogen van gemeente en omwonenden (bijvoorbeeld vertegenwoordigd in een jury) mag de grond kopen en de nieuwe functie realiseren.

Aandachtspunten:

  • Ondergronds moeten de nodige buizen en pijpen voor het gemaal aangelegd worden.
  • Bovengronds moet er mogelijkheid zijn voor een publiek toegankelijke plek aan het water met uitzicht op de sluis en de binnenstad van Gouda. Daarnaast is er parkeerruimte nodig voor de nieuwe functie op de kleine zelling, maar ook voor de passantenhaven en de stadstuin.
  • De nieuwbouw mag niet te hoog worden in verband met de zichtlijnen op de stad. Het gebouw op de zelling zal een ensemble moeten vormen en in samenhang ontworpen moeten worden met het gebouw van het gemaal, de sluis en de brug.
Ga omhoog

 

Ga terug