Groene hart

Kwaliteitszonering Groene Hart (bron. Bestuurlijk Platform Groene Hart)
 
Kaart Groene Hart
 
Kaart Nationale Landschappen
Het plangebied is onderdeel van het Groene Hart, één van de
Nationale Landschappen in de Nota Ruimte (2004). Zie de kaart. De kernkwaliteiten van de Krimpenerwaard zijn volgens deze nota: het verkavelingspatroon, het groene karakter door beplante dijken en kades en een grote mate van openheid. Volgens de Nota Ruimte moet de toeristisch-recreatieve betekenis van nationale landschappen toenemen, zodat de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten behouden blijven en versterkt worden. Net als in de Nota Belvedere, is het motto van het ontwikkelingsperspectief van de nationale landschappen daarom ook: 'behoud door ontwikkeling'.

Het Groene Hart is ook een van de uitvoeringsprogramma's in de Nota Ruimte, naast onder meer de Noord- en Zuidvleugel van de Randstad. De specifieke opgaven in het uitvoeringsprogramma voor de Krimpenerwaard zijn: oplossingen voor de waterproblematiek, afstemming met investeringen in de Natte As en afstemming met lopende strategische Groene Hart Projecten, waaronder het Veenweidepact Krimpenerwaard en de Hollandsche IJssel.

Het ontwikkelingsperspectief voor het Groene Hart is uitgewerkt in het ontwikkelingsprogramma Groene Hart, dat is opgesteld door de Stuurgroep Groene Hart. In deze stuurgroep zijn de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht vertegenwoordigd. Het ontwikkelingsprogramma biedt het kader voor investeringen van het Rijk, de betrokken provincies en andere partijen. In het ontwikkelingsprogramma zijn icoonprojecten aangewezen waarin de integrale ontwikkeling van een gebied of van een thema centraal staat. Het Veenweidepact Krimpenerwaard is één van die icoonprojecten.

Het Masterplan Stolwijkersluis sluit in diverse opzichten aan op het Groene Hart beleid. Het plangebied is onderdeel van de laag gelegen veengebieden in de kwaliteitszonering van het Ontwikkelingsprogramma Groene Hart. Daarvoor geldt dat een relatief hoog waterpeil gehanteerd moet worden met kansen voor natte natuur en waterrijk veenlandschap met een half-open karakter. Combinaties kunnen gezocht worden met recreatie. Het ontwerp van de stadstuin, met het waterdoolhof en de mogelijkheden die geboden worden voor wandel- en vaarrecreatie, is een duidelijke en herkenbare uitwerking van dat ontwikkelingsperspectief. Zeker in de stadsrand van Gouda is de stadstuin een mooie aanvulling op het principe in het Groene Hart beleid om nabij het stedelijk gebied aantrekkelijke en bruikbare recreatielandschappen te realiseren. Bovendien wordt in het Groene Hart ingezet op een fijnmazig recreatief netwerk voor langzaam verkeer, zoals wandelaars, skaters en fietsers, en ook voor de pleziervaart. Dat netwerk kan worden ondersteund door cultuurhistorische attracties beter te positioneren en profileren. Deze doelstellingen vormen ook de essentie van het Masterplan Stolwijkersluis en komen tot uiting in de voorgestelde recreatieve verbindingen over water en land tussen de stad Gouda en de Krimpenerwaard met de monumentale Stolwijkersluis als cultureel ankerpunt.

Meer informatie over het beleid voor het Groene Hart:

Ga omhoog

 

Ga terug