Zuidwestelijke randweg

Overzichtskaart Zuidwestelijke randweg Gouda
Dit jaar is het tracé voor de zuidwestelijke randweg vastgesteld door de provincie en de gemeenten Gouda en Ouderkerk. De randweg zal, aftakkend van de provinciale weg Schoonhoven-Gouda (N207), westelijk van de rioolwaterzuivering de Hollandsche IJssel kruisen bij het Sluiseiland. Doel van het project is een betere ontsluiting van de Krimpenerwaard en het ontlasten van de Goudse binnenstad. De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor het definitieve ontwerp en de realisatie van de randweg. In de volgende fase worden diverse details van het wegontwerp nader onderzocht. Het Intergemeentelijk Structuurplan Veerstalblok vormt de basis voor nog uit te werken bestemmingsplannen in het gebied. Het structuurplan geeft aan op welke manier en onder welke voorwaarden de randweg in het gebied wordt ingepast.

De aanleg van de zuidwestelijke randweg heeft voor het gebied direct achter de Stolwijkersluis grote gevolgen. Negatief zijn het ruimtebeslag, geluidhinder en andere milieu-effecten. Verder beperkt de komst van de randweg de toegankelijkheid van het plangebied en de Krimpenerwaard. Dat geldt voor wandelaars en fietsers, maar ook voor het beheer van het gebied dat ingesloten wordt tussen de randweg en de Gouderaksedijk. De verwachting is dat daarom het huidige agrarische gebruik van het gebied zal verdwijnen. Positieve gevolgen heeft de aanleg van de randweg voor de verkeersdrukte op de Gouderaksedijk. Volgens de berekeningen van het project randweg zal er nog maar 10% overblijven van het huidige verkeer op de dijk. Waar de randweg weer zal aanhaken op de dijk wordt waarschijnlijk een knip gelegd, zodat de dijk ten oosten daarvan alleen toegankelijk is voor de aanliggende woningen en bedrijven.

Er is nog veel ontevredenheid onder omwonenden en maatschappelijke organisaties over de manier waarop de randweg is ingetekend in het plangebied. De weg zit te dicht op de Gouderakse Tiendweg en laat te weinig ruimte voor de monumentale zwarte boerderij naast de brug (hoek N207 en Gouderakse Tiendweg). De exacte inpassing van de weg is nog niet definitief. Het bureau Realisatie Infrastructuur van de provincie Zuid-Holland zal in de periode tot aan de zomer van 2006 met omwonenden spreken over alternatieven. In de zomer moet een keuze gemaakt worden over een voorlopig ontwerp van het hele traject. In de herfst van 2006 wordt een definitieve keuze gemaakt en zal de bestemmingsplanprocedure van start gaan. Volgens de planning zal na de zomer van 2008 de schop in de grond gaan.

Het Masterplan Stolwijkersluis bevat een aantal elementen die betrekking hebben op de inpassing van de weg in het landschap. Dit betreft onder andere de hoogte van de kruising van de weg over de Stolwijkse vaart, de aanleg van de verhoogd talud langs de weg in verband met beperking van de geluidhinder en de aanleg van een ontsluitingspad.

Meer informatie:

Ga omhoog

 

Ga terug