Recreatie en toerisme

Staandemastroute
Fiets-, ruiter- en kanoroutes
Recreatie
Cultuurhistorie heeft volgens de Agenda Vrijetijd 2006-2010 van de provincie Zuid-Holland een grote aantrekkingskracht op binnen- en buitenlandse toeristen. De provincie wil toeristische productontwikkeling die gericht is op het leggen van combinaties tussen Oudhollandse steden en water bevorderen. Vaarrecreatie krijgt daarbij steeds meer aandacht als een sector die in toenemende mate van economisch belang is. Nederland telt ruim een miljoen watersporters en dit aantal is groeiende. De toervaart wordt steeds meer geïntegreerd met ontwikkelingen op het gebied van recreatie, cultuurhistorie en natuur en milieu. In de Agenda Vrijetijd 2006-2010 wordt dan ook ingezet op de ontwikkeling van de watersport en andere vormen van waterrecreatie aan de meren en rivieren in Zuid-Holland. Verbindingen tussen die gebieden moeten tot stand worden gebracht, zodat toeristen langer blijven en meer besteden. In het Hollandse plassengebied, waarvan ook Gouda deel uit maakt, moet de aandacht gericht worden op het oplossen van knelpunten in het basistoervaartnet “door het aanpassen van kunstwerken, het aanbrengen van voorzieningen, het ontwikkelen van knooppunten en overstapplaatsen en het verknopen van droge en natte infrastructuur in relatie tot cultuurhistorische belevingsdoelen in het gebied.”

Het basistoervaartnet omvat landelijk ca. 4400 km waterlopen die in ieder geval bevaarbaar zijn voor boten die maximaal 2.40m hoog zijn en een diepgang hebben van niet meer 1.10m. Gouda is onderdeel van de zogenaamde staandemastroute tussen Delfzijl en Vlissingen. Dit is de enige noord-zuidverbinding zonder beperkingen voor zeil- en motorboten in Nederland. De staandemastroute loopt over De Gouwe en de Hollandsche IJssel, waardoor Gouda een belangrijk recreatief knooppunt is voor de pleziervaart. Het is nu echter heel lastig voor de recreatievaart om de binnenstad van Gouda te bezoeken door een groot aantal obstakels (bruggen, sluizen, bedieningstijden, informatievoorziening). Al sinds de jaren tachtig werkt de gemeente aan de vaarwegen in de stad onder de titel Gouda Havenstad. Dat plan gaat uit van een vaarverbinding tussen de Hollandsche IJssel en de Gouwe via de in 1954 afgesloten Haven in de binnenstad. Het versterken van de mogelijkheden voor de recreatievaart, in het bijzonder het openstellen van de Haven, is één van de hoofddoelen van het programma Cultureel en Havenkwartier van de gemeente Gouda. Dat moet de binnenstad verlevendigen en de lokale middenstand een impuls geven. Als de plannen gerealiseerd worden, zal Gouda haar gunstige positie in het basistoervaartnet optimaal kunnen benutten.

De positie van Gouda als recreatief knooppunt in het toervaartnetwerk kan verder versterkt worden door niet alleen de bezienswaardigheden in de stad zelf centraal te stellen, maar ook aandacht te vestigen op wat op de omgeving van Gouda te bieden heeft. Ontwikkeling van Stolwijkersluis als recreatief knooppunt tegenover de Goudse binnenstad en aan de Hollandsche IJssel biedt ook in dat opzicht een belangrijke meerwaarde. Het Masterplan geeft aan vaarrecreanten de mogelijkheid om in een kleine passantenhaven te verblijven en van daaruit de historische binnenstad of de Krimpenerwaard te verkennen in een bootje, te fiets, te voet of op een andere manier. Een passantenhaven in Stolwijkersluis is ook van belang voor het Project Hollandsche IJssel, omdat er meer aanlegplaatsen langs de Hollandsche IJssel gewenst zijn, terwijl er maar weinig locaties zijn die zich daarvoor lenen. De plek achter de Stolwijkersluis heeft het voordeel dat er geen getijdenwerking is.

Vanuit Stolwijkersluis wordt in het Masterplan aansluiting gezocht op de recreatieve routes in de Krimpenerwaard. Daarbij wordt rekening gehouden met het beleid voor het Groene Hart, dat uitgaat van extensieve vormen van recreatie in het veenweide landschap. Uit een recreatieonderzoek van het Platform Recreatie en Toerisme Krimpenerwaard in 2003 blijkt ook dat de Krimpenerwaard door recreanten vooral wordt gewaardeerd om de rust, het landschap en de natuur. Het Masterplan sluit daarop aan door de rust en de landschappelijke kwaliteiten van het gebied centraal te stellen. Verder blijkt uit het genoemde onderzoek dat meer dan de helft van de recreanten in de Krimpenerwaard uit de directe omgeving van de Krimpenerwaard komt. Zo is de Krimpenerwaard is een belangrijk uitloopgebied voor de gemeente Gouda. Het Masterplan voorziet in een stadstuin in de zuidelijke rand van Gouda, die aansluit op de bestaande recreatieve routes in de Krimpenerwaard. Zo ontstaan er diverse mogelijkheden voor recreanten om een korte of juist een lange wandeling in de polder te maken.

Ga omhoog

 

Ga terug